Przepis na orzeźwienie dla zapracowanych - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepis na orzeźwienie dla zapracowanych

Choć półmetek wakacji już za nami, tropikalne upały nie odpuszczają! Gigantyczne temperatury to spore zagrożenie dla naszego zdrowia, ale również znaczny spadek energii i koncentracji. Jak smacznie orzeźwić się i jednocześnie dostarczyć sobie dodatkową dawkę energii? Skosztuj Mango lassi prosto z Indii!

Przepis na orzeźwienie dla zapracowanych

Nie taki mamy klimat

Kilkunastodniowe upały35-40°C to nie jest polska norma. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do  takich temperatur, dlatego też trudno nam obecnie funkcjonować. Gdy za oknem tropiki, najlepiej albo szczelnie zamknąć i pozasuwać okna, albo wybrać się nad najbliższe jezioro lub basen i tam w cieniu czekać na wieczorny wietrzyk. Co jednak, gdy jesteśmy już po, albo dopiero przed urlopem czy też obchodzimy Dzień Pracoholika (12 sierpnia) i nigdzie nie zamierzamy się ruszać? Jeśli w biurze jest klimatyzacja, to jesteśmy w dość komfortowej sytuacji, aczkolwiek pokonanie drogi z domu do pracy będzie kosztowało nas już sporo energii. Jeżeli z kolei pracujemy w miejscu, gdzie jest jedynie odrobine chłodniej niż na zewnątrz, szczególnie warto zadbać o odpowiednie nawodnienie ogranizmu i zdrowe, orzeźwiające posiłki.

 

Upały to nie czas na dietę!

Niewielu myśli o jedzeniu, gdy za oknem skwar. Choć w taką pogodę głównie dużo pijemy, nie zapominajmy o posiłkach. Energię zużywamy nawet, gdy nie ruszamy się zbyt intensywnie, a zdecydowanie więcej tracimy jej, gdy termometr pokazuje powyżej 30°C. Idealną propozycją na aktualną aurę jest Mango lassi – orzeźwiający koktajl, który przywędrował do nas z Indii. Doskonale gasi on pragnienie i może być traktowany jako bardzo smaczna przekąska, gdyż zaspokaja apetyt. Można więc przygotować sobie nawet kilka porcji na jeden dzień!

Wypróbuj przepis Viridianki z http://cioccolatogatto.blox.pl/htmlSłodkich przepisów i inspiracji szukaj też na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie

Mango lassi
( łatwy, czas przygotowania: 5 min)

Składniki na 4 porcje (ok. 1,3 l):

26 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
2 dojrzałe owoce mango
450 ml rzadkiego jogurtu naturalnego
250 ml mleka
20 kostek lodu, 4 szczypty mielonego kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Z brzegów mango odkrajamy grube plastry. Owoc posiada bardzo twardą, ale wąską pestkę, aby ją ominąć należy zacząć kroić w niewielkiej odległości od środka. Miąższ na każdym z plastrów nacinamy w kratkę, skórkę wywijamy na lewą stronę i odcinamy kosteczki mango. Wrzucamy do blendera. Owoc zalewamy jogurtem i mlekiem, dosładzamy, miksujemy całość na gładko. Dodajemy kostki lodu i pulsacyjnie miksujemy, aż lód będzie drobno pokruszony. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, każdą z porcji posypujemy szczyptą mielonego kardamonu.