Sernik w bezowej czapie

Składniki

Kruche ciasto:
1 margaryna
3 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
100g margaryny
1 kg twarogu sernikowego (mielonego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru 2*40g
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 puszka ananasów w syropie (kawałki)

Beza:
5 białek
1 szklanka cukry pudru

Sposób przyrządzenia

 Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię ,wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek . Włożyć do natłuszczonej tortownicy ( 24-26 cm). Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy . Ciasto po nakłuwać widelcem.

 Masa serowa: Stopić margarynę, ostudzić . Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puch Następnie dodać twaróg sernikowy, budyń śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składniki. Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów , wymieszać. Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek , połączyć drewnianą łyżką. Na ciasto wlać masę serową Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni, piec 60 minut.
Beza:
Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Po 45 minutach pieczenia powstałą bezą posmarować sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, dopiec do końca. Przed podaniem ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem