Czym się różni pasztet od pasztetowej ? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Czym się różni pasztet od pasztetowej ?

18odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 39816
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 stycznia 2012, 12:08 | ID: 732801

    To nie żart :)

    Możecie mi wyjaśnić czym różni się pasztet od pasztetowej ? Czy tylko nazwą i opakowaniem ?

    Pasztet czasem jadam, pasztetowej nie, ale dziś mnie to zastanowiło, czy jest między nimi jakaś różnica?

    Użytkownik usunięty
      1
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 stycznia 2012, 12:17 | ID: 732809

      Wg wikipedi:

      Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, soi lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami, często występuje jako konserwa.

      Pasztetowa (kiszka pasztetowa, kiszka podgardlana, pasztetówka, kiszka wątrobiana, wątrobianka ) – wyrób wędlinarski (wędlina podrobowa) z mielonych podrobów, skórek wieprzowych lub drobiowych oraz tłuszczu, niekiedy z dodatkiem innych rodzajów mięs. Podstawowe przyprawy to: sól, piperz, cebula, majeranek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa. Zazwyczaj przygotowaną masę parzy się lub gotuje w jelitach albo sztucznych osłonkach, ewentualnie w słoikach, niekiedy dodatkowo podwędza. W zależności od przepisu może wystąpić dodatek jajek jako środka wiążącego oraz bułki lub kaszy manny jako wypełniacza. Najczęściej podawana na zimno – wtedy, ze względu na swoją konsystencję, zazwyczaj jest rozsmarowywana na pieczywie.

       

      Użytkownik usunięty
        2
        • Zgłoś naruszenie zasad
        25 stycznia 2012, 15:33 | ID: 732901

        Jak dla mnie pasztet zawsze jest pieczony, a pasztetowa... w jakimś "flaku" :)

        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        3
        • Zgłoś naruszenie zasad
        25 stycznia 2012, 15:43 | ID: 732909

        Pasztetowej nie jadamy a pasztety i owszem takie pieczone lub w opakowaniu.

        Użytkownik usunięty
          4
          • Zgłoś naruszenie zasad
          25 stycznia 2012, 15:44 | ID: 732910

          W patszecie jest zawarte wiecej miesa a nie imitacji miesa, tak jak w pasztetowej.

          Avatar użytkownika Sonia
          SoniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
          • Posty: 112855
          5
          • Zgłoś naruszenie zasad
          25 stycznia 2012, 15:47 | ID: 732912

          Pasztetowa mi nie podchodzi. Nie wiem, czemu. Ale ppasztet bardzo lubię, szczególnie taki zapiekany:) I myślę, że pasztetowa to zawsze (jak pisze Apis) w jakimś flaku jest a paszte ma rózne "formy":)))

          Avatar użytkownika alanml
          alanmlPoziom:
          • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
          • Posty: 30511
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          25 stycznia 2012, 15:53 | ID: 732918

          Też nie wiedziałam :( 

          Użytkownik usunięty
            7
            • Zgłoś naruszenie zasad
            25 stycznia 2012, 15:54 | ID: 732921

            Dla mnie pasztetową się rozsmarowywuje,a pasztet kroi.Tylko tyle na ten temat mogę powiedzieć :):D.

            Avatar użytkownika Alina63
            Alina63Poziom:
            • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
            • Posty: 18946
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            25 stycznia 2012, 16:19 | ID: 732931

            lubię jedno i drugie ...

            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              25 stycznia 2012, 16:42 | ID: 732941

              czyli tak naprawdę wszystko zależy od jakości mięsa, ja też nie jem pasztetowej i po tym co napisałyście raczej nie będę :)

              Użytkownik usunięty
                10
                • Zgłoś naruszenie zasad
                25 stycznia 2012, 16:45 | ID: 732947
                emka1007 (2012-01-25 17:42:16)

                czyli tak naprawdę wszystko zależy od jakości mięsa, ja też nie jem pasztetowej i po tym co napisałyście raczej nie będę :)

                Ale swojska pasztetowa (taka robiona w domku)mniam manim!

                Użytkownik usunięty
                  11
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  25 stycznia 2012, 16:51 | ID: 732950

                  Jak ostatnio zjadłam pasztetowej to ścieżke do kibelka udeptałam Nigdy tego nie kupie a pasztet tylko swojej roboty

                  Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
                  • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
                  • Posty: 7326
                  12
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  25 stycznia 2012, 18:03 | ID: 732994
                  joannasrs (2012-01-25 16:54:54)

                  Dla mnie pasztetową się rozsmarowywuje,a pasztet kroi.Tylko tyle na ten temat mogę powiedzieć :):D.

                  To samo myślę jak zwał tak zwał, skory kasza mamnna i i9nny syf w to wchodzi.

                  Avatar użytkownika monaaa71
                  monaaa71Poziom:
                  • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
                  • Posty: 28735
                  13
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  25 stycznia 2012, 18:10 | ID: 732997

                  kiedyś jadałam pasztetową. dziś nie. wolimy pasztet. zwłaszcza jak upiecze moja mama :) a moi rodzice kupują pasztetową wędzoną i chwalą

                  Użytkownik usunięty
                    14
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    26 stycznia 2012, 08:56 | ID: 733380
                    joannasrs (2012-01-25 17:45:52)
                    emka1007 (2012-01-25 17:42:16)

                    czyli tak naprawdę wszystko zależy od jakości mięsa, ja też nie jem pasztetowej i po tym co napisałyście raczej nie będę :)

                    Ale swojska pasztetowa (taka robiona w domku)mniam manim!

                    och oczywiście, że wszystko co swojskie zawsze jest pyszne, bo naturalne i wiesz z czego robione :)

                    Użytkownik usunięty
                      15
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      26 stycznia 2012, 09:00 | ID: 733386

                      Zapytam mężą i Ci napiszę Emka:) Robi i pasztety i pasztetowe:)


                      Wg. mnie na pewno pzryprawami i dodatkami smakowymi i tymi zapewniajacymi konsystencję. Również sposobem robienia: temp. parzenia, wędzenia itd.

                      Użytkownik usunięty
                        16
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        26 stycznia 2012, 09:28 | ID: 733431

                        Jak to czym się różnią? Pasztet to facet, a Pasztetowa to kobieta

                        Użytkownik usunięty
                          17
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          26 stycznia 2012, 10:20 | ID: 733520
                          Mama Julki (2012-01-26 10:00:32)

                          Zapytam mężą i Ci napiszę Emka:) Robi i pasztety i pasztetowe:)


                          Wg. mnie na pewno pzryprawami i dodatkami smakowymi i tymi zapewniajacymi konsystencję. Również sposobem robienia: temp. parzenia, wędzenia itd.

                          o no to czekamy na opinię speca :)

                          Jaśmina (2012-01-26 10:28:17)

                          Jak to czym się różnią? Pasztet to facet, a Pasztetowa to kobieta

                          hahahah no tak to podstawowa różnica :)

                          Użytkownik usunięty
                            18
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            26 stycznia 2012, 10:25 | ID: 733524
                            emka1007 (2012-01-26 11:20:09)
                            Mama Julki (2012-01-26 10:00:32)

                            Zapytam mężą i Ci napiszę Emka:) Robi i pasztety i pasztetowe:)


                            Wg. mnie na pewno pzryprawami i dodatkami smakowymi i tymi zapewniajacymi konsystencję. Również sposobem robienia: temp. parzenia, wędzenia itd.

                            o no to czekamy na opinię speca :)

                            Wieczorem się zapytam i rano Wam napiszę:)