Gotowanie ze smakiem KONKURS
- Zarejestrowany: 18.03.2008, 09:47
- Posty: 6183
Zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym
"GOTOWNIE ZE SMAKIEM"
Wystarczy do 19.04.2013
Wymyślić i umieścić w tym wątku swój przepis na dowolną potrawę z wykorzystaniem i wymienieniem produktów ze sklepu: bdsklep.pl
ORGANIZATOR nagrodzi 5 osób.
NAGRODAMI W KONKURSIE SĄ:
1. Miejsce
TEFAL Blender Uno HB503E41 350W
2. Miejsce
AQUAPHOR 4,2l ART Dzbanek filtrujący
Oraz
3x 3. Miejsce
Zestaw 2 żeli pod prysznic (lemon i Dragon fruit – 500 ml)
- Zarejestrowany: 06.12.2010, 09:39
- Posty: 476
jeden przepis czy można kilka?
bo mam pare swoich;]
- Zarejestrowany: 13.03.2013, 08:19
- Posty: 479
MilkaZalpejskiego - Jeden:)
Zapraszamy wszystkich do zabawy w gotowanie:)
Powodzenia:)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Odpuszczam bo i tak nie wygram....
- Zarejestrowany: 06.12.2010, 09:39
- Posty: 476
to jutro coś zmaluję w takim razie ;]
a wszystko musi byc z asortymentyu bd sklepu?
- Zarejestrowany: 18.02.2013, 11:43
- Posty: 26
GRYCZANO - CZEKOLADOWE CUDEŃKA
-PZZ S.A Kasza gryczana 1kg /2,90
-CADBURY 400g Fairtrade Hot Chocolate Instant (czekolada do picia) /19,99
-DAN CAKE bułeczki mleczne/ 8,69
-olej kujawski 1l 500ml/ 6,99
-natka pietruszki PRYMAT 6g / 1,25
-miód PASIEKA 250g pszczeli nektarowy gryczany /8,19
-migdały płatki KRESTO 150g/ 8,49
-Pieprz czarny mielony PRYMAT 20g/ 1,43
-sól SOLINA 1kg sól warzona jodowana /1,50
-wiórki kokosowe BAKALLAND 100g/ 3,64
-woda niegazowana VITTEL 500ml/ 2,63
Sposób przyrządzenia:)
Niegazowaną wode VITTEL wlać do rondla i zagotować. Odmierzyć 2 szklanki kaszy gryczanej. Gotujemy na al`dente.
2 Bułeczki mleczne DAN CAKE mielimy i dołączamy do kaszy gryczanej.
Dodajemy przyprawy: szczypta soli, piperzu, i dosc sporo pietruszki. Wszystko według uznania smakosza przygotowujacego danie:)
Na koniec czekolada ( Fairtrade Hot Chocolate Instant CADBURY)!!! Wlewamy ją w zależności jak bardzo chcemy aby danie uzyskało kolor.
Wszystkie produkty z bdsklep.pl połączyć i dobrze wymieszac. Formujemy w kształcie piłeczki do ping ponga kotleciki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych BAKALLAND i podsmażamy na gorącym oleju Kujawskim aż do uzyskania złotawego kolorku wiórków:)
Migdałowe płatki KRESTO próżymy na miodzie co chwilke delikatnie podżucając w góre do momentu aż sie zarumienią. Posypujemy nasze maleńkie cudeńka właśnie tymi migdałkami:)
Dodatkowo dla smakoszy czekolady....można całe danie polać Czekoladą CADBURY, która wprost doskonale komponuje sie z wiórkami i migdałkami:) Uśmiech naszych mężczyzn i dzieci (którzy kochają słodkości ) GWARANTOWANY :D
SMACZNEGO...
PS> POLECAM do picia Niegazowaną wode VITTEL !!! !!! !!!
- Zarejestrowany: 13.03.2013, 08:19
- Posty: 479
MilkaZalpejskiego - nie wszystkie produkty muszą być ze sklepu bdsklep.pl. W przepisie powinien znajdować się produkt lub produkty, które można w owym sklepie nabyć. Należy oczywiście ten produkt/produkty wymienić.
Pozdrawiam
Składniki:
-1kg ziemniaków,
-2x Pudliszki sos boloński 500ml (7,19zł)
-0,5kg żółtego sera
-0,5kg pieczarek, oraz Figraro, oliwki zielone drylowane 70g 4,52zł
-papryka marynowana Rolnik 720ml 5,09zł
- Cebula suszona Prymat 15g 1,25zł
- sól jodowana warzona 1,50zł, pieprz czarny mielony 3,03zł, oregano Prymat 1,43zł
-masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Sposób przyrządzenia
1. Gotujemy obrane ziemniaki, jednak mają być dość twarde.
2. Kroimy pieczarki i podsmażamy na oleju, solimy do smaku, dodajemy, cebulę suszoną prymat, a gdy pieczarki nabiorą już ciemniejszego koloru, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę Rolnik marynowaną, i tak smażymy wszystko razem, dorzucając oliwki, doprawiamy oregano Prymat do smaku.
3. W między czasie gotujemy sos boloński Pudliszki, możemy dorzucić więcej miesa jeżeli ktoś jest smakoszem.
4. Kroimy ziemniaki w plasterki.
5. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia- ANNA ZARADNA 6m Papier do pieczenia rolka 2,63zł
6. Układamy w naczyniu plasterki ziemniaków, sos z mięsem, na to dodajemy pieczarki z papryką i cebulką oraz oliwkami, a potem posypujemy żółtym serem, aby póżniej znów powtózyć ną czynność. Na sam wierzch układamy ziemniaki, i obficie posypujemy serem.
7. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, na około 40 minut.
SMACZNEGO!
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Składniki:
-1kg ziemniaków,
-2x Pudliszki sos boloński 500ml (7,19zł)
-0,5kg żółtego sera
-0,5kg pieczarek, oraz Figraro, oliwki zielone drylowane 70g 4,52zł
-papryka marynowana Rolnik 720ml 5,09zł
- Cebula suszona Prymat 15g 1,25zł
- sól jodowana warzona 1,50zł, pieprz czarny mielony 3,03zł, oregano Prymat 1,43zł
-masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Sposób przyrządzenia
1. Gotujemy obrane ziemniaki, jednak mają być dość twarde.
2. Kroimy pieczarki i podsmażamy na oleju, solimy do smaku, dodajemy, cebulę suszoną prymat, a gdy pieczarki nabiorą już ciemniejszego koloru, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę Rolnik marynowaną, i tak smażymy wszystko razem, dorzucając oliwki, doprawiamy oregano Prymat do smaku.
3. W między czasie gotujemy sos boloński Pudliszki, możemy dorzucić więcej miesa jeżeli ktoś jest smakoszem.
4. Kroimy ziemniaki w plasterki.
5. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia- ANNA ZARADNA 6m Papier do pieczenia rolka 2,63zł
6. Układamy w naczyniu plasterki ziemniaków, sos z mięsem, na to dodajemy pieczarki z papryką i cebulką oraz oliwkami, a potem posypujemy żółtym serem, aby póżniej znów powtózyć ną czynność. Na sam wierzch układamy ziemniaki, i obficie posypujemy serem.
7. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, na około 40 minut.
SMACZNEGO!
Darusiu! Fajna praca!!! Życże Ci wygranej!!!
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
produkty:
http://www.bdsklep.pl/winiary-75g-galaretka-malinowa,id-730
http://www.bdsklep.pl/gellwe-60g-bita-smietana-sniezka,id-1786
http://www.bdsklep.pl/laciate-500ml-mleko-2,id-2173
http://www.bdsklep.pl/jutrzenka-90g-owocki-akuku-zelki-nadziewane,id-31161
http://www.bdsklep.pl/tago-280g-rurki-kokosowe,id-4393
http://www.bdsklep.pl/dr-oetker-200g-sos-deserowy-toffi,id-34269
http://www.bdsklep.pl/dr-oetker-80g-posypka-czekoladowa,id-34639
przyrządzenie:
gotujemy wodę. rozpuszczamy galaretkę. do pucharków wkładamy po kilka żelek nadziewanych. zalewamy galaretką. wstawiamy do lodówki. ubijamy bitą śmietanę z mlekiem. gdy galaretka zastygnie dekorujemy bitą śmietaną,posypką,sosem toffi. wkładamy rurkę kokosową i smacznego :)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Moniu! Fajny deserek dla dzieciaków. Tobie też zyczę wygranej!!!
- Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
- Posty: 4401
Sałatka wiosenna:)
Potrzebujemy:
3 jajka ugotowane na twardo
boczek pokrojony w paski
mix sałat
pomidorki koktajlowe
oliwki
cebulkę pokrojoną w kostkę
ser camembert
sos sałatkowy ogrodowy
olej
rzodkiewka
ogórek
Sałatę myjemy, boczek pokrojony w kostkę podsmażamy. Pomidorki sparzamy wrzątkiem,
rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę tak jak i cebulkę
Umytą sałatę układamy na dużym talerzu, rozsypujemy rzodkiewkę, cebulę, ogórka i pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki. Jaja kroimy na ćwiartki, ser camembert kroimy w cienkie trójkąciki i również układamy na sałacie. Rozrabiamy sos ogrodowy wg przepisu używając oleju Kujawskiego, odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie kroimy oliwki i rozrzucamy na talerzu, dodajemy podsmażony boczek i polewamy wszystko sosem!
Smacznego!!
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Klasyczny pleśniak do niedzielnej kawki!
Podstawowe składniki składniki:
Mąka Lubella
1/2 kg
Kakao
2 łyżki
Dżem z czarnej porzeczki
Cały słoiczek
A oprócz tego:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1 torebka cukru waniliowego, 1 torebka cukru migdałowego, kilka kropel olejku migdalowego.
Sposób wykonania:
Mąkę , proszek do pieczenia, cukie, cukier migdałowy wymieszać.
Dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami, dodać 6 żółtek. Zagnieść w kulę. Podzielić na 3 części.
do 2/3 dodać 2 łyżki kakao i wgnieść dokładnie.
Na talerzyki wyłożyć ciasto białe i ciasto kakaowe, wstawić do lodówki.
Ubić z białek pianę i gdy już jest sztywna dodawać stopniowo po łyżce 5 łyżek cukru pudru i 1 cukier waniliowy.
Ubitą z cukrem pianę wstawić do lodówki.
Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę zetrzeć na tarce jarzynowej 1/2 brązowego ciasta. Na nie wyłożyć dżem ( koniecznie z czarnej porzeczki) a potem znów zetrzeć pozostałe brązowe ciasto.
A na nie wyłożyć łyżką pianę i rozprowadzić po całym cieście. Na pianę zetrzeć równomiernie po całej powierzchni białe ciasto.
Piec w 150 stopniach 35-40 minut.
Mój mąż kroił jeszcze ciepłe. Ale ja radzę poczekać aż ostygnie. Jest smaczniejsze i łatwiejsze do krojenia.
Smacznego!!!
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Klasyczny pleśniak do niedzielnej kawki!
Podstawowe składniki składniki:
Mąka Lubella
1/2 kg
Kakao
2 łyżki
Dżem z czarnej porzeczki
Cały słoiczek
A oprócz tego:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1 torebka cukru waniliowego, 1 torebka cukru migdałowego, kilka kropel olejku migdalowego.
Sposób wykonania:
Mąkę , proszek do pieczenia, cukie, cukier migdałowy wymieszać.
Dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami, dodać 6 żółtek. Zagnieść w kulę. Podzielić na 3 części.
do 2/3 dodać 2 łyżki kakao i wgnieść dokładnie.
Na talerzyki wyłożyć ciasto białe i ciasto kakaowe, wstawić do lodówki.
Ubić z białek pianę i gdy już jest sztywna dodawać stopniowo po łyżce 5 łyżek cukru pudru i 1 cukier waniliowy.
Ubitą z cukrem pianę wstawić do lodówki.
Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę zetrzeć na tarce jarzynowej 1/2 brązowego ciasta. Na nie wyłożyć dżem ( koniecznie z czarnej porzeczki) a potem znów zetrzeć pozostałe brązowe ciasto.
A na nie wyłożyć łyżką pianę i rozprowadzić po całym cieście. Na pianę zetrzeć równomiernie po całej powierzchni białe ciasto.
Piec w 150 stopniach 35-40 minut.
Mój mąż kroił jeszcze ciepłe. Ale ja radzę poczekać aż ostygnie. Jest smaczniejsze i łatwiejsze do krojenia.
Smacznego!!!
A ja WANDECZKO życzę Ci też wygranej bo Twój pleśniak wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje !!!
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Oj, Grazynko! Bardzo ci dziękuję za przypomnienie. Zapomnialam wstawić fotkę pleśniaka.
