Kiszone pomidory - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Kiszone pomidory

7odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 4924
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2015, 17:18 | ID: 1252268

Podobno na Ukrainie są dosyć popularne i podobno bardzo smaczne!  Od dawna kisi się pomidory , tam oczywiście w beczkach.  W sumie podobno kisić można wszystko..

Image result for kiszone pomidory




Próbował ktoś? 

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2015, 17:19 | ID: 1252270

Nie kisiłam, ani jeszcze nie jadłam. Ciekawe jak smakują...

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2015, 17:22 | ID: 1252272

Nawet przepis znalazłam..:

 

Kiszone pomidory
solanka: 40g soli kamiennej niejodowanej, 1 litr przegotowanej, bardzo ciepłej wody 
1 litr solanki wystarcza na 2 słoje poj. 900ml

na 1 słoik poj 900ml

6-7 sztuk podłużnych, późno letnich pomidorów  (najlepsze będą szczupłe i małe)
1 duży ząbek czosnku
ok 2cm kawałek korzenia chrzanu
niewielki liść chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
1 liść laurowy
4 ziarna czarnego pieprzu
1 baldach kopru
ćwiartka niedużej cebuli cukrowej
 
Przygotuj solankę - zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i odstaw do przestudzenia - solanka, która zalewać będziesz pomidory ma być bardzo ciepła, ale nie gorąca, by nie odparzyła się skórka pomidorów. 
Do każdego słoika włóż pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu ostrugany na wiórki strugaczką do warzyw, kawałek liścia chrzanu (wielkości mniej więcej liścia dębu) gorczycę, liść laurowy, ziarna pieprzy, baldach kopru i cebulę. Pomidory bardzo dokładnie umyj i układaj w słojach ciasno, ale tak, aby ich nie zgnieść. Pomidory powinny być dość twarde. Zalej słoje bardzo ciepłą solanką i odstaw bez przykrycia na słonecznym parapecie kuchennym na 3-4 dni. Na wierzchu powinna pojawić się wzburzona piana, wówczas zakręć szczelnie słoje i wynieś do piwnicy, garażu lub chłodnej spiżarni. Pomidory będą dobre do spożycia po ok 2 tygodniach. Początkowo będą jędrne i twarde - wtedy idealne są do sałatek, do pieczonych mięs i wędlin. Z pomidory czasem staną się miękkie, popękają i zacznie z nich schodzić skórka (jak na zdjęciu wyżej).  Miękkie pomidory są świetne jako dodatek do duszenia mięs i na kiszoną zupę pomidorową. 
 
 
 
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 października 2015, 09:50 | ID: 1252405

Ciekawe czy coś z zielonych pomidorów można coś zrobić.. masa mi tego została..

Avatar użytkownika dagmaruffka
dagmaruffkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.03.2012, 15:52
  • Posty: 17675
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 października 2015, 06:14 | ID: 1252604

Nie miałam okazji jeść ich jeszcze, ani robić.

Avatar użytkownika takegoodcarepl
  • Zarejestrowany: 17.10.2015, 21:20
  • Posty: 2
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 października 2015, 21:40 | ID: 1254392

muszę wypróbować. Zapytam znajoma ukrainkę czy o tym słyszała. Kiszone pomidory brzmią smacznie - szczególnie, że bez kiszonych ogórków nie wyobrażam sobie kanapki.

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 października 2015, 21:42 | ID: 1254394
takegoodcarepl (2015-10-17 23:40:27)

muszę wypróbować. Zapytam znajoma ukrainkę czy o tym słyszała. Kiszone pomidory brzmią smacznie - szczególnie, że bez kiszonych ogórków nie wyobrażam sobie kanapki.

I ja lubię kiszone pomidory:) Wolę nawet od korniszonów;)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 października 2015, 11:26 | ID: 1254451
Sonia (2015-10-17 23:42:04)
takegoodcarepl (2015-10-17 23:40:27)

muszę wypróbować. Zapytam znajoma ukrainkę czy o tym słyszała. Kiszone pomidory brzmią smacznie - szczególnie, że bez kiszonych ogórków nie wyobrażam sobie kanapki.

I ja lubię kiszone pomidory:) Wolę nawet od korniszonów;)

O jadłaś? A kolor zmieniają?