Dżem z cukini - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Dżem z cukini

4odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 6491
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 sierpnia 2011, 09:52 | ID: 623589

Robił ktoś taki dżem a może jadł?! Może ktoś ma przepis????

 

No dobra przyznam się;Sama zrobiłam ! Jadłam! Polecam!

W życiu bym nie powiedziała że to z cukinii.

Avatar użytkownika jkm
jkmPoziom:
  • Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
  • Posty: 4222
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 sierpnia 2011, 09:54 | ID: 623590

no to podaj przepis bo ja mam w garażu 6 cukiń i juz nie wiem co z nimi robic a dżem to świetny pomyśł



Avatar użytkownika Janeczka
JaneczkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 22.06.2011, 12:42
  • Posty: 144
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 sierpnia 2011, 10:03 | ID: 623598

Ja robię taki dżem z cukinii połączonej z brzoskwiniami

przepis znalazłam kiedyż w internecie i teraz polecam bo dobry dżemik wychodzi :D

750 g brzoskwini (bez pestek i skóry)
800 g cukinii
1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera

Brzoskwinie umyć, obrać ze skóry, wypestkować, odważyć 500 g i rozdrobnić. Cukinię umyć, obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, odważyć 500 g i zetrzeć na tarce na drobne wiórki. Składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze dwie minuty cały czas mieszając. Gotową konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 sierpnia 2011, 10:30 | ID: 623623

Dżem z cukinii

 

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć pestki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Gotować pod przykryciem ok 1h. Następnie dodać :

Cukier ok.1/2 kg na dużą cukinię ,kwasek cytrynowy, cukier waniliowy -podgotować. na koniec dodać olejek pomarańczowy i dwie galaretki pomarańczowe-nie gotować już! Gorący nakładać do słoików.

 

Ja zrobiłam wersję z galaretką agrestową! Dodałam tylko te przyprawy które miałam i oczywiście na oko bo się bardzo śpieszyłam. Wyszedł rewelacyjny.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 sierpnia 2011, 10:45 | ID: 623629

Janeczko ten twój też musi być pyszny! Muszę wypróbować twoją wersję.