Ja robię cukinię nadziewaną mięsem mielonym 
wyjąć z cukini miąższ łyżką -nieobierając jej a jedynie umyć i odkroić z obu stron tak by łyżka swobodnie mogła działać :) 
mięso mielone przygotować jak na gołąbki 
z ryżem i wg własnego przepisu ja ponadto dodaję jeszcze kaszę jęczmienną bo mięso ryż i kasza tworzą bardziej zbitą masę 
nadziej cukinię 
włożyć ją w naczynie żaroosporne ,dodać około 2 szklanek wywaru ,przykryć i do piekarnika.wg.uznania trzymaj to w piekarniku 
tak nadzianą cukinię można pokroić w plastry i też  zapiec w prodiżu 
jeśli brak naczynia żarodpornego wystarczy dusić to w brytfance 
folia aluminiowa też okej 
ponadto robię lecze z cukini,"schabiki " , placki ziemniaczano cukiniowe -wszystko starte na dużych oczkach i cukinię lekko odciskam 
wiem ,ze ludzie nawet robią bigos z cukini ale jak nie mam pojecia ???
 Dunia (2015-08-06 16:44:37)
Tak na początek. Właśnie wyjęłam z piekarnika i spróbowałam. To jest nowa potrawa w moim domu i zagości często. 



Jest pyyyyszna!!!!!
 
 
mmm.............. ale mi ślinka cieknie :)