Mazurek figowy z białą czekoladą

Składniki

25 dag mąki
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
jajko
Na masę
1/2 litra mleka
po 25 dag cukru i suszonych fig
łyżka masła
op.białej czekolady

Sposób przyrządzenia

Z mąki, masła, jajka i cukru zagnieść szybko kruche ciasto.Schłodzić je około przez 15minut w lodówce.Rozwałkować i przenieść na blachę.Piec 10-15 minut w temp 180st (przed pieczeniem ciasto nakryć pergaminem i obciążyć suchym grochem).Figi namoczyć, osączyć, cienko pokroić.Zagotować mleko z cukrem.Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać figi oraz masło.Całość ponownie zagotować i odstawić.Chłodną masę wyłożyć na upieczony spód.Mazurek udekorować rozpuszczoną białą czekoladą.