Czy ktoś zna z Was dobry i sprawdzony przepis na ciasto do pizzy?
- Zarejestrowany: 19.02.2011, 10:53
- Posty: 96
Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
ten wątek będzie pomocny
- Zarejestrowany: 03.11.2010, 19:55
- Posty: 4645
moja mama robi pyszniutkie a ja robie w thermomixie i jest rownie dobre tak sama bez mojego urzadzenia nie robie
- Zarejestrowany: 17.03.2011, 13:40
- Posty: 177
400g mąki
30g drożdży
4 łyżki oleju
2\3szkl.mleka
1 jajko
poł łyżeczki soli,pieprz i zioła
Bardzo ważne jest aby tak długo zagniatać ciasto,by było "lśniące".[conajmniej 10 min.] Pod wpływem ciepła naszych rąk zmieni swą konsystencję.
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
- 250 gr mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 15 gr drożdży świeżych
- solidna szczypta soli
- Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
- Drożdże wrzucam do wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn
- Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
- Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
- Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
- Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
Jeżeli ciasto będzie dobrze wyrobione to wyjdzie naprawdę ŚWIETNE.
Bardzo często na boki pizzy dodaję strarkowany ser.boki pizzy zwijam.
POLECAM
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
400g mąki
30g drożdży
4 łyżki oleju
2\3szkl.mleka
1 jajko
poł łyżeczki soli,pieprz i zioła
Bardzo ważne jest aby tak długo zagniatać ciasto,by było "lśniące".[conajmniej 10 min.] Pod wpływem ciepła naszych rąk zmieni swą konsystencję.
Ja nigdy nie dodaję jajka do ciasta na pizze.Ciasto wychodzi za bardzo twarde.
pol paczki swiezych drozdzy
pol szklanki letniego mleka
ok.2-3 szklanek maki (ostatnio robilismy z maki krupczatki - PYCHA)
1-2 lyzki oliwy z oliwek czy pestek winogron
szczypta soli
drozdze rozpuszcamy w letnim mleku, dolewamy do maki, ugniatamy dodajac oliwe i sol. ciasto zostawiam do wyrosniecia. nastepnie rozkladam na blaszke, 'dziobie' widelcem i do piekarnika na ok.3-4 minuty samo ciasto. pozniej smaruje sosem z koncentratu pomidorowego z czosnkiem i oliwa. znowu na 3 min. w piekarnik. pozniej dowolne dodatki na 10-15 min. i na sam koniec po wylaczeniu piekarnika ser :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja jajka też nie dodaję. Jak dodawałam to rosło ogrome.
A teraz robię tak:
2 szk mąki
2 dag drożdzy
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżka oleju
0,5 szkl mleka lub wody
koniecznie zioła do pizzy
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Ja jajka też nie dodaję. Jak dodawałam to rosło ogrome.
A teraz robię tak:
2 szk mąki
2 dag drożdzy
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżka oleju
0,5 szkl mleka lub wody
koniecznie zioła do pizzy
Ja Zioła dodaję do sosu pomidorowego (oregano,bazylię)Do ciasta nigdy nie dawałam,ale napewno spróbuję.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja tak różnie, do tej pory dodawałam do ciasta teraz dodaję do sosu na wierzch i też jest pysznie
Tutaj możesz znaleźć przepis podany we wspomnianym wcześniej wątku - wypróbowałam i jest ok.:
- Zarejestrowany: 19.02.2011, 10:53
- Posty: 96
Dziekuje kochane za tyle porad iodpowiedzi:)
bede juto robic...
jakbyscie slyszeli o jakims wypadku ze cos sie pali to to bedzie u mnie
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
Proporcja na 6 do 8 średniej wielkości cienkich spodów do pizzy
To fantastyczny, prosty przepis na ciasto na pizzę, które się zawsze udaje. Najlepiej użyć do niego włoskiej mąki na pizzę, oznaczonej symbolem “00”, która jest drobniej mielona, niż zwykła mąka pszenna, dzięki czemu ciasto jest niewiarygodnie gładkie jednak można użyć zwykłej mąki. Poszukajcie jej w delikatesach lub w dobrych supermarketach. Można ją zastąpić zwykłą mąką o wysokiej zawartości glutenu, najlepiej mąką chlebową, która da ciastu wspaniałą elastyczność, a to tu chodzi. Możecie dołożyć mąki z pszenicy durum, dla koloru.
