Jajeczka wielkanocne "żabki"

Składniki

1/ 3-5 jajek
2/ szczypiorek
3/ kilka liści zielonej sałaty
4/ kilka ziarenek pieprzu
5/ marchewka
6/ tuńczyk, szyneczka lub pieczarki do farszu
Majonez, sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotowane jajeczka przecinamy wzdłuż na równe 2 połówki. Wybieramy żółtka, które rozdrabniamy i dodajemy do nich rozdrobnionego tuńczyka, szyneczkę lub pieczarki i mieszamy z majonezem, pieprzem i sola do smaku by powstała zwarta konsystencja. Farsz wkładamy do zagłębień jajeczek, które następnie układamy na talerzu z liśćmi sałaty farszem do dołu. Następnie nacinamy miejsce na języczek i wkładamy tam kawałek marchewki. Wyżej robimy otworki wykałaczką na dziurki do oczu, w które wkładamy ziarenka pieprzu. I tak robimy po kolei z każdą połówką jajeczka zapełniając nimi przygotowany talerzyk.

Ułożone "żabki" smarujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem...

SMACZNEGO !!!