Mam zamarynowaną karkówkę i pomyślałam aby usmażyc ją na patelni. Do tej pory tylko dusiłam lub robiłam z pieca. Ale może pyszna by była z patelni? Tylko w jaki sposób smażyc aby w środku nie była surowa ani sucha z zewnątrz?
                                   10 czerwca 2012 12:29 | ID: 793543
                  10 czerwca 2012 12:29 | ID: 793543
              
nie robilam takiego czegosc nigdy
                                   10 czerwca 2012 12:29 | ID: 793544
                  10 czerwca 2012 12:29 | ID: 793544
              
Alu! Posmaż na tłuszczu. Musi być bardzo gorący. A jak zrumienisz z obu stron, to zalej wrzącą wodą . Tylko tak aby przykryć karkówkę. I duś na średnim ogniu. Będzie na pewno krucha. Ja tak często robię. Nie odparowuj sosu do końca. I nie dodawaj mąki. Taki naturalny jest najlepszy.
                                   10 czerwca 2012 12:31 | ID: 793547
                  10 czerwca 2012 12:31 | ID: 793547
              
Ja Duniu myślałam aby po prostu usmażyc na podobę jak się na grilu robi. Ale mam zwykłą patelnię.
W przepisach Kuronia czytałam aby smażyc po 8 minut z każdej ze stron ale obawiam się, że w środku będzie mięsko surowe.
                                   10 czerwca 2012 12:38 | ID: 793555
                  10 czerwca 2012 12:38 | ID: 793555
              
Alu! Posmaż na tłuszczu. Musi być bardzo gorący. A jak zrumienisz z obu stron, to zalej wrzącą wodą . Tylko tak aby przykryć karkówkę. I duś na średnim ogniu. Będzie na pewno krucha. Ja tak często robię. Nie odparowuj sosu do końca. I nie dodawaj mąki. Taki naturalny jest najlepszy.
Też tak przyrządzam karkówkę. A'la z grilla nigdy nie robiłam. 8 min na stronę też mi się wydaje coś za mało. Możesz spróbować z jednym i jak będzie surowe w środku, to resztę potrzymasz troszkę dłużej.
                                   10 czerwca 2012 12:45 | ID: 793562
                  10 czerwca 2012 12:45 | ID: 793562
              
To się zabieram i dam znac jak wyszło. Moze faktycznie podduszę ale wolałabym taką ala z grilla.
                                   10 czerwca 2012 13:53 | ID: 793610
                  10 czerwca 2012 13:53 | ID: 793610
              
Podsmazałam na oleju w sumie 20 minut i była ok. Może trochę gumowa ale niezła.
                                   10 czerwca 2012 14:19 | ID: 793615
                  10 czerwca 2012 14:19 | ID: 793615
              
Podsmazałam na oleju w sumie 20 minut i była ok. Może trochę gumowa ale niezła.
Możesz zawsze trochę rozbić karkówkę (tak jak schabowe, ale trochę słabiej). Wtedy ie będzie gumowa:) Chyba, że miałaś mięsko żylaste, więc tak wyszło.
                                   10 czerwca 2012 16:50 | ID: 793655
                  10 czerwca 2012 16:50 | ID: 793655
              
uwielbiam karkówkę ...
                                   10 czerwca 2012 19:39 | ID: 793695
                  10 czerwca 2012 19:39 | ID: 793695
              
Podsmazałam na oleju w sumie 20 minut i była ok. Może trochę gumowa ale niezła.
Możesz zawsze trochę rozbić karkówkę (tak jak schabowe, ale trochę słabiej). Wtedy ie będzie gumowa:) Chyba, że miałaś mięsko żylaste, więc tak wyszło.
Było właśnie z tymi "przerostami".
                                   11 czerwca 2012 16:03 | ID: 794007
                  11 czerwca 2012 16:03 | ID: 794007
              
