Masło czy margaryna?
Co dajecie swoim dzieciom : masło czy margarynę?
Ja daję raczej margarynę,gdyż zawsze uważałam,że tłuszcze roślinne są zdrowsze. W dodatku zawsze się rozsmaruje po wyjeciu z lodówki.
Ostatnio akurat wpadły mi w ręce różne artykuły na ten temat,gdzie były różne opinie: raz pisano,że lepsze masło,innym razem-margaryna.
A co Wy na to?
- Zarejestrowany: 16.04.2014, 19:27
- Posty: 22
lepiej przejsc na masło zwłaszcza teraz kiedy w cenie tak naprawde nie widac wielkiej róznicy a margaryna to zwykly smalec. Masło jest smaczne i zdrowe tym bardziej takie organiczne, ja kupuje ostatnio takie w promocji z {wymoderowano} jest masło po jakiej 7 zl a ma certyfikat eko ten unijny zielony listek
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja ostatnio stosuję do smarowania olej kokosowy, bardzo mi smakuje
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja ostatnio stosuję do smarowania olej kokosowy, bardzo mi smakuje
U mnie nie chcą...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja ostatnio stosuję do smarowania olej kokosowy, bardzo mi smakuje
U mnie nie chcą...
U na ogólnie różne smarowidła.. często robię różne pasty do kanapek
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Coś ważnego o oleju kokosowym...
Olej kokosowy nie taki zdrowyCzy olej kokosowy faktycznie jest taki zdrowy? Okazuje się, że nie do końca.
Od jakiegoś czasu trwa moda na olej kokosowy. Uważany jest za bardzo zdrowy. Wiele osób zaczęło więc na nim smażyć potrawy. Jednak okazuje się, że niekoniecznie jest on taki zdrowy.
Winne tłuszcze nasyconeWedług stowarzyszenia American Heart Association (AHA) olej kokosowy jest niezdrowy, podobnie jak masło i smalec. Okazało się, że olej kokosowy w 82 procentach składa się z tłuszczów nasyconych, które podwyższają "zły" cholesterol LDL, który z kolei powoduje wzrost ryzyka ataku serca. Dla porównania, masło zawiera 63 proc. tłuszczów nasyconych, a oliwa z oliwek - 14. W związku z tym, AHA odradza używanie oleju kokosowego.
Dieta jest bardzo ważna, jeśli chodzi o ryzyko zawału serca i choroby sercowo-naczyniowe. Warto wyeliminować z diety tłuszcze nasycone i zamienić je na tłuszcze nienasycone, np. oliwę z oliwek, czy olej lniany. Taka zmiana obniży ryzyko tych schorzeń o 30 proc.
Olej kokosowy ma jednak dobry wpływ na naszą urodę, warto używać go zewnętrznie, na skórę i włosy. Przydaje się w leczeniu egzemy, łuszczycy i poparzenia słonecznego. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i wzmacniającym tkankę łączną, nadaje skórze sprężystości.
z internetu
Ja oleju kokosowego nie używam, może i... dobrze...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zdecydowanie masło. Ale kiedyś jedliśmy Ramę.
Ostatnio czytałam artykuł o zdrowych tłuszczach. I okazuje się, że najzdrowsze jest prawdziwe masło i smalec. A z roślinnych te najmniej przetworzone i najmniej wzbogacane o aromaty i inne związki nadające klarowność. Ale one są niesmaczne.
A o tym który tłuszcz jest najzdrowszy nie decydują konsumenci ani zywieniowcy, ale producenci i ich lobby.
Ja już przeżyłam okresy "najlepszej margaryny", "najlepszych olejów" różnej maści i masła. Podobnie rzecz się ma z mięsem kurczęcia, wołowiny, wieprzowiny.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja tam myslę że w umiarkowanych ilościach wszytsko jest potrzebne
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
U mnie masla nie lubią...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Zawsze sie coś znajdzie..
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Nawet smalec z gęsi ostatnio próbowaliśmy
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja tak po prawdzie to mało masła używam, mało smaruję bo i mało kanapek jadam a czasami jak jem to nie smaruję niczym, już tak mam - wędlinka, serek, pomidorek, ogóreczek lub "pętko" kiełbaski i ciut chlebusia lub bułeczki z ziarnami... Masło kupuję dla mężusia bo on używa i lubi smarować nawet chleb do zupy... Ja jadam bez chleba... Smalcu u nas w domu nie używamy - tak jakoś jest... Używaliśmy jak mieliśmy mięso od teściów lub siostry męża to wtedy topiliśmy swój smalczyk, sklepowego nie kupowaliśmy...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zrobiłam masło!!!
Ze śmietanki 30% . Z kubełka 330 ml wyszło mi 138g masła. Ta ilość kosztowała 3,25. W przeliczeniu na kostkę masła - 4,70. I jeszcze mam maślankę.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Zrobiłam masło!!!
Ze śmietanki 30% . Z kubełka 330 ml wyszło mi 138g masła. Ta ilość kosztowała 3,25. W przeliczeniu na kostkę masła - 4,70. I jeszcze mam maślankę.
O to jest pomysł! Kiedyś mama pamiętam też takie robiła. Było wyśmienite
- Zarejestrowany: 19.10.2017, 08:42
- Posty: 6
U mnie tylko masło, staram się podawać córce tylko naturalne składniki
- Zarejestrowany: 19.10.2017, 10:53
- Posty: 12
A ja nawet nie ze względu na własciwosci zdrowotne tylko na smak kupuje masło, bo wole.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Zawsze co naturalne to zdrowe i smaczne
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
U mnie masło teraz jemy..
- Zarejestrowany: 26.10.2017, 08:39
- Posty: 7
A ja kiedyś zbadałam szczegółowo cały temamt odnośnie tłuszczów bo pisałam na ten temat artykuł i powiem tak, margaryna raczej nie na kanapki, masło tak, według mnie ale można samemu wyciągnąć wnioski. Trzeba tylko chcieć.
Wrzucam, może kogoś moje poszukiwania odpowiedzi zainteresują.
- Zarejestrowany: 08.08.2020, 19:35
- Posty: 56
Ja kupuję dobrej jakości masło w Carrefurze produkt Jakość z Natury płace dużo mniej niż w innych sklepach i skład dobry.