Szpinak - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Szpinak

34odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 10848
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 stycznia 2011, 11:03 | ID: 370564

    We wczesnej ciąży miałam anemię i teraz dbam o to, żeby moja dieta była bogata w żelazo. Wczoraj kupiłam świeże liscie szpinaku i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Z przyrządzeniem mrożonego nie mam większych problemów, ale pomyślałam, że świeże liście będą lepsze od mrożonych. Nawet nie wiem czy można go jeść na surowo dodając np. do sałatki? Znacie jakieś przepisy ze szpiankiem w roli głównej?

    Ostatnio edytowany: 07.01.2012, 10:17, przez: centaurek
    Avatar użytkownika Melisa
    MelisaPoziom:
    • Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
    • Posty: 8231
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    9 stycznia 2011, 20:40 | ID: 373446
    anibunny (2011-01-06 12:11:09)

    Ja dodaje swieze liscie szpinaku do salatek...mieszam z rukola, roszponka itp :) do tego pomidorek, papryka i winegret :) mozna dodac fete albo mozarelle...lub grilowanego kurczaka. mozliwosci i kombinacji jest mnostwo.

    świeżego szpinaku nie jadłam, ale uwielbiam roszponke ;) Mam gdzieś przepis na moim blogu zaraz poszukam.

    Avatar użytkownika Melisa
    MelisaPoziom:
    • Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
    • Posty: 8231
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    9 stycznia 2011, 20:43 | ID: 373447
    Melisa (2011-01-09 21:40:57)
    anibunny (2011-01-06 12:11:09)

    Ja dodaje swieze liscie szpinaku do salatek...mieszam z rukola, roszponka itp :) do tego pomidorek, papryka i winegret :) mozna dodac fete albo mozarelle...lub grilowanego kurczaka. mozliwosci i kombinacji jest mnostwo.

    świeżego szpinaku nie jadłam, ale uwielbiam roszponke ;) Mam gdzieś przepis na moim blogu zaraz poszukam.

    https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b313-1,Od-kuchni-strony.html

    Użytkownik usunięty
      23
      • Zgłoś naruszenie zasad
      9 stycznia 2011, 20:44 | ID: 373448
      Melisa (2011-01-09 21:43:03)
      Melisa (2011-01-09 21:40:57)
      anibunny (2011-01-06 12:11:09)

      Ja dodaje swieze liscie szpinaku do salatek...mieszam z rukola, roszponka itp :) do tego pomidorek, papryka i winegret :) mozna dodac fete albo mozarelle...lub grilowanego kurczaka. mozliwosci i kombinacji jest mnostwo.

      świeżego szpinaku nie jadłam, ale uwielbiam roszponke ;) Mam gdzieś przepis na moim blogu zaraz poszukam.

      https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b313-1,Od-kuchni-strony.html

      roszponka tez jest pyszna! :) ja zreszta uwielbiam wszelkie liscie (oprocz szpinaku - mam z nim nieprzyjemnie wspomnienia i nie moge sie przelamac zeby znow zaczac jesc)

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      24
      • Zgłoś naruszenie zasad
      9 stycznia 2011, 20:45 | ID: 373451

      Chyba spróbuję tego szpinaku. Opinie mamy tu różne, i choć nie lubię szpinaku, to jeszcze spróbuję w tym farszu:)

      Avatar użytkownika Melisa
      MelisaPoziom:
      • Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
      • Posty: 8231
      25
      • Zgłoś naruszenie zasad
      9 stycznia 2011, 20:48 | ID: 373454

      Od dłuższego czasu planuję zrobić naleśniki ze szpinakiem. Niedawno robiłam ze smażonym porem na maśle i gotowanym jajkiem ( wszystko zmiksowane). Planuję por zastąpić szpinakiem, myślę, że bedzie dobre.

      Użytkownik usunięty
        26
        • Zgłoś naruszenie zasad
        9 stycznia 2011, 21:15 | ID: 373480

        Lubię szpinak... Taki uduszony z dużą ilością czosnku i z utartym żółtym serem... Ale robię tylko z mrożonego... Ze świeżego mój ojciec gotował pyszną zupę... Mniam...

        Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
        • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
        • Posty: 7326
        27
        • Zgłoś naruszenie zasad
        6 stycznia 2012, 21:10 | ID: 720452

        Ja zamierzam spróbować zobaczę co wyjdzie bo nie ma on miejsca w naszej diecie syn jadł w przedszkolu w pierogach i po raz pierwszy mu smakowął :-)

        Użytkownik usunięty
          28
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 stycznia 2012, 21:45 | ID: 720472

          Nie lubie spzinaku. Dziala na mnie jak czosnek na wampira, wiec niestety nie pomoge.

          Avatar użytkownika flowerek
          flowerekPoziom:
          • Zarejestrowany: 14.10.2011, 19:26
          • Posty: 40
          29
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 stycznia 2012, 22:44 | ID: 720500

          Sypinak, te mlodsze liscie, mozna bez problemu jesc na surowo i np. wymieszac z innymi liscmi. Mozna zrobic z niego lasagne lub nadziac cannelloni. Mozna zrobic koktail ;) LAbo kuki z fety i oblozyc siekanym szpinakiem i zjadac z chlebem.

          Avatar użytkownika kingurcia
          kingurciaPoziom:
          • Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
          • Posty: 4294
          30
          • Zgłoś naruszenie zasad
          7 stycznia 2012, 00:19 | ID: 720515
          flowerek (2012-01-06 23:44:13)

          Sypinak, te mlodsze liscie, mozna bez problemu jesc na surowo i np. wymieszac z innymi liscmi. Mozna zrobic z niego lasagne lub nadziac cannelloni. Mozna zrobic koktail ;) LAbo kuki z fety i oblozyc siekanym szpinakiem i zjadac z chlebem.


          Ja ostatnio przyrządzam canelloni ze szpinakiem;) Pychotka.

          Avatar użytkownika flowerek
          flowerekPoziom:
          • Zarejestrowany: 14.10.2011, 19:26
          • Posty: 40
          31
          • Zgłoś naruszenie zasad
          7 stycznia 2012, 13:12 | ID: 720714
          kingurcia (2012-01-07 01:19:00)
          flowerek (2012-01-06 23:44:13)

          Sypinak, te mlodsze liscie, mozna bez problemu jesc na surowo i np. wymieszac z innymi liscmi. Mozna zrobic z niego lasagne lub nadziac cannelloni. Mozna zrobic koktail ;) LAbo kuki z fety i oblozyc siekanym szpinakiem i zjadac z chlebem.


          Ja ostatnio przyrządzam canelloni ze szpinakiem;) Pychotka.

          Tez uwielbiam cannelloni ze szpinakiem. Nawet podawalam link do przepisu w watku o cannelloni :) Ach, moze zrobie w nastepnym tygodniu, bo az mi zapachnialo ;)

           

          Ach jeszcze o nalesnikach zapomnialam, na ktore przepis podalam tutaj. Mozna oczywiscie dodac wiecej szpinaku.

          Ostatnio edytowany: 07.01.2012, 13:14, przez: flowerek
          Avatar użytkownika Dortris
          DortrisPoziom:
          • Zarejestrowany: 10.11.2011, 22:15
          • Posty: 938
          32
          • Zgłoś naruszenie zasad
          7 stycznia 2012, 22:32 | ID: 721027

          Ja szpinak uwielbiam tak samo jak brokuły. Najbardziej smakują mi pierogi ze szpinakiem i sos śmietankowy z miesem i szpinakiem:)

          Avatar użytkownika asiula221
          asiula221Poziom:
          • Zarejestrowany: 24.05.2011, 09:12
          • Posty: 2868
          33
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 stycznia 2012, 00:05 | ID: 721050

          Zupełnie nie rozumiem skąd to przekonanie o szpinaku jako miał by być bogaty w żelazo. Owszem zawiera jedynie śladowe ilości tego pierwiastka. Nam Szpinak kojarzy się ciągle z PaPajem, któremu po zjedzeniu rosły mięśnie i miał siłe jak nikt. To tylko bajka. Szpinak aż tak bogaty w żelazo nie jest.

          Avatar użytkownika asiula221
          asiula221Poziom:
          • Zarejestrowany: 24.05.2011, 09:12
          • Posty: 2868
          34
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 stycznia 2012, 00:07 | ID: 721053