ZUPA Z SZYNKI

Składniki

• 10 dag wędzonego boczku (dodatkowo kilka cienkich plasterków boczku do dekoracji)
• 3 łyżki mąki
• 700 ml mleka
• 15 dag szynki
• 500 ml rosołu
• 100 ml śmietanki
• Słodka papryka, sól, pieprz
• Natka pietruszki
• 6 jajek

Sposób przyrządzenia

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na połówki.

Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na patelni. Następnie oprószyć mąką i zasmażyć na małym ogniu, aż skwarki i mąka zrumienią się na złoty kolor. Stale mieszając cienkim strumieniem dolać 2 szklanki mleka.

Resztę mleka (200 ml) zmiksować z szynką, połączyć z rosołem. Następnie dolać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zabielić śmietanką.

Gotową zupę rozlać na talerze, udekorować plasterkami boczku podsmażonymi na suchej patelni, połówkami jajek i natką pietruszki.