Podsmazałam na oleju w sumie 20 minut i była ok. Może trochę gumowa ale niezła.
Możesz zawsze trochę rozbić karkówkę (tak jak schabowe, ale trochę słabiej). Wtedy ie będzie gumowa:) Chyba, że miałaś mięsko żylaste, więc tak wyszło.
Było właśnie z tymi "przerostami".
No i pewnie dlatgo wyszła "gumowa":)))) gdyby mięsko było dość gładkie i troszkę "rozbita" to wyszłoby soczyste:))
                                   12 czerwca 2012 09:40 | ID: 794350
                  12 czerwca 2012 09:40 | ID: 794350
              
Podsmazałam na oleju w sumie 20 minut i była ok. Może trochę gumowa ale niezła.
Możesz zawsze trochę rozbić karkówkę (tak jak schabowe, ale trochę słabiej). Wtedy ie będzie gumowa:) Chyba, że miałaś mięsko żylaste, więc tak wyszło.
Było właśnie z tymi "przerostami".
No i pewnie dlatgo wyszła "gumowa":)))) gdyby mięsko było dość gładkie i troszkę "rozbita" to wyszłoby soczyste:))
Ja też rozbijam i wtedy jest okej...
                                   12 czerwca 2012 09:49 | ID: 794355
                  12 czerwca 2012 09:49 | ID: 794355
              
ala - może ponakłuwaj ją całą,jeśli to większy kawałek,całość nasmaruj troszkę musztardą ,a w otwory włożyłabym kawałki czosnku i piekła raczej w podłużnym gąsiorku z pokrywką,który w wyposażeniu ma taką osłonkę metalową,aby mięso się nie przypiekało.W trakcie pieczenia należy polewać tłuszczem,można też polać winem,lub piwem porterem jeśli się ma.Oczywiście piec na wolnym ogniu.Sorki,że się wtrąciłam,ale ja tak robię i pieczeń jest pyszna.Pozdrawiam.
                                   9 września 2012 19:39 | ID: 827130
                  9 września 2012 19:39 | ID: 827130
              
Tylko z grilla! i Wychodzi bosko nawet bez specjalnych wysiłków w przygotowaniu :)
                                   9 września 2012 20:40 | ID: 827147
                  9 września 2012 20:40 | ID: 827147
              
tylko z kaszą jęczmienną! ugotowana kasza a oddzielnie uduszona karkóweczka w marynacie dodałam paprykę dla ostrości pyszne danie...
                                   12 września 2012 21:41 | ID: 828538
                  12 września 2012 21:41 | ID: 828538
              
A z kaszą nie próbowałam. Masz jakiś dokładny przepis?
                                   18 września 2012 11:20 | ID: 830809
                  18 września 2012 11:20 | ID: 830809
              
Ja dziś planuję zrobić karkówkę wg przepisu Okrasy(kuchnia lidla), przepis mi sie spodobał, duszona karkówka z musem jabłkowym brzmi pysznie.
                                   18 września 2012 22:00 | ID: 831105
                  18 września 2012 22:00 | ID: 831105
              
Jak dla mnie wieprzowina z jakimikolwiek owocami nie może brzmieć dobrze ;) Takie rzeczy się w ziołach piecze ;)
                                   18 września 2012 23:45 | ID: 831148
                  18 września 2012 23:45 | ID: 831148
              
No co ty - mięsa i owoce to jest świetne połączenie. Chociażby szynka i melon :)
Gosia30 - jak zrobisz to danie to koniecznie się pochwal i powiedz czy faktycznie poza fajnym brzmieniem byl też fajny smak :)
                                   21 września 2012 19:21 | ID: 832550
                  21 września 2012 19:21 | ID: 832550
              
No dla mnie nie takie świetne ;) Dla przykładu schab ze śliwką uważam za skarajne barbarzyństwo i marnotrawienie dobręgo mięska ;)
                                   22 września 2012 00:19 | ID: 832653
                  22 września 2012 00:19 | ID: 832653
              
O gustach się nie dyskutuje - każdy lubi co innego :)
Może po prostu twój smak musi się lepiej wykształcić :p
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!