Nadziewane muszle

Składniki

Makaron duża muszla-opakowanie

Mięso mielone-1/2kg
Jajko
bułka tarta
czerstwa bułka
cebula,marchewka,czosnek, natka pietruszki
sól, pieprz,


Sos:

koncentrat pomidorowy
śmietana 200ml.
mleko ok. 2 szkl.
jajko
łyżka mąki

ser żółty ok. 30dag- tarty do posypania

Sposób przyrządzenia

Do mielonego mięska dodać jajko, pokrojoną cebulę - można przesmażyć, czosnek, czerstwą bułkię namoczyć  w mleku. Można dodać zieleninę i tartą marchewkę zioła prowansalskie. Wyrobić. Następnie napełniać makaronowe muszle lub rurki. Napełnione muszle układamy w naczyniu żarodpornym mięskiem do góry. Składniki na sos wymieszacz w miseczce i podlać muszle aby były zanużone, jeśli będzie za mało sosu można uzupełnić mlekiem. Zapiekać 50-60 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypać tartym żółtym serem. Ozdobić listkami bazyli.