Duszona marchewka - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Duszona marchewka

54odp.
Strona 1 z 3
Odsłon wątku: 8598
Avatar użytkownika czerwona panienka
  • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
  • Posty: 21500
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 grudnia 2010, 13:22 | ID: 348709
Młody przynosi ze szkoły ogromne ilości marchewki. Część tarkujemy i mrozimy jako dodatek do zup, sosów itp. Dziś mam ochotę na marchewkę duszoną. Może macie jakieś ciekawe przepisy
www.lukaszbaranowski.com
Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    9 grudnia 2010, 13:25 | ID: 348720
    Złapać marchewkę za marchewkową szyję i ścisnąć.....
    2%blokersSz
    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      9 grudnia 2010, 13:25 | ID: 348722
      Spróbuj zrobić tak - tylko marchewkę pokrój w talarki: http://familie.pl/Blogi-11-39/b264p6713,Marchewka-z-groszkiem-inaczej.html
      Mój mężczyzna nr 2
      Użytkownik usunięty
        3
        • Zgłoś naruszenie zasad
        9 grudnia 2010, 13:26 | ID: 348723
        Ja pop po prostu gotuje, jak sie ugotuje odlewam wode, dodaje vegete i  odrobine masla do garnaka, chwile jeszcze podgrzewam i zajadam :)
        Avatar użytkownika kingurcia
        kingurciaPoziom:
        • Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
        • Posty: 4294
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        9 grudnia 2010, 13:26 | ID: 348724
        Ja kroję w kosteczkę i dodaje groszek i masełko. To moja ulubiona potrawa jeszcze z przedszkola;)
        Użytkownik usunięty
          5
          • Zgłoś naruszenie zasad
          9 grudnia 2010, 13:26 | ID: 348725
          Albo pokrojoną w kostkę marchewkę udusić w małej ilości wody z masłem, solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać zasmażkę.
          2%blokersSz
          Avatar użytkownika czerwona panienka
          • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
          • Posty: 21500
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          9 grudnia 2010, 13:27 | ID: 348726
          A nie zagęszczacie jej? Ja przeważnie zagęszczam mąką i śmietanką. Groszku nie mam więc będzie bez ;)
          www.lukaszbaranowski.com
          Użytkownik usunięty
            7
            • Zgłoś naruszenie zasad
            9 grudnia 2010, 13:28 | ID: 348727
            Ja mam dwa sposoby - albo gotuję marchewkę w całości ze skórą i jak jest miękka to obieram i ścieram na grubej tarce, albo obieram na surowo kroję w talarki i gotuję na niewielkiej ilości wody. Potem obie wersje duszę - odrobina wody, masła, cukru, przyprawy uniwersalnej i pieprzu.
            Mój mężczyzna nr 2
            Avatar użytkownika oliwka
            oliwkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
            • Posty: 161880
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            9 grudnia 2010, 13:28 | ID: 348728
            Ja marchewkę duszoną lubię - kroję na kostki wkładam do garnuszka z małą ilością wody, dodaję troche oleju, przyprawy jakie mam pod ręką - warzywko, czerwony Delikat, majeranek i tak duszę do miękkości, kto lubi może dodać przecier pomidorowy  - paluszki lizać...http://jamiprzepisy.pl/wp-content/uploads/2010/05/marchewka_duszona_2_1400-620x413.jpg
            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              9 grudnia 2010, 13:28 | ID: 348729
              czerwona panienka napisał 2010-12-09 14:27:51
              A nie zagęszczacie jej? Ja przeważnie zagęszczam mąką i śmietanką. Groszku nie mam więc będzie bez ;)
              ja zagęszczam tylko taką z groszkiem. Jak robię samą to wystarczy masło. Duszę na małym "ogniu" aż się płyn lekko zredukuje.
              Mój mężczyzna nr 2
              Użytkownik usunięty
                10
                • Zgłoś naruszenie zasad
                9 grudnia 2010, 13:29 | ID: 348730
                kingurcia napisał 2010-12-09 14:26:27
                Ja kroję w kosteczkę i dodaje groszek i masełko. To moja ulubiona potrawa jeszcze z przedszkola;)
                Ja w przedszkolu tez sie zajadalam marchewka z groszkiem i z przedszkolem mi sie rowniez kojarzy!
                Użytkownik usunięty
                  11
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  9 grudnia 2010, 13:31 | ID: 348734
                  Ja nigdy marchewki nie robiłam, ale takiego ma smaka narobiłyscie, że chyba się dziś skuszę {$lang_emotions_tongue-out}
                  Dum spiro, spero.
                  Użytkownik usunięty
                    12
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    9 grudnia 2010, 13:31 | ID: 348735

