MAZUREK MAKOWY

Składniki

• 400 g masła
• 400 g mąki
• 400 g cukru pudru
• 400 g masy makowej
• 3 jajka
• cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• bakalie: po 3 łyżki skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów włoskich


POLEWA:
• ¼ kostki masła
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki mleka


DO DEKORACJI: bakalie (orzeszki, morele suszone), lukier, ryż preparowany

Sposób przyrządzenia

Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Następnie mak, bakalie i ubitą na sztywno pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180oC.

 

Składniki polewy przełożyć do garnka. Gotować 3 minuty na małym ogniu. Ciasto oblewamy polewą i dekorujemy bakaliami.