Jeśli pierogi, to skąd? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Jeśli pierogi, to skąd?

38odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 10793
Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 września 2011, 18:37 | ID: 636336

Sobie robione czy kupne?

Jeśli kupne to z Biedronki, Lidla, Carrefoura, Tesco?  A może z innego sklepu?

Gdzie kupujemy pierogi? Które są najsmaczniejsze?

Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
15 września 2011, 18:54 | ID: 637390

A robicie jak?

My mamy taki przyrząd do wykrawania.

Avatar użytkownika czerwona panienka
  • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
  • Posty: 21500
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
15 września 2011, 18:58 | ID: 637401
dziecinka (2011-09-15 20:54:18)

A robicie jak?

My mamy taki przyrząd do wykrawania.

Mama wycina filiżanką kułeczka i razem z Młodym lepią ręcznie :)

Tak tak Młody (10lat) lepi takie pierogi, że byście nie poznali, który jest mamy, a który jego ;)

Avatar użytkownika asas
asasPoziom:
  • Zarejestrowany: 26.02.2011, 18:33
  • Posty: 208
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
15 września 2011, 19:03 | ID: 637413

Pierogi tylko od mojej mamy. Najlepsze!

Avatar użytkownika monaaa71
monaaa71Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
  • Posty: 28735
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
15 września 2011, 19:05 | ID: 637420

od mojej mamy :) lepszych nie ma. albo z restauracyjki z domowym jedzeniem u nas w mieście. mrożonych nie kupuję.

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 września 2011, 15:49 | ID: 640237

Tylko i wyłącznie robione. Choć ostatni zdarzyło się jeść kupne - z Malmy. Bardzo dobre

Avatar użytkownika anetaab
anetaabPoziom:
  • Zarejestrowany: 20.02.2011, 19:09
  • Posty: 13427
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 września 2011, 16:00 | ID: 640264

Uwielbiam pierogi, ale tylko domowe. 

Mamy, babci albo swoje...  

Avatar użytkownika Lena210310
Lena210310Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.08.2011, 12:08
  • Posty: 22
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 września 2011, 16:11 | ID: 640280

Pierogi tylko robione przez moją babcię.Pyycha!

Zdarza mi się kupować mrożone, smakowaly mi z Lidla 'pierogi ruskie'.

Avatar użytkownika Benka
BenkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 05.05.2012, 08:52
  • Posty: 2
28
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 maja 2012, 09:09 | ID: 780726

Oferuję pierogi ręcznie robione i z ekologicznej mąki i ze zwykłej pszennej... do wyboru

ekologiczne kosztują 25zł.kg

zwykłe 17zł. za kg

taniej niż w sklepie i o niebo smaczniejsze a także zdrowsze bez żadnych konserwantów

zamawiać można przez e-mail domowepierogi.b@gmail.com

dostawa na terenie Warszawy gratis

robię także domową szarlotkę jak ktoś ma ochotę...oraz naleśniki z ekologicznej mąki

zapraszam

Avatar użytkownika magdax78
magdax78Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2011, 12:46
  • Posty: 1137
29
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 maja 2012, 09:20 | ID: 780731

a co zrobic aby ciasto bylo mieciutkie? moze jakis przepis ;)

Avatar użytkownika ulamisiula
ulamisiulaPoziom:
  • Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
  • Posty: 2498
30
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 maja 2012, 09:34 | ID: 780739

zagniatasz ciasto i przykrywasz je nagrzaną najlepiej metalową miseczką,czekasz kilka minut.Widziałam u Gessler i jak na razie się sprawdza.Ciasto jest delikatne i się nie rozkleja.

ja  pierogi robię sama, czasem Benek mi pomaga i wykańcza brzegi widelcem.

ulubione moich dzieci to  pierogi z mięsem.z mężem lubimy jeszcze z serem i owocami

Użytkownik usunięty
    31
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 maja 2012, 09:55 | ID: 780742

    Do ciasta wlewam troszkę oliwy , jest miękie i sprężyste Dobrze wyrobione nie klei się 

    Avatar użytkownika Malwina.
    Malwina.Poziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2012, 15:23
    • Posty: 3153
    32
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 maja 2012, 09:56 | ID: 780743

    nigdy nie robiłam pierogów i wątpię żebym się tego kiedykolwiek podjęła. kupuję mrożone z Iglotexu. raz wzięłam z biedronki i były niedobre. lubię tylko te z kapustą i grzybami i z mięsem. 

    Użytkownik usunięty
      33
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 maja 2012, 09:58 | ID: 780744
      Malwina. (2012-05-05 11:56:16)

      nigdy nie robiłam pierogów i wątpię żebym się tego kiedykolwiek podjęła. kupuję mrożone z Iglotexu. raz wzięłam z biedronki i były niedobre. lubię tylko te z kapustą i grzybami i z mięsem. 

