Słodkie Donaty

Składniki

500 g mąki
40 dag drożdży
1 szklanka mleka ciepłego
4 łyżki ciepłej wody
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
3 żółtka
60 g cukru
szczypta soli
Olej lub smalec do smażenia
cukier puder
wiórki kokosowe lub kolorowe cukiereczki do posypania
aromat rumowy

Sposób przyrządzenia

Drożdże zalewamy ciepłą wodą,mieszamy z łyżką cukru,odtawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Resztę skłądników mąke,cukier,masło,margaryna,mleko,żółtka,sól i drożdże mieszamy aż powstanie jednolita masa.Miskę przykrywamy ściereczką i odtswiamy na 2 godziny aż ciasto wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto nalezy rozwałkowac na grubość 1 cm,wycinamy kółka szklanką,środek wycinamy kileiszkiem.Ciasto wykorzystać do koća.Kółka  pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Wrzucać na rozgrzany smalec ,smażąć po kilka minut na każdej stronie.

Lukier:białko nalezy ubić na puszystą piane,dodać cukier puder i odrobinę aromatu rumowego.

Ostygnięte Donaty moczymy w lukrze,przybieramy wiórkami i gotowe.

SmaczneGO

 

Polecam Donaty,są przepyszne