Składniki
1 kg mąki pszennej lub włoskiej mąki typu “00”
lub 800 g mąki pszennej plus 200 g mąki z pszenicy durum
1 płaska łyżka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy extra virgin
650ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
Przygotowanie
Przesiejcie mąkę i sól na czysty blat i zróbcie dołek w środku. Wymieszajcie w kubeczku drożdże, cukier, wodę i oliwę i odstawcie na parę minut, a następnie wlejcie do dołka. Widelcem zagarniajcie mąkę z brzegów dołka do środka, mieszając z płynem. Cały czas mieszajcie, nagarniając coraz więcej mąki, aż wszystko zacznie się łączyć. Posypcie dłonie mąką i zagniećcie pozostałą mąkę. Wyrabiajcie, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Uformujcie z ciasta kulę i włóżcie ją do posypanej mąką miski. Oprószcie ciasto mąką z wierzchu. Przykryjcie miskę wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Przełóżcie ciasto na posypany mąką blat i pozagniatajcie przez chwilę, starając się wbić w nie jak najwięcej powietrza. Można je zużyć od razu lub zawinięte w folię przechowywać w lodówce lub zamrażalniku, do momentu, kiedy będzie potrzebne. Jeśli macie zamiar zużyć je od razu, podzielcie je na tyle kawałków, ile ma być spodów do pizzy. Ta ilość ciasta wystarczy na mniej więcej 6 do 8 średniej wielkości spodów do pizzy.
Ciasto powinno się rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Nie zostawiajcie rozwałkowanego ciasta na parę godzin na blacie. Lepiej przetrzymać ciasto, zawinięte w folię plastikową, w lodówce. Jeśli jednak chcecie przygotować spody, zanim zjawią się goście, żeby mieć to już z głowy, rozwałkujcie kawałki ciasta na okrągłe placki, grubości około pół centymetra i ułóżcie każdy na kawałku folii aluminiowej, lekko posmarowanej oliwą i posypanej mąką. Możecie je ułożyć w stosik, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki.
mysle nad maka taka,,pelne zisrno,, jak myslicie wyjdzie???
Ja także nie daję jajka za to drożdże wrzucam do miski/kubka, dodaję ciepłe mleko, szczyptę cukru i 2-3 łyżki mąki; po rozmieszaniu odstawiam, by urosły i wlewam wszystko do miski z mąką, resztą mleka, solą i oliwą z oliwek. Po rozgnieceniu ciasta i uformowaniu kulki smaruję ją niewielką ilością oliwy, by ciasto nie wyschło.
Do ciasta dodaję często oregano. Do sosu przypraw nie dorzucam, bo troszkę ginie ich smak. Do sosu dorzucam świeży czosnek a zioła rozkruszam w palcach i posypuję już gotową pizze zaraz przed włożeniem do piekarnika.
Mniam
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
bede dzis robic....
To zrób taką wielką pizzę Familijną tak by wystarczyło dla nas wszystkich tu na Familie.pl
bede dzis robic....
To zrób taką wielką pizzę Familijną tak by wystarczyło dla nas wszystkich tu na Familie.pl
ŁOKEJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!!!
zrobie
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
bede dzis robic....
To zrób taką wielką pizzę Familijną tak by wystarczyło dla nas wszystkich tu na Familie.pl
ŁOKEJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!!!
zrobie
Na pewno będzie pyszna.