Czy ktoś zna z Was dobry i sprawdzony przepis na ciasto do pizzy? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Czy ktoś zna z Was dobry i sprawdzony przepis na ciasto do pizzy?

38odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 12065
Avatar użytkownika Maja79
Maja79Poziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2011, 10:53
  • Posty: 96
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2011, 14:57 | ID: 456454

Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja

Avatar użytkownika Melisa
MelisaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
  • Posty: 8231
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2011, 15:01 | ID: 456462
Avatar użytkownika Anusia12346
Anusia12346Poziom:
  • Zarejestrowany: 03.11.2010, 19:55
  • Posty: 4645
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2011, 15:03 | ID: 456467

moja mama robi pyszniutkie a ja robie w thermomixie i jest rownie dobre tak sama bez mojego urzadzenia nie robie

Avatar użytkownika asiawil
asiawilPoziom:
  • Zarejestrowany: 17.03.2011, 13:40
  • Posty: 177
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2011, 15:20 | ID: 456479

400g mąki

30g drożdży

4 łyżki oleju

2\3szkl.mleka

1 jajko

poł łyżeczki soli,pieprz i zioła

Bardzo ważne jest aby tak długo zagniatać ciasto,by było "lśniące".[conajmniej 10 min.] Pod wpływem ciepła naszych rąk zmieni swą konsystencję.

 

Avatar użytkownika Kasiella
KasiellaPoziom:
  • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
  • Posty: 3823
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2011, 15:34 | ID: 456490
  • 250 gr mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 gr drożdży świeżych
  • solidna szczypta soli
  1. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
  2. Drożdże wrzucam do wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn
  3. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
  4. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż  uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
  5. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
  6. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
  7. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach

Jeżeli ciasto będzie dobrze wyrobione to wyjdzie naprawdę ŚWIETNE.

Bardzo często na boki pizzy dodaję strarkowany ser.boki pizzy zwijam.

POLECAM

Avatar użytkownika Kasiella
KasiellaPoziom:
  • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
  • Posty: 3823
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2011, 15:36 | ID: 456492
asiawil (2011-03-17 16:20:25)

400g mąki

30g drożdży

4 łyżki oleju

2\3szkl.mleka

1 jajko

poł łyżeczki soli,pieprz i zioła

Bardzo ważne jest aby tak długo zagniatać ciasto,by było "lśniące".[conajmniej 10 min.] Pod wpływem ciepła naszych rąk zmieni swą konsystencję.

 

Ja nigdy nie dodaję jajka do ciasta na pizze.Ciasto wychodzi za bardzo twarde.

Użytkownik usunięty
    6
    • Zgłoś naruszenie zasad
    17 marca 2011, 15:39 | ID: 456495

    pol paczki swiezych drozdzy

    pol szklanki letniego mleka

    ok.2-3 szklanek maki (ostatnio robilismy z maki krupczatki - PYCHA)

    1-2 lyzki oliwy z oliwek czy pestek winogron

    szczypta soli

    drozdze rozpuszcamy w letnim mleku, dolewamy do maki, ugniatamy dodajac oliwe i sol. ciasto zostawiam do wyrosniecia. nastepnie rozkladam na blaszke, 'dziobie' widelcem i do piekarnika na ok.3-4 minuty samo ciasto. pozniej smaruje sosem z koncentratu pomidorowego z czosnkiem i oliwa. znowu na 3 min. w piekarnik. pozniej dowolne dodatki na 10-15 min. i na sam koniec po wylaczeniu piekarnika ser :)

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    7
    • Zgłoś naruszenie zasad
    17 marca 2011, 16:24 | ID: 456518

    Ja jajka też nie dodaję. Jak dodawałam to rosło ogrome.

