Jakie zalety gotowania na parze są dla Was najważniejsze?
Gotowanie na parze ma wiele zalet - jedenie jest zdrowsze i wartościowsze bo do wody nie "uciekają" nam witaminy i mikro oraz makroelementy, można cały obiad ugotować za jednym zamachem i przez to spada zużycie energii. Ale sparowane potrawy mają też wyjątkowy smak.
Co dla Was jest najważniejsze? Można zaznaczyć kilka opcji :)
Nie mam specjalnego urządzenia, ale spróbuję z garnkiem i durszlakiem na początek skoro tak zachwalacie:D może i mi zasmakuje.
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
Ja zawsze gotuję na parze w metalowych garnkach, które są do tego dostosowane i nie są tak drogie jak specjalne urządzenia. Jeden jest normalny a drugi ma dziurki w dnie;)
Ja zawsze gotuję na parze w metalowych garnkach, które są do tego dostosowane i nie są tak drogie jak specjalne urządzenia. Jeden jest normalny a drugi ma dziurki w dnie;)
Też mam taki zestaw garnków, ale parowar elektryczny też mam. Parowar elektryczny jest lepszy, gdy mam więcej do ugotowania, bo ma trzy poziomy, a garnek metalowy tylko jeden.
Wszystkie wymienione zalety gotowania na parze są ważne, ale najważniejsze dla mnie jest ZDROWIE.
- Zarejestrowany: 16.05.2011, 23:03
- Posty: 3002
Dla mnie pierwsze 3 opcje:)
Ja zawsze gotuję na parze w metalowych garnkach, które są do tego dostosowane i nie są tak drogie jak specjalne urządzenia. Jeden jest normalny a drugi ma dziurki w dnie;)
też mam takie;)
- Zarejestrowany: 14.10.2011, 19:26
- Posty: 40
Mam naczynie wmf do gotowania na parze i bardzo sobie chwale. Wrzucam kilka rodzajow warzyw do niego i mam prawie caly obiad gotowy. Od kiedy to mam, malo kiedy gotuje warzywa w wodzie. Dodatkowo smakuja mi lepiej, a nie sole ich ani przed, ani po gotowaniu. Mieso gotowane na aprze tez bardzo lubie. Taki obiad jest przewaznie szybciej, mam zajete 1 pole na plycie, 1 garnek do mycia i zdrowszy obiad :)
- Zarejestrowany: 18.03.2008, 09:47
- Posty: 6183
Zdrowie, ale nie tylko - np. buraczki na parze są znacznie smacznijsze niż ugotowane "tradycyjnie"
- Zarejestrowany: 18.11.2010, 15:16
- Posty: 488
Ja zawsze gotuję na parze w metalowych garnkach, które są do tego dostosowane i nie są tak drogie jak specjalne urządzenia. Jeden jest normalny a drugi ma dziurki w dnie;)
Też mam taki zestaw garnków, ale parowar elektryczny też mam. Parowar elektryczny jest lepszy, gdy mam więcej do ugotowania, bo ma trzy poziomy, a garnek metalowy tylko jeden.
Wszystkie wymienione zalety gotowania na parze są ważne, ale najważniejsze dla mnie jest ZDROWIE.
No ja mam taki garnek metalowyy ale ma dwa poziomy:)
A jedzenie jest smaczne,lepsze i zdrowsze:)I dobre dla mojej córci(nie ma tłuszczu)
- Zarejestrowany: 08.04.2014, 12:05
- Posty: 3
Polecacie jakieś urządzenie do gotowania na parze ? Ostatnio przeglądałam sieć i widziałam dużo pozywtynych opinii na temat multicooker ktoś miał styczność korzystał z takiego urządzenia?