Pieczemy chleb, wędlinki i tyle pysznych domowych rzeczy. A może ktoś z Was robi domowe masełko? Tak fajnie pasowało by do domowego chleba..

Może ktoś robiła takie domowe masełko, podpowie co i jak?
Można by tak o różnych smakach zrobić..
                                   30 września 2017 23:46 | ID: 1399253
                  30 września 2017 23:46 | ID: 1399253
              
Kiedyś się robiło a teraz nie wiem czy ktoś robi...
                                   1 października 2017 07:31 | ID: 1399265
                  1 października 2017 07:31 | ID: 1399265
              
Ja robię. I moja Ola też. Zaczęłam teraz gdy ceny masła szalenie podskoczyły. Kupuję w Biedronce 2 pojemniki śmietany 30 % koszt 6,50 zł. Miksuję schłodzoną w wysokim naczyniu i po kilku minutach mam 260 g masla. Kostka wychodz za 5 złotych. I mam jeszcze maślankę. Tylko takie masło nie trzeba trzymać w lodówce, bo wówczas wiecej wychodzi  . Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.
. Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.  I starczy na dłużej.
 I starczy na dłużej. 
                                   1 października 2017 08:48 | ID: 1399272
                  1 października 2017 08:48 | ID: 1399272
              
Ja robię. I moja Ola też. Zaczęłam teraz gdy ceny masła szalenie podskoczyły. Kupuję w Biedronce 2 pojemniki śmietany 30 % koszt 6,50 zł. Miksuję schłodzoną w wysokim naczyniu i po kilku minutach mam 260 g masla. Kostka wychodz za 5 złotych. I mam jeszcze maślankę. Tylko takie masło nie trzeba trzymać w lodówce, bo wówczas wiecej wychodzi  . Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.
. Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.  I starczy na dłużej.
 I starczy na dłużej. 
No to tak jak sie na krem ubija.. Ale jak ma wyjść masło a nie krem? A jak chcemy krem to masło wychodzi..  samo  
                                   1 października 2017 15:20 | ID: 1399311
                  1 października 2017 15:20 | ID: 1399311
              
Nie robię.
                                   1 października 2017 18:24 | ID: 1399321
                  1 października 2017 18:24 | ID: 1399321
              
Ja robię. I moja Ola też. Zaczęłam teraz gdy ceny masła szalenie podskoczyły. Kupuję w Biedronce 2 pojemniki śmietany 30 % koszt 6,50 zł. Miksuję schłodzoną w wysokim naczyniu i po kilku minutach mam 260 g masla. Kostka wychodz za 5 złotych. I mam jeszcze maślankę. Tylko takie masło nie trzeba trzymać w lodówce, bo wówczas wiecej wychodzi  . Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.
. Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.  I starczy na dłużej.
 I starczy na dłużej. 
No to tak jak sie na krem ubija.. Ale jak ma wyjść masło a nie krem? A jak chcemy krem to masło wychodzi..  samo  
Dokładnie:) ale spróbuję,zawsze to jakaś odmiana,a smak też pewnie bez porównania z tym sklepowym masłem.
                                   1 października 2017 20:13 | ID: 1399335
                  1 października 2017 20:13 | ID: 1399335
              
Ja robię. I moja Ola też. Zaczęłam teraz gdy ceny masła szalenie podskoczyły. Kupuję w Biedronce 2 pojemniki śmietany 30 % koszt 6,50 zł. Miksuję schłodzoną w wysokim naczyniu i po kilku minutach mam 260 g masla. Kostka wychodz za 5 złotych. I mam jeszcze maślankę. Tylko takie masło nie trzeba trzymać w lodówce, bo wówczas wiecej wychodzi  . Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.
. Jest przecież prawdziwe i źle się rozsmarowuje. A takim , które postoi w kuchni można posmarować cienko.  I starczy na dłużej.
 I starczy na dłużej. 
No to tak jak sie na krem ubija.. Ale jak ma wyjść masło a nie krem? A jak chcemy krem to masło wychodzi..  samo  
Dokładnie:) ale spróbuję,zawsze to jakaś odmiana,a smak też pewnie bez porównania z tym sklepowym masłem.
No wąłsnie mam ochotę na takie masełko.. jak mama kiedyś w domu robiła.. tylko i ta śmietanka była kiedyś inna
                                   7 października 2017 18:53 | ID: 1399940
                  7 października 2017 18:53 | ID: 1399940
              
