Pascha Wielkanocna

Składniki

15 dag gorzkiej czekolady
5 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynek
kieliszek brandy
1 kg tłustego białego sera
8 ugotowanych na twardo żółtek
1 i 1/2 kostki masła
2 i 1/2 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao

Sposób przyrządzenia

Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Orzechy posiekać, rodzynki namoczyć w brandy.Ser oraz żółtka zemleć.Kostkę masła utrzeć z 2 szklankami cukru pudru.Ucierając dodawać po łyżce ser z zółtkami.2 łyżki masy odłożyć, do reszty dodać czekoladę, orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachować).Starannie wymieszać.Przygotowaną masę umieścić w wysokiej formie wyłożonej gazą.Przykryć talerzykiem i obciążyć.Wstawić do lodówki na 12 godz.Pozostałe masło rozpuścić z odłożoną masą serową, resztę cukru pudru oraz z kakao.Wystudzić i wymieszać z brandy.Paschę wyjąć na talerz, ozdobić przygotowaną polewą.