Piernikowe muffinki mojego pomysłu
Składniki:
2 szklanki mąki (PZZ S.A. 1kg Mąka Pszenna Wrocławska, 2,29 zł)
¾ szklanki miodu (BARTNIK 400g Miód spadziowy, 22,69 zł)
½ szklanki cukru (DIAMANT 1kg Cukier biały paczkowany, 4,23 zł)
½ szklanki mleka (ŁACIATE 500ml Mleko UHT zielone 0,5%, 1,71 zł)
3 łyżki masła
3 jajka
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej (DELECTA 80g Soda oczyszczona, 1,15 zł)
tłuszcz do wysmarowania formy
i odrobina bułki tartej (KUPIEC 400g Bułka tarta, 2, 59 zł)
Polewa:
2 tabliczki białej czekolady (E. WEDEL 100g Czekolada biała, 3,78 zł)
posypka (DELECTA 30g Posypka kakaowa, 1,37 zł oraz DELECTA 30g Posypka owocowa, 1,37 zł)
- Jajka utrzeć z masłem i cukrem, wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać.
- Miód podgrzać, wlać do utartej masy. Dodać przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach letniej wody, oraz mleko.
- Miksować, aż ciasto będzie gładkie. Pozostawić na minimum godzinę.
- Ciasto nakładać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na muffinki lub bezpośrednio do papilotek.
- Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 160ºC
- Po upieczeniu muffinki wyjąć i ostudzić.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w „wodnej kąpieli”.
- Zanurzać „główki” w czekoladzie, udekorować posypką.
- Odczekać, aż czekolada zastygnie.
- Zjadać ze smakiem popijając pyszną kawą ( np. NESCAFE 200g Gold Kawa rozpuszczalna, 36,59 zł)
A oto moje dzieło:
Duniu dziekuje :) i takze zycze powodzenia!
- Zarejestrowany: 06.03.2013, 22:46
- Posty: 19
Fantazyjna Drożdzówka
Składniki
500 gram mąki LUBELLA 1kg Mąka tortowa T450
180 ml mleka WYPASIONE 1l Mleko 3,2%
1 opakowanie WINIARY 16g Cukier wanilinowy
100 gram cukru DIAMANT 1kg Cukier biały paczkowany
1 całe jajko
100 GOCCIA D'ORO 1l Vitosan Olej z nasion zbóż i owoców Puszka
1 łyzeczka soli CENOS 1kg Sól Warzona Jodowana
1 paczuszka suczonych drożdży
1 łyżka DECOMORRENO 150g Kakao gorzkie
1/2 puszki BAKALLAND 850g Masa makowa
BAKALLAND 100g Morele suszone
FRESCO 250g Rodzynki sułtańskie
BIO PLANET 100g Imbir kandyzowany
Wyrobić ciasto drożdżowe.Podzielić na trzy części do jednej dodac kakao.Dwie zostawić białe.Do każdego ciasta dodać smaki według uznania.
Odstawić do wyrośniecia.Gdy ciasto urosnie rozwałkowac brązowe rozłożyć rodzynki i zwinąc w roladę.Drugie białe rozwałkowac rozłożyc mase
makową zwinąc w roladę.I trzecie białe rozwałkowac rozłożyć imbir kandyzowany,morele suszone pokrojone w kosteczkę zwinąć w roladę.Zapleść
wszystkie trzy rolady w warkocz.Ułożyć w dużej keksówce ,posmarować żółtkiem i odstawić jeszcze do urośnięcia.Piec w piekarniku w temp 200
stopni 10 minut,następnie zmniejszyć na 180 stopni i piec około 50 minut.
Smacznego!
- Zarejestrowany: 15.04.2013, 08:02
- Posty: 1
Kurczak zawijany w boczku
Składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 8 wąskich plastrów boczku (chudego)
- 2 łyżki suszonych pomidorów PONTI 100g Pomidory suszone na słońcu
- 1 cukinia, pokrojona na 1 cm krążki
- 1 papryka romano, przekrojona na pół i pocięta w paski
- 1 łyżeczka świeżego tymianku- PRYMAT 10g Tymianek
- 200 g zielonej fasolki (pokrojona na pół)
- 1 łyżka oliwy oliwek do smażenia- MONTERREAL 1l Virgen Extra Oliwa z oliwek
- krążki ziemniaków
Przygotowanie:
- W każdej z piersi z kurczaka wycinamy z boku kieszonkę, którą wypełniamy suszonymi pomidorami.
