Dostałam od groma i trochę gruszek - z racji wszędobylskich owocówek musiałam je obrać, pokroić i zamrozić.
No a teraz... jak proponujecie je wykorzystać? Liczę na Wasze pomysły.
                                   16 września 2011 12:54 | ID: 638196
                  16 września 2011 12:54 | ID: 638196
              
Mamy też bardzo dużo swoich gruszek ale nigdy ich nie mroziłam, trzymamy w skrzynce w piwnicy i jemy na bieżąco...
                                   16 września 2011 13:41 | ID: 638259
                  16 września 2011 13:41 | ID: 638259
              
Ja bym je zrobiła na patelni razem z jabłkami i do ciasta albo do naleśników dała.
                                   16 września 2011 18:05 | ID: 638532
                  16 września 2011 18:05 | ID: 638532
              
jeszcze jakieś propozycje?
                                   16 września 2011 18:07 | ID: 638536
                  16 września 2011 18:07 | ID: 638536
              
Kompot gruszkowy;) Albo z dodatkiem innych owoców lub może też być zupa owocowa.
                                   16 września 2011 18:08 | ID: 638537
                  16 września 2011 18:08 | ID: 638537
              
Albo jakiś deser np. bita śmietana z gruszkami i czekoladą;)
                                   16 września 2011 18:10 | ID: 638541
                  16 września 2011 18:10 | ID: 638541
              
A ciasto?
Albo jakiś deser np. bita śmietana z gruszkami i czekoladą;)
Tylko trzeba by było je jakoś termicznie obrobić bo zamrożonych to już chyba na surowo jeść się nie da.
                                   16 września 2011 18:12 | ID: 638542
                  16 września 2011 18:12 | ID: 638542
              
Ciasto też pewnie wyjdzie, choć nie robiłam z gruszkami no i nigdy nie miałam mrożonych gruszek;)
                                   16 września 2011 18:13 | ID: 638544
                  16 września 2011 18:13 | ID: 638544
              
Ciasto tak jak jabłecznik ale z gruszek czyli gruszkowiec :))))))))))
                                   16 września 2011 18:17 | ID: 638553
                  16 września 2011 18:17 | ID: 638553
              
a może rozmrozić gruszki i zrobić z nich mus?ze śmietanką 30 i troszkę galaretki owocowej plus jakis sos czekoladowy.
                                   16 września 2011 18:18 | ID: 638556
                  16 września 2011 18:18 | ID: 638556
              
Ciasto tak jak jabłecznik ale z gruszek czyli gruszkowiec :))))))))))
Albo gruszecznik :))))
                                   16 września 2011 18:19 | ID: 638558
                  16 września 2011 18:19 | ID: 638558
              
Jakie przyprawy pasują do gruszek? Bo cynamon do jabłek to wiem.
                                   16 września 2011 18:23 | ID: 638562
                  16 września 2011 18:23 | ID: 638562
              
Jakie przyprawy pasują do gruszek? Bo cynamon do jabłek to wiem.
Goździki???
                                   16 września 2011 18:32 | ID: 638571
                  16 września 2011 18:32 | ID: 638571
              
Jakie przyprawy pasują do gruszek? Bo cynamon do jabłek to wiem.
Goździki???
Też mi coś tak wychodzi. I jakieś whiskey albo koniaczek :))))
                                   16 września 2011 18:33 | ID: 638573
                  16 września 2011 18:33 | ID: 638573
              
Jakie przyprawy pasują do gruszek? Bo cynamon do jabłek to wiem.
Goździki???
Też mi coś tak wychodzi. I jakieś whiskey albo koniaczek :))))
Mi miód coś na myśl przychodzi.
                                   16 września 2011 18:34 | ID: 638575
                  16 września 2011 18:34 | ID: 638575
              
Moja teściowa robi z mrożonych kompot
                                   17 września 2011 05:35 | ID: 639103
                  17 września 2011 05:35 | ID: 639103
              
kompot!
Albo owoce zapiekane pod kruszonka!:)
Mozna tez zrobic nadzienie do nalesników. Doprawic cynamonem, albo wanilia;)
                                   17 września 2011 06:42 | ID: 639132
                  17 września 2011 06:42 | ID: 639132
              
Kasiu! Gruszki w cieście są trochę mdłe. Więc możesz z powodzeniem dodać jakiś alkohol ( rum, whisky lub brendy) . A z przypraw cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Możesz też spróbować dodać modną i ciekawie smakującą ze słodkościami chili. Skoro masz dużo tych gruszek, to możesz pofantazjować i wybrać najlepszy wariant.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!