Malinowe wspomnienie lata czyli leniwe pierogi inaczej.

Składniki

0,5 kg tłustego twarogu
1 jajko
około 0,5 kg mąki ( tyle ile się wgniecie w twaróg)
mrożone (w sezonie świeże) maliny, śmietana, cukier.

Sposób przyrządzenia

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zemleć lub tylko porządnie rozgnieść widelcem.

Dodać jajko i szczyptę soli i wsypywać mąkę zagniatając ciasto. Ciasto nie może być twarde ale i nie za luźne.

Uformować z ciasta rulon i pokroić w 1,5 cm kawałki.

Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować około 3 minut od chwili wypłynięcia i zawrzenia.

Maliny zmiksować z cukrem

Na talerz wyłożyć pierogi, polać gęstą śmietaną i polać musem z malin. 

Dla lubiących słodkości posypać cukrem. 


Jest luty, -5 stopni za oknem a w ustach malinowe lato. 


Smacznego!!!