KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 254389 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-11-2013 15:46
Moje wnuczki uwielbiają rybę czyli paluszki rybne a szczególnie takie, które sama zrobię.
A więc z myślą o dzieciach podaję przepis.
2 opakowania mrożonego czarniaka. Zastepczo mogą być filety z morszczuka.
3 jajka
mąka
bułka tarta
olej z pestek winogron do smażenia.
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-11-2013 06:55
To, że przepadam za rybami to fakt. I to, że w mieście nad jeziorami nie kupię świeżej ryby to też fakt. Nawet jeśli sprzedawca zapewnia, że jest ona świeża, to i tak jej stopień świeżości poznajemy na patelni.
Dlatego wolę kupić rybę głęboko mrożoną . Ostatnio ( parę miesięcy temu) odkryłam filety z czarniaka.
Bardzo je lubię. Bo jest to naturalna ryba o zwartm ścisłym mięsie. i smakuje wybornie.
A na jutro proponuję pulpeciki rybne w sosie cytrynowo- koperkowym.
Składniki:
2 opakowania filetów z czarniaka .( ja kupuje w Lidlu).
1/2 szklanki tartej bułki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 mała cebulka
1 cytryna
3 łyzki posiekanego koperku
1/2 szklanki smietanki 30%
łyżka masła i 3 łyzki mąki.
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety rozmrozić, opłukac pod bieżącą zimną wodą i osuszyć w papierowym ręczniku.
Zemleć razem z cebulą. , dodać mleko, bułke tartą, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Jeśli jest za rzadka, dodać bułkę tartą, jeżeli za ścisła, dodać odrobinę mleka.
Uformowac okrągłe kulki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem kostki rosołowej .
Na patelni rozgrzać masło i dodać mąkę , dodać wodę i przyprawy ( w tym startą skórkę z wyparzonej cytryny i sok ). Rozprowadzić wszystko dokładnie, dodać śmietankę i koper. Przełożyć pupeciki do sosu i chwilę w nim przetrzymać.
Podawać z ziemniaczkami z wody i sałatką z pomidorów ze szczypiorkiem.
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-11-2013 02:21
...to robię mu rybkę na ciepło w pomidorach.
Tak jak w poprzednim przepisie rybką będą filety z czarniaka .
Składniki:
2 opakowania czarniaka
2 cebule
2 marchewki
1/2 małego selera
1/4 kostki masła
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu ( zakupionego w Lidlu. Wypróbowałam już kilkanaście razy . Jest ekstra)
Mąka, sól, pieprz
Olej z pestek winogron. ( też z Lidla)
Sposób przyrządzenia:
Filety rozmrozić, przepłukać pod bieżacą zimną wodą. osuszyć w papierowym ręczniku.
Podzielić na mniejsze porcje. Posolić i posypać pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
Przełożyć do miseczki.
Marchew i seler zetrzeć na "jarzynówce"
Cebule pokroić w półplasterki.
Warzywa podsmażyć na maśle.
Dodać przecier pomidorowy, można dodać jeszcze soli i pieprzu.
Usmażoną rybę przełożyć do warzyw, chwilę poddusić .
Podawać na ciepło z ziemniakami z wody.
Smacznego!!!