Sernik gotowany, pieczony czy na zimno?
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Który rodzaj sernika jest najlepszy?
Jaki umiemy robić, a jaki wolimy kupić?
Sernika gotowanego nie umiem robić. Sernika na zimno nie robiłam od lat. Kupujemy w proszku i mieszamy z mlekiem według przepisu. Pieczony czasem kupujemy, innym razem - robimy samodzielnie. Najbardziej smakuje mi domowy sernik, ewentualnie królewski.
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Notorycznie robię serniki ale tylko na zimno z twarogu lub serków homo. Na pewnym forum dla kulturystów znalazłam super przepis. U nas jak jest jakas okazja zawsze jest sernik bo chyba innego ciasta nie umiem robic.
- Zarejestrowany: 22.07.2011, 20:44
- Posty: 15
Uwielbiam sernik, przede wszystkim pieczony z brzoskwiniami, to jest moje popisowe dzieło na imprezy okolicznościowe :) pychotka
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
Uwielbiam lecz jakoś nie robię.
Zdecydowanie pieczony, wiedenski najbardziej popularny u mnie w rodzinie.
Na zimno szybko sie robi, ale nigdy nie zrobilam go osobiscie. Natomiast mam kumpelke, ktora takie cudo robi - nawet mi smakowal ostatnio!
Fanka sernika nie jestem , a moze po prostu nie trafiłam na taki ukochany robiony , bo kupny ulubiony mam.
Przewaznie robie dwa rodzaje, pieczony i na zimno. Gotowanego nie robiłam.
Różnie robię w zależności od tego na jaki chęć mają dzieci ,przepadają za ciastami. Dawno już nie robiłam gotowanego al edzisiaj będzie pieczony- sernik z rosą.
Jednak sernik pieczony to nie jest moje ulubione ciasto- wolę na zimno
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Nie ma sprawy, tylko potrzebny jest ręczny blender;)
Sernik "Łezka" lub sernik z rosą (jak zwał tak zwał, ważne że jest pyszny)
Na kruchy spód potrzebujemy:
1/2 kostki palny (125 g)
2 żółtka (białka odkładamy, potem będą potrzebne do bezy na wierzch)
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić prostokątną blaszkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia, łatwiej potem wyjąć ciasto z blaszki). Podpiec lekko.
Masa serowa:
60 dag twarogu
szklanka cukru (połowa z tego do masy, druga połowa pójdzie do ubitych białek)
3 jajka (najczęściej wkładam do masy serowej 1 całe i 2 żółtka - pozostałe 2 białka idą do bezy)
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Następnie wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po 45 minutach pieczenia wykładamy ubite białka z cukrem i rozsmarowujemy, niekoniecznie bardzo równo;) Pieczemy jeszcze 15 minut.
Rosa lub łzy wychodzą na wierzku ciasta po kilku godzinach;)
Sernik dobry jest gdy w pełni ostygnie;) Smacznego:)
Wygląda świetnie. Myślę, że zrobię. Dzięki.
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Zdecydowanie pieczony, wiedenski najbardziej popularny u mnie w rodzinie.
Na zimno szybko sie robi, ale nigdy nie zrobilam go osobiscie. Natomiast mam kumpelke, ktora takie cudo robi - nawet mi smakowal ostatnio!
No myślę
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Zdecydowanie u nas króluje sernik na zimno:) Idę na łatwiznę. Piec sernika nie lubię:)
Uwielbiam wszystkie rodzaje sernika! Sama umiem tylko na zimno z paczki:)))))))
Olu spróbuj sernik "Łazka", jes naprawdę banalnie łatwy!
Na zimno sernik mniam, za pieczonym nie przepadam
- Zarejestrowany: 22.07.2011, 20:44
- Posty: 15
ja uwielbiam serniki :) gotowany robiłam raz w życiu ... zważył się :/
ale za to na zimno i pieczone wychodzą mi super :D
podesłałąbym Ci swój ale nie pamiętam na pamięć w domu na kompie będę dopiero wieczorkiem więc to raczej trochę za późno będzie skoro masz na jutro zrobić
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
- Posty: 21159
Uwielbiam seniki:) Wszystkie:) Ale sama nie piekę;) Ewentualnie na zimno kiedyś ciągle robiłam:) Ale nie wiem dlaczego przestałam...
- Zarejestrowany: 22.07.2011, 20:44
- Posty: 15
No tak wieczorem to ja muszę mieć już kupione wszystkie składniki i być w trakcie robienia tych wszystkich pyszności, ale jeżeli masz jakiś dobry przepis to jakbyś mogła i tak go wrzuć to wypróbuję go innym razem.
No tak wieczorem to ja muszę mieć już kupione wszystkie składniki i być w trakcie robienia tych wszystkich pyszności, ale jeżeli masz jakiś dobry przepis to jakbyś mogła i tak go wrzuć to wypróbuję go innym razem.
podrzucę kilka przepisów :)
- Zarejestrowany: 22.07.2011, 20:44
- Posty: 15
super, na pewno wypróbuję, bo już za czesto piekłam to samo :)
- Zarejestrowany: 25.01.2010, 09:38
- Posty: 5777
ja lubie na zimno ;)