Wielkanocny kosz drożdżowy

Składniki

Ciasto
1 kg mąki
6 dkg drożdży
5 łyżek cukru
2,5 szkl mleka
5 dkg masła
2 jajka
łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki na ciasto wkładam do automatu do pieczenia
chleba nastawiam program numer 9.Maszyna wyrobi ciasto gd
urosnie wykładam na stolnice i wyrabiam jeszcze trochę .
1¾ ciasta podzielić na 20 części, uformować z nich wałeczki
jednakowej długości. Stolnice posypać mąką. Dwa wałeczki ułożyć na
krzyż. Dokładać po jednym wałeczku pionowo i poziomo i przeplatać .
Miskę taką głębszą (metalowa) odwrócić do góry dnem, posmarować
olejem. Na miskę ułożyć kratkę z ciasta drożdżowego.
Z pozostałego ciasta uformować długie wałki, skręcić je jak sznurek
lub upleść jak warkocz. Uformować dwa kółka mniejsze jak
podstawa miski i większe jak obwód, oraz półkole,to będzie ucho do
koszyczka do środka wkładając drut. Posmarować ciasto rozkłócony
żółtkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni, gdy
ciasto zrumieni się, wyjąć mniejsze elementy, a koszyczek przykryć
folią i dopiec.Gdy juz sie upiecze zdjąć ciasto z miski bardzo
delikatnie.
Z poszczególnych elementów złożyć koszyk, smarując miejsca
połączeń lukrem lub karmelem(osobiscie polecam karmel lepiej
będzie trzymało).Na końcu umieścić ucho koszyczka, wbijając końce
drutu w ciasto.
Dekorujemy nasz koszyczek ciastem solnym.
1 szklanka mąki 1 szklanka soli i 1/2 szklanki wody,zarabiamy ciasto
solne.Z ciasto robimy różyczki i listki .Ja piekłam juz dekoracje razem
z ciastem na koszyk.Po upieczeniu malowałam barwnikiem
spożywczym.Serwetkę robiłam tez z ciasta solnego,dziurki
wykrawane były słomką do picia.