    A teraz robię tak:

     

    2 szk mąki

    2 dag drożdzy

    szczypta soli

    łyżeczka cukru

    łyżka oleju

    0,5 szkl mleka lub wody

    koniecznie zioła do pizzy

     

    Avatar użytkownika Kasiella
    KasiellaPoziom:
    • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
    • Posty: 3823
    8
    • Zgłoś naruszenie zasad
    17 marca 2011, 16:29 | ID: 456519
    Stokrotka (2011-03-17 17:24:46)

    Ja jajka też nie dodaję. Jak dodawałam to rosło ogrome.

    A teraz robię tak:

     

    2 szk mąki

    2 dag drożdzy

    szczypta soli

    łyżeczka cukru

    łyżka oleju

    0,5 szkl mleka lub wody

    koniecznie zioła do pizzy

     

    Ja Zioła dodaję do sosu pomidorowego (oregano,bazylię)Do ciasta nigdy nie dawałam,ale napewno spróbuję.

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    9
    • Zgłoś naruszenie zasad
    17 marca 2011, 16:35 | ID: 456521

    Ja tak różnie, do tej pory dodawałam do ciasta teraz dodaję do sosu na wierzch i też jest pysznie

    Użytkownik usunięty
      10
      • Zgłoś naruszenie zasad
      17 marca 2011, 16:48 | ID: 456528

      Tutaj możesz znaleźć przepis podany we wspomnianym wcześniej wątku - wypróbowałam i jest ok.:

      https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p5674,Domowa-pizza.html

      Avatar użytkownika Maja79
      Maja79Poziom:
      • Zarejestrowany: 19.02.2011, 10:53
      • Posty: 96
      11
      • Zgłoś naruszenie zasad
      17 marca 2011, 17:43 | ID: 456604

      Dziekuje kochane za tyle porad iodpowiedzi:)

      Użytkownik usunięty
        12
        • Zgłoś naruszenie zasad
        16 maja 2011, 18:49 | ID: 526101

        bede juto robic...


        jakbyscie slyszeli o jakims wypadku ze cos sie pali to to bedzie u mnie

        Avatar użytkownika madalenadelamur
        • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
        • Posty: 3921
        13
        • Zgłoś naruszenie zasad
        16 maja 2011, 18:55 | ID: 526119

        Proporcja na 6 do 8 średniej wielkości cienkich spodów do pizzy

        To fantastyczny, prosty przepis na ciasto na pizzę, które się zawsze udaje. Najlepiej użyć do niego włoskiej mąki na pizzę, oznaczonej symbolem “00”, która jest drobniej mielona, niż zwykła mąka pszenna, dzięki czemu ciasto jest niewiarygodnie gładkie jednak można użyć zwykłej mąki. Poszukajcie jej w delikatesach lub w dobrych supermarketach. Można ją zastąpić zwykłą mąką o wysokiej zawartości glutenu, najlepiej mąką chlebową, która da ciastu wspaniałą elastyczność, a to tu chodzi. Możecie dołożyć mąki z pszenicy durum, dla koloru. 

        Składniki
        1 kg mąki pszennej lub włoskiej mąki typu “00”
        lub 800 g mąki pszennej plus 200 g mąki z pszenicy durum 
        1 płaska łyżka drobnej soli morskiej 
        2 saszetki po 7 g suszonych drożdży 
        1 łyżka cukru
        4 łyżki oliwy extra virgin 
        650ml ciepłej (ale nie gorącej) wody 

