Makaron z truskawkami i chili

Składniki


400 – 500 g makaronu (np. penne)
4 szklanki truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
4 łyżki śmietanki kremówki
1 mała papryczka chili (bez nasion, drobno pokrojona)
1/4 kostki masła
2 łyżki gęstego octu balsamicznego
1 łyżeczka gorzkiego kakao
4 łyżki parmezanu (utarty)
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia

Truskawki miksujemy w blenderze. Na patelni roztapiamy połowę masła i podsmażamy papryczkę chili aż zmięknie. Do papryczki dodajemy zmiksowane truskawki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Do sosu truskawkowego dodajemy śmietankę, doprawiamy kakao, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, pod koniec dodając utarty parmezan.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przekładamy pozostałym masłem. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą miętą i/lub bazylią.