Jak w tytule. Co jadacie zimą dla zdrowia?
                                   26 października 2016 16:46 | ID: 1347923
                  26 października 2016 16:46 | ID: 1347923
              
słyszałam, że świetnie sprawdza się chrzan, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
                                   26 października 2016 16:51 | ID: 1347927
                  26 października 2016 16:51 | ID: 1347927
              
Cebula czosnek.. to też takie naturalne antybiotyki.
                                   26 października 2016 16:53 | ID: 1347929
                  26 października 2016 16:53 | ID: 1347929
              
Oregano
Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown wykazały, że olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki – streptomycyna, penicylina i wankomycyna.
                                   26 października 2016 16:55 | ID: 1347930
                  26 października 2016 16:55 | ID: 1347930
              
Cebula czosnek.. to też takie naturalne antybiotyki.
też stosuję
                                   26 października 2016 21:24 | ID: 1348012
                  26 października 2016 21:24 | ID: 1348012
              
Cebula czosnek.. to też takie naturalne antybiotyki.
też stosuję
My również:)
Do tego imbir który działa przeciwiwrusowo.
                                   26 października 2016 22:53 | ID: 1348024
                  26 października 2016 22:53 | ID: 1348024
              
Natka pietruszki też jest bardzo zdrowa.
                                   27 października 2016 08:10 | ID: 1348033
                  27 października 2016 08:10 | ID: 1348033
              
Natka pietruszki też jest bardzo zdrowa.
Zgadza się. Mama nauczyła mnie robić ostatnio pesto z pietruszki. Dodaje się orzechy, trochę oliwy i czosnek. Wychodzi rewelacyjnie. W sam raz na kanapki zimą.
                                   27 października 2016 08:11 | ID: 1348034
                  27 października 2016 08:11 | ID: 1348034
              
Żurawina - sprawdza się świetnie przy okazji infekcji układu moczowego.
                                   27 października 2016 08:31 | ID: 1348045
                  27 października 2016 08:31 | ID: 1348045
              
Żurawina - sprawdza się świetnie przy okazji infekcji układu moczowego.
Żurawinę mam zawsze w kuchni. Niektórzy robią sok taki na zimę.
                                   27 października 2016 08:39 | ID: 1348053
                  27 października 2016 08:39 | ID: 1348053
              
Żurawina - sprawdza się świetnie przy okazji infekcji układu moczowego.
Żurawinę mam zawsze w kuchni. Niektórzy robią sok taki na zimę.
Zawsze kupuję sok żurawinowy, taki do herbaty, ale rzeczywiście poszukam przepisu. Może bardziej się opłaca zrobić samemu. Uwielbiam słodycz żurawiny.
                                   27 października 2016 08:39 | ID: 1348054
                  27 października 2016 08:39 | ID: 1348054
              
Bazyliowy olejek eteryczny ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, eliminuje także pasożyty. Warto jeść pesto i bazylię! :)
                                   27 października 2016 10:48 | ID: 1348096
                  27 października 2016 10:48 | ID: 1348096
              
czosnek, cebula, chrzan, imbir!
                                   27 października 2016 10:55 | ID: 1348102
                  27 października 2016 10:55 | ID: 1348102
              
Dodam jeszcze propolis - kit pszczeli - moja mama ma ule i robi świetną nalewkę z niego, ale zwykły miód też jest bardzo ważny. Istotne jest żeby kupować go z dobrego źródła.
                                   27 października 2016 11:27 | ID: 1348105
                  27 października 2016 11:27 | ID: 1348105
              
Dodam jeszcze propolis - kit pszczeli - moja mama ma ule i robi świetną nalewkę z niego, ale zwykły miód też jest bardzo ważny. Istotne jest żeby kupować go z dobrego źródła.
najważniejsze z dobrego i sprawdzonego źródła!
                                   27 października 2016 11:38 | ID: 1348110
                  27 października 2016 11:38 | ID: 1348110
              
Dodam jeszcze propolis - kit pszczeli - moja mama ma ule i robi świetną nalewkę z niego, ale zwykły miód też jest bardzo ważny. Istotne jest żeby kupować go z dobrego źródła.
najważniejsze z dobrego i sprawdzonego źródła!
Tak dobre źródło to podstawa. Tak samo przy cytrusach. A pro po grefruty też są bardzo dobrym antybiotykiem, a mało się o tym mówi. To bogate źródło bioflawonoidów, witaminy C i wielu innych substancji, które pomagają w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, zakażeń dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry, a także podnoszą odporność całego organizmu.
                                   27 października 2016 12:18 | ID: 1348117
                  27 października 2016 12:18 | ID: 1348117
              
Zapomniałyście o podstawowej rzeczy. Zimą powinno jadać się zupy!!! Wszelkie , te kwaśne i tłuste też. Nasz klimat pozwala na spalenie kalorii szybciej zimą niż latem. Zupy dają nam wiele energii potrzebnej jesienią, zimą i na przedwiośniu. Potem możemy sobie lekko odpuścić i jadać zupy lekkie i chłodniki.
Ale, generalnie zupy to podstawa wyżywienia. Nie zastąpią ich fast foody i kanapki. A nawet pyszne drugie dania.
                                   27 października 2016 12:33 | ID: 1348125
                  27 października 2016 12:33 | ID: 1348125
              
Zapomniałyście o podstawowej rzeczy. Zimą powinno jadać się zupy!!! Wszelkie , te kwaśne i tłuste też. Nasz klimat pozwala na spalenie kalorii szybciej zimą niż latem. Zupy dają nam wiele energii potrzebnej jesienią, zimą i na przedwiośniu. Potem możemy sobie lekko odpuścić i jadać zupy lekkie i chłodniki.
Ale, generalnie zupy to podstawa wyżywienia. Nie zastąpią ich fast foody i kanapki. A nawet pyszne drugie dania.
I dlatego tak lubię zupy! Bardzo warzywne, takie lubię
                                   27 października 2016 12:35 | ID: 1348126
                  27 października 2016 12:35 | ID: 1348126
              
Dodała bym jeszcze nasze zwykłe polskie jabłko. Przynajmniej jedno dziennie zalecane. Pełne witamin.  Grypa lżej przechodzi jak już ją złapiemy.
 Grypa lżej przechodzi jak już ją złapiemy. 
                                   27 października 2016 13:45 | ID: 1348142
                  27 października 2016 13:45 | ID: 1348142
              
czosnek, cebula, chrzan, imbir!
Dokładnie, to podstawa. Moja mama ostatnio podała mi przepis na imbir z pigwą do herbaty. Z pigwy trzeba wyjąć nasiona i przemrozić ją w zamrażarce. Potem pigwę i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę zasypać niewielką ilością cukru i dodać miód, wymieszać i dodawać do herbaty. Smakuje pysznie i wzmacnia odporność.
                                   27 października 2016 16:29 | ID: 1348191
                  27 października 2016 16:29 | ID: 1348191
              
Ponieważ w zimie jest mało owoców, jem dużo surówek warzywnych. Z selera, z białej rzodkwi lub marchwi.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!