        Przygotowanie
        Przesiejcie mąkę i sól na czysty blat i zróbcie dołek w środku. Wymieszajcie w kubeczku drożdże, cukier, wodę i oliwę i odstawcie na parę minut, a następnie wlejcie do dołka. Widelcem zagarniajcie mąkę z brzegów dołka do środka, mieszając z płynem. Cały czas mieszajcie, nagarniając coraz więcej mąki, aż wszystko zacznie się łączyć. Posypcie dłonie mąką i zagniećcie pozostałą mąkę. Wyrabiajcie, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Uformujcie z ciasta kulę i włóżcie ją do posypanej mąką miski. Oprószcie ciasto mąką z wierzchu. Przykryjcie miskę wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Przełóżcie ciasto na posypany mąką blat i pozagniatajcie przez chwilę, starając się wbić w nie jak najwięcej powietrza. Można je zużyć od razu lub zawinięte w folię przechowywać w lodówce lub zamrażalniku, do momentu, kiedy będzie potrzebne. Jeśli macie zamiar zużyć je od razu, podzielcie je na tyle kawałków, ile ma być spodów do pizzy. Ta ilość ciasta wystarczy na mniej więcej 6 do 8 średniej wielkości spodów do pizzy. 
        Ciasto powinno się rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Nie zostawiajcie rozwałkowanego ciasta na parę godzin na blacie. Lepiej przetrzymać ciasto, zawinięte w folię plastikową, w lodówce. Jeśli jednak chcecie przygotować spody, zanim zjawią się goście, żeby mieć to już z głowy, rozwałkujcie kawałki ciasta na okrągłe placki, grubości około pół centymetra i ułóżcie każdy na kawałku folii aluminiowej, lekko posmarowanej oliwą i posypanej mąką. Możecie je ułożyć w stosik, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki. 

        Użytkownik usunięty
          14
          • Zgłoś naruszenie zasad
          16 maja 2011, 18:58 | ID: 526127

          mysle nad maka taka,,pelne zisrno,, jak myslicie wyjdzie???

          Użytkownik usunięty
            15
            • Zgłoś naruszenie zasad
            16 maja 2011, 19:44 | ID: 526210

            Ja także nie daję jajka za to drożdże wrzucam do miski/kubka, dodaję ciepłe mleko, szczyptę cukru i 2-3 łyżki mąki; po rozmieszaniu odstawiam, by urosły i wlewam wszystko do miski z mąką, resztą mleka, solą i oliwą z oliwek. Po rozgnieceniu ciasta i uformowaniu kulki smaruję ją niewielką ilością oliwy, by ciasto nie wyschło.

            Do ciasta dodaję często oregano. Do sosu przypraw nie dorzucam, bo troszkę ginie ich smak. Do sosu dorzucam świeży czosnek a zioła rozkruszam w palcach i posypuję już gotową pizze zaraz przed włożeniem do piekarnika.

            Mniam

            Użytkownik usunięty
              16
              • Zgłoś naruszenie zasad
              17 maja 2011, 07:00 | ID: 526503

              bede dzis robic....

              Avatar użytkownika madalenadelamur
              • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
              • Posty: 3921
              17
              • Zgłoś naruszenie zasad
              17 maja 2011, 08:01 | ID: 526580
              marietta (2011-05-17 09:00:07)

              bede dzis robic....

              To zrób taką wielką pizzę Familijną tak by wystarczyło dla nas wszystkich tu na Familie.pl 

              Użytkownik usunięty
                18
                • Zgłoś naruszenie zasad
                17 maja 2011, 08:48 | ID: 526651
                madalenade lamur (2011-05-17 10:01:56)
                marietta (2011-05-17 09:00:07)

                bede dzis robic....

                To zrób taką wielką pizzę Familijną tak by wystarczyło dla nas wszystkich tu na Familie.pl 

                ŁOKEJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!!!
                zrobie

                Avatar użytkownika madalenadelamur
                • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
                • Posty: 3921
                19
                • Zgłoś naruszenie zasad
                17 maja 2011, 08:56 | ID: 526658
                marietta (2011-05-17 10:48:48)
                madalenade lamur (2011-05-17 10:01:56)
                marietta (2011-05-17 09:00:07)

                bede dzis robic....

                To zrób taką wielką pizzę Familijną tak by wystarczyło dla nas wszystkich tu na Familie.pl 

                ŁOKEJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!!!
                zrobie

                Na pewno będzie pyszna.

                Użytkownik usunięty
                  20
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  17 maja 2011, 12:42 | ID: 526952

                  zrobila z przepisu Kasielii
                  wyszla super..polecam przepis na te ciasto.
                  tylko ze uzylam maki ,,pełne ziarno,,


                  moge sie podzielic