Babka ziemniaczana
- Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
- Posty: 7481
uwielbiam...jem najczyściej z ogórkiem kiszonym:-)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Dawno nie robiłam ale chyba najlepsza z młodych ziemniaków!
O , a może jutro zrobię?! A macie jakiś szczególny przepis na to danie?
Przepisu nie podam, bo dziś zrobił ją mój księciuniu heh:-) Ja tylko ziemniaki tarkowałam
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Aż sobie wpisałam w gogle bo nie mogłam skojarzyć tej babki ziemniaczanej.A to jest zwykły "kartoflak" tak u mnie się to nazywa.A jem bez żadnych dodatków.czasemz ketchupem.I do ciasta oprócz podstawowych produktów dodaje szklanke mleka.
- Zarejestrowany: 02.12.2010, 17:34
- Posty: 264
u mnie uwielbiają babke ziemniaczaną....ja jeszcze dodaje przyprawione ,jak na mielone mięsko...wlewam troche babki na blaszkę ,potem rozkładam miesko i zalewam reszta ciasta kartoflanego.....mniam
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
u mnie uwielbiają babke ziemniaczaną....ja jeszcze dodaje przyprawione ,jak na mielone mięsko...wlewam troche babki na blaszkę ,potem rozkładam miesko i zalewam reszta ciasta kartoflanego.....mniam
ja placki kiedyś tak robiłam.
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.
właśnie dodam mleko to jest bardziej "rozlazła" z Pieczarkami jeszcze nie jadłam,podsmażasz je czy dajesz surowe.??Ja zawsze zrobie więcej ciasta niż na blaszkę wyjdzie i z reszty smaże placki ziemniaczane,i próbuję czy dosolić,czy to dopiepierzyć.Na wierzch kładę plasterki boczku.
- Zarejestrowany: 29.07.2010, 10:27
- Posty: 1025
ja też lubie a szczególnie taka na drugi dzień odsmażaną z jajkiem ;)
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
A jak to sę robi?
Bo ja to tylko chyba nazwę znam...
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Ja robię zawsze na "oko"więc niewiem czy mój przepis ci jakoś przybliży możliwość zrobienia kartoflaka
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Ja robię zawsze na "oko"więc niewiem czy mój przepis ci jakoś przybliży możliwość zrobienia kartoflaka
Przybliży, podaj chociaz produkty.
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Ścieram na maszynce elektrycznej surowe ziemniaki,do nich dodaje np 2 jajka(w zależności ile jest ziemniaków),mąkę,podsmażony boczek kiełbasę i cebulę,sól,pieprz,i szklankę mleka,ucieram na jednolitą masę jeżeli jest rzadkie dodaje mąki.Masa musi być taka na wpół lejąca.Wylewam na blaszkę kładę 3-4 plasterki boczku i do piekarnika na ok 45 minut.
To ja sie przyznam, ze taka ze mnie gotujaca, ale nigdy nie robilam...
i nigdy nie jadłam :(
To ja sie przyznam, ze taka ze mnie gotujaca, ale nigdy nie robilam...
i nigdy nie jadłam :(
ja również
moja Mama nie dodaje mleka, a łyżkę - dwie kaszy manny, jest pulchniejsza, a nie lejąca
resztę składników tak, jak napisała Kamila
bardzo dobra na drugi dzień przyrumieniona w grubych plastrach
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
To ja daję tak:
Ziemniaki tarte, 4 jajka, ser żółty tarty, kiełbasa, boczek, cebula,papryka, śmietana 1 szklanka mąki i przyprawy sól pieprz;
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
To chyba i ja się skuszę i zrobię z waszych przepisów:)
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
To ja daję tak:
Ziemniaki tarte, 4 jajka, ser żółty tarty, kiełbasa, boczek, cebula,papryka, śmietana 1 szklanka mąki i przyprawy sól pieprz;
To wydanie bardziej kaloryczne.
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.
właśnie dodam mleko to jest bardziej "rozlazła" z Pieczarkami jeszcze nie jadłam,podsmażasz je czy dajesz surowe.??Ja zawsze zrobie więcej ciasta niż na blaszkę wyjdzie i z reszty smaże placki ziemniaczane,i próbuję czy dosolić,czy to dopiepierzyć.Na wierzch kładę plasterki boczku.
Kamilko wpierw podsmażam pioeczarki.