Makaron po pastersku

Składniki

2 cebule
margaryna
makaron
ser żółty (twardy (grujer, szwajcarski, itp.)
śmietanka
mleko
masło
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia

Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek margaryny i rumienimy na niej cebulę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

Piekarnik rozgrzewamy o 220 stopni.

Ser (ok. 25 dkg) ścieramy na tarce. 150 g śmietanki mieszamy z 300 ml mleka i zagotowujemy, po czym dodajemy połowę sera; ser topimy ciągle mieszając

Formę smarujemy masłem.Makaron odsączamy i przekładamy do formy, a następnie mieszamy go z serem, solą i pieprzem. Sos wlewamy na makaron i wstawiamy formę do piekarnika; zapiekamy ok. 10 minut (czekamy na moment, w którym stopi się ser).

Po wyjęciu z piekarnika makaron posypujemy cebulą

Smacznego!

P.S.1 Potrawa świetnie smakuję podawana z sałatą.

P.S.2 Jeśli potrawa zasmakuje, w ramach odmiany, polecam dodanie plasterków pora do makaronu - przed zapiekaniem.