Makaronówka kurkowa

Składniki

40 dag mieszanego makaronu (u mnie rurki, świderki i wstążki), 40 dag kurek, 2 szkl. mleka, 5 dag mąki, 15 dag margaryny, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1/2 kulki mozarelli, 2 żółtka, 10 dag startego żółtego sera.

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, wymieszać z 5 dag margaryny i żółtkami.  5 dag margaryny stopić, dodać mąkę, mieszając dusić minutę na małym ogniu. Dodać mleko i liść laurowy, gotować 2 min. Usunąć liść, a beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia, dodać mozarellę. 1/3 sosu dodać do makaronu, doprawić do smaku. Kurki oczyścić, podsmażyć na 5 dag margaryny, dusić ok. 10 min. Połączyć z makaronem. Do nałuszczonej formy żaroodpornej nałożyć makaron, zalać beszamelem i posypać serem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.