Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi

Składniki

600 g wieprzowiny
600 g filetów z kurczaka
400 g drobiowej wątróbki
80 g orzechów włoskich
2 kostki bulionowe
2 duże marchewki
mały seler
3 -4 jajka
cebula
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól,pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

 Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach
 poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli
2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście
 laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod
 przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa,
 mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać
 wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar
 przecedzić.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do
 mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po
 kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne
 solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm.
 wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury
 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.