Zapiekanka z makaronem i parówkami

Składniki

400 g makaronu np.świderki, 6 cienkich parówek, 2 pomidory, 5 suszonych pomidorów, słoiczek marynowanych pieczarek z serem pomidorowym, szkl. pikantnego ketchupu, zioła prowansalskie, 2 cebule, olej do smażenia, 5 dag startego żółtego sera.

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Zdjąć osłonki z parówek, pokroić na 4 części. Wszystkie kawałki ponacinać z jednej strony na krzyż. Pomidory pokroić w plastry, a suszone pomidory i pieczarki w kosteczkę. Makaron wymieszać z cebulką, suszonymi pomidorami oraz pieczarkami i ketchupem. Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę makaronu, następnie ułożyć połowę parówek i pomidorów. Przykryć resztą makaronu. Rozłożyć pozostałe pomidory oraz parówki. Posypać ziołami oraz startym serem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.