Makaron ze szpinakiem, łososiem i roquefortem

Składniki

35 dkg wędzonego łososia
pęk świeżego szpinaku (lub 40 dkg mrożonego)
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
15 dkg ulubionego sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur)
1 szklanka śmietany
2 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
40 dkg dowolnego makaronu - idealny będzie taki zrobiony własnoręcznie

Sposób przyrządzenia

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek i chwilkę razem smażyć.

W tym czasie ugotować makaron, oczywiście al dente.

Dodać opłukane, odsączone i pokrojone liście szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie). Chwilę razem dusić, tak aby szpinak zmienił swój wygląd.

Dodać pokruszony ser i po chwili śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. 

Wymieszać z makaronem.