Co wolę zrobić sama w kuchni?
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Czasami kupuję gotowe produkty, a innym razem pukam się w czoło.
Ketchup z pomidorów prawdziwych zawsze mam od mamy. Nie kupuję.
Lubię sama robić bazyliowe pesto.
U mnie w domu nigy nie kupowało się bułki tartej, przejęłam to po mamie.
A Wy jakich rzeczy nie kupujecie, tylko robicie same w kuchni?
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Przecier pomidorowy, ogorkowy, wszelkie zaprawy, soki, kompoty , rowniez syropki na kaszel, badz przeziebienie. Sama susze lipe, i mam gotowa herbatke naturalna. Mam tez jeszcze swojskie mrozonki, koperek, natke. Bulke tarta czasami kupuje, bo u mnie pieski jedza rowniez chleb, wiec nie zawsze go susze na bulke.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Mrożę natkę, koperek, fasolkę szparagową, dynię ze swojego ogródka i robimy przetwory tylko ze swoich warzyw i owoców... Bułkę tartą też często swoją robimy...
Ketchup swój robi synowa to czasami nam daje i jest suuuper...
- Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
- Posty: 2861
Oj troche tego jest, jak ma się się swój ogród i tyle owoców i warzyw :-)
Bułke tartą nigdy nie kupowałam, zawsze sama robiłam, wszytskie soki, kompoty, jabłka prażone na szarlotkę, truskawi mrożone, koperek, pietruszka i mięta rónież mrożone, chociaż ostatnio mięte suszyłam :-) Ususzyłam również śliwki węgierki :-) Do zup mam przeciery pomidorowe i szczaw zmielony oraz ogórki kiszone :-)
Trochę jest tego :-)
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Ja kiedyś sama robiłam kluski do zupy. Teraz mi się nie chce. Poza tym robię sama majonez. Koncentrat, ketchup, musztardę kupuje. Resztę robię sama. Nie używam sosów w proszku i innych tego typu półproduktów.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Również wiele rzeczy robię sama w domu. Z grubszych robimy nawet swoje wędliny i piekę domowy chleb. Choć nie zawsze.. jadamy również z piekarni. Co da się wykorzystać z ogrodu czy nawet lasu mam własne.
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
mieszkam na wsi, taże wiele produktów mam swoich! bułke tartą sama scieram an tarce! ponadto:kperek, natke pietruszki, miętę mam swoją! wszelkie soki, dżmey i kompoty także!
makaron często robię sama!
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Od dłuższego czasu nie kupuję majonezu - swojski bardziej nam smakuje .
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Od dłuższego czasu nie kupuję majonezu - swojski bardziej nam smakuje .
Chciałabym się nauczyć robić sama majonez przed świętami. To byłby hit! Dzięki za inspirację
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Od dłuższego czasu nie kupuję majonezu - swojski bardziej nam smakuje .
Chciałabym się nauczyć robić sama majonez przed świętami. To byłby hit! Dzięki za inspirację
Kasiu , wejdź na Skutecznie TV . Tam jest filmik . Majonez robi się w słoiku blenderem , z całego jajka i na prawdę się udaje . Trzeba tylko uważać , aby nie dać za dużo oleju , bo mi wtedy się zważył . Daję nawet mniej - wychodzi gęsty . U mnie w lodówce stoi już trzeci tydzień i nic mu ię nie dzieje .
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Od dłuższego czasu nie kupuję majonezu - swojski bardziej nam smakuje .
Chciałabym się nauczyć robić sama majonez przed świętami. To byłby hit! Dzięki za inspirację
Ja też. Mam ochotę spróbować. Przynajmniej bez konserwantów.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Nigdy nie kupowałam gotowych ciast. Zawsze robię domowe.
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
To bułkę tartą robisz z chleba?
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ja bułkę robię sama . Kupuję , suszę w piekarniku i mielę w maszynce. Nie znoszę gdy na patelni bułka pali mi się i ma bury kolor. Swoja bułką tego nie robi . Jest jasna i chrupiąca.
Majonez też robię sama. Ucieram żółtko z dobrą musztardą ( lubię dijon), dolewam cienkim strumykiem olej słonecznikowy, dodaję jogurtu greckiego, sół i pieprz. Czasem czosnek i zioła.
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
To bułkę tartą robisz z chleba?
To pytanie do Żanci, bo pisała, że czasami suszy chleb na bułkę, jak pieski nie zjedzą
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Od dłuższego czasu nie kupuję majonezu - swojski bardziej nam smakuje .
Chciałabym się nauczyć robić sama majonez przed świętami. To byłby hit! Dzięki za inspirację
Kasiu , wejdź na Skutecznie TV . Tam jest filmik . Majonez robi się w słoiku blenderem , z całego jajka i na prawdę się udaje . Trzeba tylko uważać , aby nie dać za dużo oleju , bo mi wtedy się zważył . Daję nawet mniej - wychodzi gęsty . U mnie w lodówce stoi już trzeci tydzień i nic mu ię nie dzieje .
Dziękuję