Babka ziemniaczana - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Babka ziemniaczana

86odp.
Strona 1 z 5
Odsłon wątku: 14232
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    20 stycznia 2011, 20:55 | ID: 387839

    Właśnie jak wyżej w temecie jadacie? lubicie?

    A jak to z czym?

    Różnie się je:-) z mizerią, ketchupem, ja dziś wypróbowałam ze śmietaną

    Avatar użytkownika Guśka
    GuśkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
    • Posty: 7481
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    20 stycznia 2011, 21:02 | ID: 387847

    uwielbiam...jem najczyściej z ogórkiem kiszonym:-)

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    20 stycznia 2011, 21:07 | ID: 387854

    Dawno nie robiłam ale chyba najlepsza z młodych ziemniaków!

    O , a może jutro zrobię?! A macie jakiś szczególny przepis na to danie?

    Użytkownik usunięty
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:09 | ID: 387857

      Przepisu nie podam, bo dziś zrobił ją mój księciuniu heh:-) Ja tylko ziemniaki tarkowałam

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:18 | ID: 387866

      Aż sobie wpisałam w gogle bo nie mogłam skojarzyć tej babki ziemniaczanej.A to jest zwykły "kartoflak" tak u mnie się to nazywa.A jem bez żadnych dodatków.czasemz ketchupem.I do ciasta oprócz podstawowych produktów dodaje szklanke mleka.

      Avatar użytkownika chris
      chrisPoziom:
      • Zarejestrowany: 02.12.2010, 17:34
      • Posty: 264
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:23 | ID: 387869

      u mnie uwielbiają babke ziemniaczaną....ja jeszcze dodaje przyprawione ,jak na mielone mięsko...wlewam troche babki na blaszkę ,potem rozkładam miesko i zalewam reszta ciasta kartoflanego.....mniam

      Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
      • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
      • Posty: 7326
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:25 | ID: 387871

      Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.

      Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
      • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
      • Posty: 7326
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:26 | ID: 387873
      chris (2011-01-20 22:23:09)

      u mnie uwielbiają babke ziemniaczaną....ja jeszcze dodaje przyprawione ,jak na mielone mięsko...wlewam troche babki na blaszkę ,potem rozkładam miesko i zalewam reszta ciasta kartoflanego.....mniam

       ja placki kiedyś tak robiłam.

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      8
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:38 | ID: 387875
      Justyna mama Łukasza (2011-01-20 22:25:15)

      Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.

      właśnie dodam mleko to jest bardziej "rozlazła" z Pieczarkami jeszcze nie jadłam,podsmażasz je czy dajesz surowe.??Ja zawsze zrobie więcej ciasta niż na blaszkę wyjdzie i z reszty smaże placki ziemniaczane,i próbuję czy dosolić,czy to dopiepierzyć.Na wierzch kładę plasterki boczku.

      Avatar użytkownika Garbiś
      GarbiśPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.07.2010, 10:27
      • Posty: 1025
      9
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:48 | ID: 387880

      ja też lubie a szczególnie taka na drugi dzień odsmażaną z jajkiem ;)

      Avatar użytkownika dziecinka
      dziecinkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
      • Posty: 26147
      10
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 21:49 | ID: 387881

      A jak to sę robi?

      Bo ja to tylko chyba nazwę znam...

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      11
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 22:00 | ID: 387885

      Ja robię zawsze na "oko"więc niewiem czy mój przepis ci jakoś przybliży możliwość zrobienia kartoflaka

      Avatar użytkownika dziecinka
      dziecinkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
      • Posty: 26147
      12
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 22:01 | ID: 387887
      Kamila2010 (2011-01-20 23:00:13)

      Ja robię zawsze na "oko"więc niewiem czy mój przepis ci jakoś przybliży możliwość zrobienia kartoflaka

      Przybliży, podaj chociaz produkty.

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      13
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 stycznia 2011, 22:15 | ID: 387891

      Ścieram na maszynce elektrycznej surowe ziemniaki,do nich dodaje np 2 jajka(w zależności ile jest ziemniaków),mąkę,podsmażony boczek  kiełbasę i cebulę,sól,pieprz,i szklankę mleka,ucieram na jednolitą masę jeżeli jest rzadkie dodaje mąki.Masa musi być taka na wpół lejąca.Wylewam na blaszkę kładę 3-4 plasterki boczku i do piekarnika na ok 45 minut.

      Użytkownik usunięty
        14
        • Zgłoś naruszenie zasad
        21 stycznia 2011, 04:27 | ID: 387898

        To ja sie przyznam, ze taka ze mnie gotujaca, ale nigdy nie robilam...

        i nigdy nie jadłam :(

        Użytkownik usunięty
          15
          • Zgłoś naruszenie zasad
          21 stycznia 2011, 08:26 | ID: 388057
          JUICYfruit s (2011-01-21 05:27:29)

          To ja sie przyznam, ze taka ze mnie gotujaca, ale nigdy nie robilam...

          i nigdy nie jadłam :(

          ja również

          Użytkownik usunięty
            16
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 stycznia 2011, 08:33 | ID: 388064

            moja Mama nie dodaje mleka, a łyżkę - dwie kaszy manny, jest pulchniejsza, a nie lejąca

            resztę składników tak, jak napisała Kamila

            bardzo dobra na drugi dzień przyrumieniona w grubych plastrach

            Avatar użytkownika Stokrotka
            StokrotkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
            • Posty: 66136
            17
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 stycznia 2011, 09:11 | ID: 388115

            To ja daję tak: 

            Ziemniaki tarte, 4 jajka, ser żółty tarty, kiełbasa, boczek, cebula,papryka, śmietana 1 szklanka mąki i przyprawy sól pieprz;

            Avatar użytkownika Sonia
            SoniaPoziom:
            • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
            • Posty: 112855
            18
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 stycznia 2011, 09:27 | ID: 388138

            To chyba i ja się skuszę i zrobię z waszych przepisów:)

            Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
            • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
            • Posty: 7326
            19
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 stycznia 2011, 09:39 | ID: 388163
            Stokrotka (2011-01-21 10:11:34)

            To ja daję tak: 

            Ziemniaki tarte, 4 jajka, ser żółty tarty, kiełbasa, boczek, cebula,papryka, śmietana 1 szklanka mąki i przyprawy sól pieprz;

            To wydanie bardziej kaloryczne.

            Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
            • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
            • Posty: 7326
            20
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 stycznia 2011, 09:40 | ID: 388166
            Kamila2010 (2011-01-20 22:38:26)
            Justyna mama Łukasza (2011-01-20 22:25:15)

            Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.

            właśnie dodam mleko to jest bardziej "rozlazła" z Pieczarkami jeszcze nie jadłam,podsmażasz je czy dajesz surowe.??Ja zawsze zrobie więcej ciasta niż na blaszkę wyjdzie i z reszty smaże placki ziemniaczane,i próbuję czy dosolić,czy to dopiepierzyć.Na wierzch kładę plasterki boczku.

            Kamilko wpierw podsmażam pioeczarki.