- Zawijamy każdą z piersi w boczek, tak aby końcówki boczku znalazły się pod kurczakiem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
- Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż bekon stanie się złoty i chrupiący.
- Fasolkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą z odrobiną soli, doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy), odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cukinię, paprykę, fasolkę i świeży tymianek. Smażymy ciągle mieszając przez 6-7 minut.
- Serwujemy z krążkami ziemniaków.
Smacznego!!
- Zarejestrowany: 02.02.2013, 19:32
- Posty: 5
SZYBKI TORT ŚMIETANKOWY:
DELECTA 420g Podkład tortowy Biszkopt ciemny Potrójny
http://www.bdsklep.pl/delecta-420g-podklad-tortowy-biszkopt-ciemny-potrojny,id-32214
GELLWE 60g Bita śmietana śnieżka - 2 sztuki
http://www.bdsklep.pl/gellwe-60g-bita-smietana-sniezka,id-1786
MLEKOVITA 1l Mleko Wypasione 2% ok. 1,5 szkl
http://www.bdsklep.pl/mlekovita-1l-mleko-wypasione-2,id-1703
DELECTA Żelatyna 20g
http://www.bdsklep.pl/delecta-zelatyna-20g,id-38052
DAN CAKE 100g Śnieżynki bezy
http://www.bdsklep.pl/dan-cake-100g-sniezynki-bezy,id-1422
ŁOWICZ 280g Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony
http://www.bdsklep.pl/lowicz-280g-dzem-brzoskwiniowy-niskoslodzony,id-1389
DR. OETKER 42g Perełki srebrne
http://www.bdsklep.pl/dr-oetker-42g-perelki-srebrne,id-34029
Wykonanie:
1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 0,5 szkl. gorącej wody. Śnieżkę wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy 1,5 szklanki zimnego mleka i miksujemy ok. 5 minut, pod koniec dodajemy żelatynę.
Ubitą śmietanę rozkładamy równomiernie na biszkopcie. Biszkopt możemy nasączyć słodką herbatą z cytryną - ciasto będzie aromatyczne i wilgotne. Na bitej śmietanie robimy kleksy z dżemu, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Czynność powtarzamy.
Wierzch i boki tortu również smarujemy śmietaną, następnie dekorujemy bezami i perełkami wg własnego uznania.
Odstawiamy do schłodzenia i gotowe.
Smacznego :)
- Zarejestrowany: 15.04.2013, 19:31
- Posty: 1
INDYK Z RYŻEM , POMARAŃCZĄ I ZIELONYMI WARZYWAMI - NA ZDROWO :)
Zakupić w sklepie bdsklep.pl:
1 łyżka oliwy z oliwek MONTERREAL 1l Virgen Extra
1 średnia cebulag
450g fileta z indyka pokrojonego w cienkie paski
300ml niesłodzonego soku pomarańczowgo FORTUNA 1l Sok pomarańczowy bez cukru karton
1 liść laurowy PRYMAT 6g Liść laurowy
225g małych różeczek brokułu
1 duża cukinia pokroja w kostkę
350g brązowego ryżu (ugotowanego)SONKO 4x100g Ryż naturalny brązowy
sól CENOS 1kg Sól Warzona Jodowana
pieprz PRYMAT 50g Pieprz Czarny Mielony
25g czarnych oliwek odsączonych i pociętych na paski FIGARO 142ml Oliwki czarne drylowane
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć cebulę z mięsem, mieszając przez 4-5 minut aż do zarumienienia.
Mięso zalać sokiem pomarańczowym,dodać liść laurowy,po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze 10minut.
W dużym garnku zagotować wodę i gotować w niej przez 2 minuty brokuła,potem dodać cukinię i gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty.Potem odcedzić i odłożyć.
Obrać pomarańczę,pokroić w cienkie plastry a potem na połowy.
Warzywa,ryż,pomarańczę dodać na patelnię z indykiem,delikatnie wymieszać i podgrzwać na delikatnym ogniu 3-4min.
Całość rozłożyć na talerzu i przybrać oliwkami :)
smacznego,danie niskotłuszczowe.