Wielkanocna pieczona biała kiełbaska

Składniki

1,5 surowej białej kiełbasy
cebula
pół selera
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pęczek lubczyku
kilka łyżek oleju
grubo mielony pieprz
łyżeczka majerank

Sposób przyrządzenia

1. Kiełbasę płuczemy, przekładamy do garnka w całości, zalewamy wodą (tyle, by ją przykryć). Dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, seler, listki laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Parzymy pod przykryciem na małym ogniu, uważając, by woda się nie zagotowała. Po ok. 20 minutach odcedzamy. 



2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy na nim kiełbasę, wierzch smarujemy olejemy i całość posypujemy pieprzem oraz majerankiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10-15 minut (wcześniej należy nagrzać piekarnik).

 

3. Podajemy z chrzanem lub ćwikłą.




smacznego