cze
2017 | ||||||
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 253132 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 07-06-2017 12:35
Uwielbiam tę porę roku. Na rynku można już kupić młode warzywa i młode krajowe ziemniaczki.
I już można rozwinąć kulinarną fantazję.
Dzisiaj proponuję Wam:
Ragout z żołądków indyczych z młodymi warzywami .
Składniki:
1/2 żołądków indyczych
Młode warzywa : marchewka, pietruszka , seler, po, seler naciowy, szalotki, czosnek i papryka.
Olej rzepakowy z bazylią, czosnkiem i pomidorami
Olej rzepakowy z chili 1/2 łyżeczki
Świeże zioła zza okna ( bazylia, szałwia, majeranek, tymianek, rozmaryn) po 1-2 listków.
Sposób przygotowania:
Żołądki opłukać i pokroić na kawałki. Następnie na rozgrzanym olejach rzepakowych. Smażyć do wyparowania .
A następnie wyłożyć na miseczkę .
Warzywa pokroić i dodać do oleju pozostałego ze smażenia żołądków. ( można dodać jeszcze troszkę oleju).
Podsmażyć , dodać 1 szklankę wody lub rosołu. Dusić pod przykryciem dolewając co jakiś czas wody.
Danie jest gotowe gdy żołądki są miękkie.
Ja dzisiaj podałam z malutkimi ziemniaczkami posypanymi świeżym ogrodowym koprem.