Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Składniki

40 g grzybów suszonych
1 marchew
1 mała pietruszka
cebula
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
liść laurowy
1 kostka bulionu grzybowego

Sposób przyrządzenia

 Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy
przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do
gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy
ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę.
    
    Podawać z łazankami lub innym makaronem.