Śledziki na Święta
Mój przepis na świątecznego śledzia już zagościł w familijnym blogu kulinarnym.
lubimy śledzie i mam zamiar zrobić je w kilku odsłonach. Dzisiaj własnie wyczaiłam przepis Teresy Lipowskiej z "M jak M" na śledzie ze śliwkami. Już mi sie podoba ten przepis, bo jak mówi sama autorka te śledzie robi się błyskawicznie a dodatkowy bonus to niebiański smak:)
no i zrobiłam wersję testową z 2 płatów. I jeśli chodzi o mnie niewypałem jest podsmażana cebula - zimna pozostawia potem podejrzany ciężkawy nalot w przełyku Ale mamy jeszcze niezawodne tradycyjne i dla mnie w śmietanie:) Juz za późno na inne.
lubimy śledzie i mam zamiar zrobić je w kilku odsłonach. Dzisiaj własnie wyczaiłam przepis Teresy Lipowskiej z "M jak M" na śledzie ze śliwkami. Już mi sie podoba ten przepis, bo jak mówi sama autorka te śledzie robi się błyskawicznie a dodatkowy bonus to niebiański smak:)
no i zrobiłam wersję testową z 2 płatów. I jeśli chodzi o mnie niewypałem jest podsmażana cebula - zimna pozostawia potem podejrzany ciężkawy nalot w przełyku Ale mamy jeszcze niezawodne tradycyjne i dla mnie w śmietanie:) Juz za późno na inne.
A gdzie przepis?
A u mnie sledzik tradycyjny (olej i cebulka) oraz śledź pod pierzynką. Rewelacja.
Umnie tez tradycyjny jak zawsze ,nie kombinuje innych ....
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Nie robię ale "zamawiam" u cioci w śmietanie. Rewelacyjne robi!
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzia . przygotowałam w tym roku 3 rodzaje śledzi : z cebulką i z cytryną w oleju , z suszonymi grzybkami i w śmietanie . Bardzo wszystkim smakowały ...
Ja zrobiłam tradycyjnie trzy rodzaje. W oleju z przyprawami z dodatkiem soku z cytryny. Po sułtańsku: podsmażona cebulka, tymianek , cynamon, odrobina miodu ,przecier pomidorowy i rodzynki; oraz w sosie wiosennym: jogurt+ zielony ogórek, koperek szczypiorek. Zostało jeszcze na Nowy Rok. Ale zrobiłam tego sporo.
- Zarejestrowany: 09.01.2010, 14:59
- Posty: 441
Ja uwielbiam pod każdą postacią i w tym roku jak zwykle w oleju z cebulką, w śmietanie i majonezie z czosnkiem, w sosie majonezowo-musztardowym z zielonym groszkiem :)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
U nas solonych śledzi nikt nie je. Robię w śmietanie, z grzybkami, i zwykłe w zalewie. Często kupuje też rolmopsy-te schodzą najszybciej:)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Śledź w śmietanie, śledź tradycyjny, czyli w zalewie z cebulką.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja zrobię rolmopsiki i sałatkę warstwową śledziową...
- Zarejestrowany: 18.07.2012, 13:05
- Posty: 296
Ja raczej preferuje śledzie z majonezem lub załatkę śledziową.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
NIe...Ale takie zestawienie smaków może być ciekawe;)
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
W tym roku zrobię 3 rodzaje śledzi - w oleju , w śmietanie i w sosie pomidorowym z rodzynkami .
- Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
- Posty: 1187
w śmietanie najlepsze !!!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
w śmietanie najlepsze !!!
Chyba tak. Zawsze zjadane do końca ze smakiem