Kwaszone nie - tuczy .... - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Kwaszone nie - tuczy ....

21odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 5924
Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 grudnia 2010, 08:03 | ID: 345808
O to coś dla mnie i chyba nie tylko...
Kwaszone nie tuczy - 6 powodów, dla których warto jeść kiszonki
Ogórki i kapusta z beczki powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Są zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki nim już wkrótce wszyscy zaczną zazdrościć ci zgrabnej figury i doskonałej formy.

Chyba nigdzie na świecie kiszonki nie są tak popularne jak w Polsce. Cudzoziemcy uważają je za rzadkość i coś niezwykle oryginalnego. Dietetycy natomiast radzą jadać je jak najczęściej, gdyż wzmacniają organizm i zwiększają odporność na infekcje. W dodatku pomagąją utrzymać zgrabną figurę przez całą zimę. Dzieje się tak dlatego, że:

1. Są niskokaloryczne. Łyżka kwaszonej kapusty zawiera tylko 12 kcal, a dwa małe ogórki - 11 kcal (znacznie mniej niż surowa kapusta i świeże ogórki).

2. Dostarczają kwasu mlekowego. Ta cenna substancja powstaje w czasie fermentacji, hamuje rozwój bakterii powodujących psucie się warzyw i oczyszcza organizm z toksyn. Umożliwia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomaga trawienie.

3. Zawierają błonnik pokarmowy. Łyżka kwaszonej kapusty dostarcza około 2 gramów błonnika. Wypełniając żołądek, sprawia, że dłużej czujemy się syte. Reguluje perystaltykę jelit, utrudnia przyswajanie tłuszczów. Zapobiega też zaparciom, na które często narzekają osoby będące na dietach odchudzających.

4. Jest w nich sporo witaminy C. 5 łyżek kwaszonej kapusty dostarcza jej 70 mg, czyli tyle, ile potrzebujemy w ciągu dnia. Witamina C pomaga leczyć przeziębienia i niestrawność, przyspiesza spalanie kalorii.

5. Wzbogacają dietę o cenne witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Ich obecność poprawia metabolizm, ułatwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.

6. Mają mało cukrów. Dzięki fermentacji w kapuście i ogórkach kwaszonych jest dużo mniej cukrów niż w świeżych warzywach.

onet.pl

 

I co WY na to ???

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 grudnia 2010, 14:46 | ID: 346327
annas82 napisał 2010-12-07 15:41:35
centaurek napisał 2010-12-07 15:36:07
Tez uwielbiam - ziś do obiadku kapustę kiszona z beczki sobie kupilem
Głodnemu kapusta kiszona na myśli...{$lang_naughty}
Ha ha ha My tak tu o tych kwaszonkach, że ślinka tylko leci na samo pisanie o nich...