kawusia 3 warstwowa

Składniki

Do przygotowania tej kawy potrzebujemy:"
- syrop barmański o ulubionym smaku: ja polecam waniliowy, orzechowy, karmelowy, kokosowy
- filiżankę zaparzonej dość mocnej dobrej i ulubionej kawy
- ok. 100 ml mleka
- bita śmietana w sprayu
- coś do polania lub posypania: polewę karmelową, czekoladową, cynamon, kakao
Potrzebujemy także:
- spieniacz do mleka
- wysoką szklankę
- dzbanuszek z dziubkiem

Sposób przyrządzenia

Zaczynamy od zaparzenia kawy- robimy ok. 100 ml dobrego naparu

Potem podgrzewamy mleko i spieniamy na jak najsztywniejszą piankę

Do wysokiej szklanki wlewamy najpierw syrop w wybranym smaku (ok. 25 ml jak kawa ma być mało słodka lub 50 ml jak ma być bardzo słodka). Teraz wlewamy powoli spienione mleko. I już mamy 2 warstwy.

Na koniec wlewamy kawę z dzbanka z dziubkiem i powoli wlewamy najlepiej przy brzegu szklanki. I w ten sposób tworzy się 3 warstwa ale ja na wierzch daję jeszcze troszkę bitej śmietany.

I teraz już wg. uznania na wierchu posypujemy cynamonem, kakao lub polewamy polewą.