Rosół z tajską nutką.

Składniki

2 ćwiartki kurczaka
3 małe marchewki
1 mała pietruszka
1/4 selera
zielona część z pora
2 gałązki selera naciowego
1/4 małej białej kapusty kapusty ( może być sałata lodowa)
kawałek 3 cm imbiru
mały kawałeczek czerwonego chili
ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, starta gałka muszkatołowa, nasiona kolendry.
Makaron sojowy ( można zastąpić dobrym europejskim - nitki cieniutkie )

Sposób przyrządzenia

Ugotować bulion z warzyw , mięsa i przypraw, Z dodatkiem imbiru i chili.

Od momentu zawrzenia zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu około 3 godzin. Sól dodaję na początku gotowania. 

Bulion przecedzić przez gęste sito. W razie potrzeby dodać wrzącej wody i soli. Zagotować na wolnym ogniu. 

Makaron ugotować i rozlożyć na talerze lub miseczki. Zalać gorącym bulionem i posypać posiekanymi grubo listkami kolendry. Właśnie kolendra w połączeniu z imbirem i chili daje niepowtarzalny smak .

A z mięska i warzyw robimy inne danie. Ale o tym innym razem.

 


Smacznego!!!