Dzisiaj zrobiłam domowe masełko. Jest pyszne, z litra smietany 36%/ bo taką kupił mąż/ wyszła spora miseczka masła - polowę zamroziłam.
                                   8 października 2017 09:47 | ID: 1399959
                  8 października 2017 09:47 | ID: 1399959
              
Dzisiaj zrobiłam domowe masełko. Jest pyszne, z litra smietany 36%/ bo taką kupił mąż/ wyszła spora miseczka masła - polowę zamroziłam.
Ale masz pyszności. A sól kiedy dałaś, jak już ukręcone było?
                                   8 października 2017 10:12 | ID: 1399970
                  8 października 2017 10:12 | ID: 1399970
              
Dzisiaj zrobiłam domowe masełko. Jest pyszne, z litra smietany 36%/ bo taką kupił mąż/ wyszła spora miseczka masła - polowę zamroziłam.
Ale masz pyszności. A sól kiedy dałaś, jak już ukręcone było?
Posoliłam jak masło było już ukręcone i "umyte".
                                   8 października 2017 10:32 | ID: 1399973
                  8 października 2017 10:32 | ID: 1399973
              
Pamiętam jak bylam mała moja mama robila czesto sama takie domowe masło  muszę chyba i ja kiedyś zrobić.
 muszę chyba i ja kiedyś zrobić.
                                   10 października 2017 13:59 | ID: 1400127
                  10 października 2017 13:59 | ID: 1400127
              
O matko, aż mi ślinka poleciała na sam smak domowego, mocno słonego masła! Nigdy nie robiłam! Kiedyś zrobiłam masło orzechowe! Wyszło pyszne.
                                   10 października 2017 15:30 | ID: 1400136
                  10 października 2017 15:30 | ID: 1400136
              
O matko, aż mi ślinka poleciała na sam smak domowego, mocno słonego masła! Nigdy nie robiłam! Kiedyś zrobiłam masło orzechowe! Wyszło pyszne.
Można robic rózne smaki i czosnkowe, z pietruszką..
                                   10 października 2017 15:48 | ID: 1400139
                  10 października 2017 15:48 | ID: 1400139
              
Na razie nie robię swojego, kupuję w sklepie korzystając z promocji...
                                   10 października 2017 16:43 | ID: 1400149
                  10 października 2017 16:43 | ID: 1400149
              
Kupiłam śmietanę,jutro będę robić.
                                   10 października 2017 17:43 | ID: 1400160
                  10 października 2017 17:43 | ID: 1400160
              
Kupiłam śmietanę,jutro będę robić.
O brawo! Wpadnę spróbować może chlebek domowy zabiorę..
                                   10 października 2017 17:48 | ID: 1400161
                  10 października 2017 17:48 | ID: 1400161
              
Kupiłam śmietanę,jutro będę robić.
O brawo! Wpadnę spróbować może chlebek domowy zabiorę..
Jasne! Zapraszam:) Ale będzie wyżerka:)
                                   10 października 2017 18:47 | ID: 1400174
                  10 października 2017 18:47 | ID: 1400174
              
Muszę zrobić,ale nie mam pojęcia jak , w słoiku ,w mikserze Może jakieś wskazówki poproszę
                                   10 października 2017 19:23 | ID: 1400179
                  10 października 2017 19:23 | ID: 1400179
              
mikserem w wysokim nsczyniu.
                                   11 października 2017 15:23 | ID: 1400236
                  11 października 2017 15:23 | ID: 1400236
              
Robiłam wczoraj i nie wyszło. Może mikser mam za słaby?
                                   11 października 2017 16:32 | ID: 1400258
                  11 października 2017 16:32 | ID: 1400258
              
Robiłam wczoraj i nie wyszło. Może mikser mam za słaby?
To może za krótko kręciłaś..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!