Spaghetti Z Tuńczykiem I Pomidorami

Składniki

300 g makaronu Spaghetti
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach (200 g)
1 puszka posiekanych pomidorów w sosie pomidorowym (400 g)
suszone zioła: bazylia, oregano, pietruszka (znacząca ilość)
200 ml śmietany kremówki 30%
sól
pieprz
starty parmezan (opcjonalnie)
posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

  1. Makaron postawić do ugotowania według instrukcji na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie rozgrzać masło.
  3. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Smażyć na średnim płomieniu na złocisty kolor.
  5. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka.
  6. Smażyć, mieszając do momentu, kiedy uzyska ciepłą temp.
  7. Dodać pomidory z puszki.
  8. Dodać zioła.
  9. Wlać śmietankę.
  10. Wszystko wymieszać.
  11. Doprowadzić do zagotowania i gotować na średnim płomieniu ok. 5 min., aby sos lekko się zredukował.
  12. Doprawić solą i pieprzem.
  13. Dodać odcedzony makaron.
  14. Wymieszać.
  15. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można posypać startym parmezanem i szczypiorkiem.