      Nauczysz się , jak będziesz chciała To naprawdę nic trudnego Nie kupujcie gotowych , to nic że smaczne...i tylko tyle że smaczne....

      Avatar użytkownika Malwina.
      Malwina.Poziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2012, 15:23
      • Posty: 3153
      34
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 maja 2012, 10:18 | ID: 780754
      baszka (2012-05-05 11:58:47)
      Malwina. (2012-05-05 11:56:16)

      nigdy nie robiłam pierogów i wątpię żebym się tego kiedykolwiek podjęła. kupuję mrożone z Iglotexu. raz wzięłam z biedronki i były niedobre. lubię tylko te z kapustą i grzybami i z mięsem. 

      Nauczysz się , jak będziesz chciała To naprawdę nic trudnego Nie kupujcie gotowych , to nic że smaczne...i tylko tyle że smaczne....

      no dobra, to powiedzcie mi tylko czy do pierogów z mięsem może być już zmielone mięso i po zmieleniu ugotowane czy musi być w kawalku ugotowane i dopiero potem zmielone?

      Avatar użytkownika ulamisiula
      ulamisiulaPoziom:
      • Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
      • Posty: 2498
      35
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 maja 2012, 10:29 | ID: 780758
      Malwina. (2012-05-05 12:18:48)
      baszka (2012-05-05 11:58:47)
      Malwina. (2012-05-05 11:56:16)

      nigdy nie robiłam pierogów i wątpię żebym się tego kiedykolwiek podjęła. kupuję mrożone z Iglotexu. raz wzięłam z biedronki i były niedobre. lubię tylko te z kapustą i grzybami i z mięsem. 

      Nauczysz się , jak będziesz chciała To naprawdę nic trudnego Nie kupujcie gotowych , to nic że smaczne...i tylko tyle że smaczne....

      no dobra, to powiedzcie mi tylko czy do pierogów z mięsem może być już zmielone mięso i po zmieleniu ugotowane czy musi być w kawalku ugotowane i dopiero potem zmielone?

      ja gotuję  mięso a potem mielę i doprawiam

      Avatar użytkownika Guśka
      GuśkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
      • Posty: 7481
      36
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 maja 2012, 11:01 | ID: 780764

      uwielbiam...sama robiłam tylko raz dawno, dawno temu  i nie były dobre...czasami kupuję z mrożone...ale żadne nie dorównują pirogom mojej teściowej...

      Avatar użytkownika Dunia
      DuniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
      • Posty: 18894
      37
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 maja 2012, 11:19 | ID: 780768
      Malwina. (2012-05-05 12:18:48)
      baszka (2012-05-05 11:58:47)
      Malwina. (2012-05-05 11:56:16)

      nigdy nie robiłam pierogów i wątpię żebym się tego kiedykolwiek podjęła. kupuję mrożone z Iglotexu. raz wzięłam z biedronki i były niedobre. lubię tylko te z kapustą i grzybami i z mięsem. 

      Nauczysz się , jak będziesz chciała To naprawdę nic trudnego Nie kupujcie gotowych , to nic że smaczne...i tylko tyle że smaczne....

      no dobra, to powiedzcie mi tylko czy do pierogów z mięsem może być już zmielone mięso i po zmieleniu ugotowane czy musi być w kawalku ugotowane i dopiero potem zmielone?

      Można robić pierogi z mięsem na dwa sposoby.

      1. Ugotowane mięso rosołowe zemleć razem z marchewką , dodać sporo posiekanej zielonej pietruszki. Dokładnie wymieszać. Można dodac jajko.

      Takie pierożki najbardziej smakują włąśnie z tym rosołem.Można też podać oddzielnie z podsmażoną cebulką. A można też osmażyć na drugi dzień na patelni. Są booskie!!!

      2. Drugi sposób to surowe mięsko z kurczaka ( udka, piersi) lub baranina. Do mięska dodajemy przyprawy( sół , pieprz, majeranek, czosnek) , jajko , trochę tartej bułki. Wyrabiamy i robimy pierogi. Mają one smak kołdunów. I są znakomite z rosołem lub barszczem czerwonym. Ale można je podawać podobnie jak poprzednie.

      Smacznego!!!

      Avatar użytkownika marzena83
      marzena83Poziom:
      • Zarejestrowany: 26.11.2010, 16:56
      • Posty: 42
      38
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 maja 2012, 12:31 | ID: 780790

      Generalnie nie przepadam za pierogami, ale mąż lubi więc ,,,

      Zazwyczaj kupuję gotowce, w małej firmie garmażeryjnej po sąsiedzku, są przepyszne, nawet dla mnie :)

      Jeśli kupuję to również po sąsiedzku, w Biedronie :)