                    Kto by pomyslal ze na duszona marchewke moze byc tyle ciekawych pomyslow :) Marlena dobry temat zarzucilas! 

                    Ja rzadko uzywam swiezej marchewki, najczesciej uzywam mrozone mini marcheweczki

                    Avatar użytkownika czerwona panienka
                    • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
                    • Posty: 21500
                    13
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    9 grudnia 2010, 13:32 | ID: 348736
                    Ja zawsze lubię w marchewce duszonej dużo tego 'sosiku'
                    www.lukaszbaranowski.com
                    Avatar użytkownika czerwona panienka
                    • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
                    • Posty: 21500
                    14
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    9 grudnia 2010, 13:34 | ID: 348741
                    anibunny napisał 2010-12-09 14:31:57

                    Kto by pomyslal ze na duszona marchewke moze byc tyle ciekawych pomyslow :) Marlena dobry temat zarzucilas! 

                    Ja rzadko uzywam swiezej marchewki, najczesciej uzywam mrozone mini marcheweczki

                    Widzisz jednak się nie raz na coś przydam Ja mam tyle pokrojonej marchewki w pojemniczkach, że już nie wiem co z niej robić ;)
                    www.lukaszbaranowski.com
                    Użytkownik usunięty
                      15
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      9 grudnia 2010, 13:35 | ID: 348742
                      Myslicie że marchewka będzie pasowała do duszonych żeberek?{$lang_lookaround}
                      Dum spiro, spero.
                      Użytkownik usunięty
                        16
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        9 grudnia 2010, 13:36 | ID: 348744
                        czerwona panienka napisał 2010-12-09 14:32:13
                        Ja zawsze lubię w marchewce duszonej dużo tego 'sosiku'
                        Ja też :)))
                        annas82 napisał 2010-12-09 14:35:36
                        Myslicie że marchewka będzie pasowała do duszonych żeberek?{$lang_lookaround}
                        Duszona marchewka pasuje do wszystkiego.
                        Mój mężczyzna nr 2
                        Avatar użytkownika czerwona panienka
                        • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
                        • Posty: 21500
                        17
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        9 grudnia 2010, 13:36 | ID: 348745
                        annas82 napisał 2010-12-09 14:35:36
                        Myslicie że marchewka będzie pasowała do duszonych żeberek?{$lang_lookaround}
                        Pewnie że tak :)
                        www.lukaszbaranowski.com
                        Użytkownik usunięty
                          18
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          9 grudnia 2010, 13:38 | ID: 348750
                          No to dziś na 100% popełnię duszoną marchewkę. Zanim żeberka dojdą to marchewka powinna być dobra {$lang_biggrin1}
                          Dum spiro, spero.
                          Avatar użytkownika oliwka
                          oliwkaPoziom:
                          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
                          • Posty: 161880
                          19
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          9 grudnia 2010, 13:40 | ID: 348751
                          czerwona panienka napisał 2010-12-09 14:32:13
                          Ja zawsze lubię w marchewce duszonej dużo tego 'sosiku'
                          Ja też - a marchew mam swoją to - niebo w gębie... mniam...
                          Użytkownik usunięty
                            20
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            9 grudnia 2010, 13:41 | ID: 348755
                            Ja jeszcze robie delikatna zasmazke ,dodaje cukru i soli do smaku ...Pycha Pasuje do wszystkiego oprocz ryb