Owocowo -piankowe ciasto

Składniki

- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka Kasi
- łyżka kakao
-łyżeczka śmietany 18%
- owoce (np. rabarbar,agrest,śliwki) lub dżem owocowy
- łyżka bułki tartej lub kaszy manny

Sposób przyrządzenia

1.Z 3 szklanek mąki, 5 żółtek, 2 łyżek cukru, łyżeczki proszku do pieczenia, kostki Kasi i łyżeczki śmietany zagnieść ciasto i uformować podłużną kulę,którą podzielić na 3 części (jedna odrobina większa).

2 . Największą częścią wyłożyć dno posmarowanej tłuszczem blachy (najlepiej rozprowadzić ciasto wilgotną dłonią )

3. Do drugiej części ciasta dodać kakao(zagnieść) i włożyć do zamrażarki, trzecią część poprostu włozyć do zamrażarki.
4.Ciasto na blaszce posypać bułką tartą lub kaszą manną.

5.Wyłożyć owoce lub posmarować dzemem

6. Wyjąć z zamrażarki kakaową część, potarkować posypując na owoce.

7.Z 5 białek ubić sztywną pianę dodając powoli szklankę cukru. Wyłożyć pianę na ciasto.
8. Z zamrażarki wyjąć pozostałe ciasto i potarkować na wierzch

 

Piec 40 min. w 180 stopniach

SMACZNEGO!!!

Streszczona podpowiedz- poziomy ciasta zaczynając od dołu:

- dno z białej największej części

-bułka tarta lub kasza manna

-owoce lub dzem

- kakaowa część

-białkowa piana

-białe ciasto