19 stycznia 2010 17:13 | ID: 116551
              
                                  
                  19 stycznia 2010 17:17 | ID: 116556
              
mój tata robi wyśmienite kluski śląskie a mama kopytka i czasem dostajemy od nich
                                  
                  19 stycznia 2010 17:50 | ID: 116582
              
                                  
                  19 stycznia 2010 18:07 | ID: 116589
              
                                  
                  19 stycznia 2010 19:41 | ID: 116634
              
                                  
                  19 stycznia 2010 19:45 | ID: 116636
              
                                  
                  19 stycznia 2010 19:59 | ID: 116644
              
                                  
                  19 stycznia 2010 20:03 | ID: 116652
              
                                  
                  19 stycznia 2010 20:31 | ID: 116683
              
                                  
                  20 stycznia 2010 00:37 | ID: 116828
              
                                  
                  27 listopada 2017 17:47 | ID: 1406675
              
N atakie kluski mam ochote> Kto takie robił? Przyznać się?

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, ugotować i ostudzić. Następnie przecisnąć przez praskę i zostawić do ostudzenia.
Mięso ugotować (najlepiej wykorzystać tutaj mięso z rosołu), ostudzić, obrać z kości i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z obraną z łusek cebulą i czosnkiem. Dodać surowe jajko, szczyptę przyprawy do mielonego mięsa, słodkiej papryki w proszku i majeranku. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz mięsny dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.
Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, mleko i surowe jajka. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na ręce, nałożyć łyżeczką farsz mięsny, zlepić i uformować kulkę.
Tak przygotowane kluski wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować przez około 4 minuty i wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i razem chwilkę podsmażyć. Gorące kluski ziemniaczane podawać polane masełkiem z bułką tartą.
Z podanych składników wyjdzie około 30 klusek ziemniaczanych z mięsnym farszem.
Smacznego.
                                  
                  27 listopada 2017 17:54 | ID: 1406676
              
N atakie kluski mam ochote> Kto takie robił? Przyznać się?

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, ugotować i ostudzić. Następnie przecisnąć przez praskę i zostawić do ostudzenia.
Mięso ugotować (najlepiej wykorzystać tutaj mięso z rosołu), ostudzić, obrać z kości i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z obraną z łusek cebulą i czosnkiem. Dodać surowe jajko, szczyptę przyprawy do mielonego mięsa, słodkiej papryki w proszku i majeranku. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz mięsny dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.
Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, mleko i surowe jajka. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na ręce, nałożyć łyżeczką farsz mięsny, zlepić i uformować kulkę.
Tak przygotowane kluski wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować przez około 4 minuty i wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i razem chwilkę podsmażyć. Gorące kluski ziemniaczane podawać polane masełkiem z bułką tartą.
Z podanych składników wyjdzie około 30 klusek ziemniaczanych z mięsnym farszem.
Smacznego.
Kocham wszelkie kluchy, pierogi, makarony choć to zabójstwo dla figury :D Zjadłabym i te Twoje!!!
Robiłam wczoraj pierogi z jagodami z zamrażalnika :) Smak lata w środku jesieni!
                                  
                  28 listopada 2017 06:09 | ID: 1406697
              
N atakie kluski mam ochote> Kto takie robił? Przyznać się?

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, ugotować i ostudzić. Następnie przecisnąć przez praskę i zostawić do ostudzenia.
Mięso ugotować (najlepiej wykorzystać tutaj mięso z rosołu), ostudzić, obrać z kości i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z obraną z łusek cebulą i czosnkiem. Dodać surowe jajko, szczyptę przyprawy do mielonego mięsa, słodkiej papryki w proszku i majeranku. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz mięsny dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.
Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, mleko i surowe jajka. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na ręce, nałożyć łyżeczką farsz mięsny, zlepić i uformować kulkę.
Tak przygotowane kluski wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować przez około 4 minuty i wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i razem chwilkę podsmażyć. Gorące kluski ziemniaczane podawać polane masełkiem z bułką tartą.
Z podanych składników wyjdzie około 30 klusek ziemniaczanych z mięsnym farszem.
Smacznego.
Lubię wszelkie kluski,ale źle się po tym czuję. Biorę tabletkę i jem
,bo trzeba by wszystkiego sobie odmawiać.
Do farszu dodalabym cebulę podsmażoną,lepszy smak mam. Do mielonych też podsmażam,odcedzam . Lepiej mi smakują z taką cebulą.
                                  
                  28 listopada 2017 10:09 | ID: 1406714
              
Również bardzo lubię.. Robie często.. W sumie u mnie bardziej wszystko na słodko idzie
                                  
                  28 listopada 2017 10:09 | ID: 1406715
              
Również bardzo lubię.. Robie często.. W sumie u mnie bardziej wszystko na słodko idzie
                                  
                  2 grudnia 2017 22:30 | ID: 1407167
              
Bardzo lubię dania tzw. mączne, właśnie pyzy, kopytka, pierogi ruskie, pierogi z grzybami... Oczywiście, najsmaczniejsze są świeże, ugotowane od razu po zrobieniu. Ale równocześnie mają tę ogromną zaletę, że można je zamrozić i w sytuacji, gdy nie zdążyłyśmy przygotować innego obiadu - sięgnąć po nie do zamrażarki.
                                  
                  3 grudnia 2017 08:52 | ID: 1407178
              
Przed wczoraj zrobiłam kluski ziemniaczane z dodatkiem gotowanej marchwi i zielonej pietruszki . Oczywiście Tzw. Recyklingowe.



Zrobiłam je w podobny sposób jak śląskie , ale z mąką pszenną (1/4 objętości miski). I wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Bardzo mężówi smakowały.
                                  
                  3 grudnia 2017 23:42 | ID: 1407272
              
OOO! Nie znałam takiego przepisu. Musze koniecznie wypróbować :)
                                  
                  4 grudnia 2017 05:36 | ID: 1407273
              
Ja czasem jeszcze otaczam w papryce i bułce tartej
                                  
                  4 grudnia 2017 13:24 | ID: 1407328
              
Ja czasem jeszcze otaczam w papryce i bułce tartej
Ale to chyba gdy smażysz w głębokim tłuszczu?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!