Masło czy margaryna? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Masło czy margaryna?

39odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 10240
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    27 czerwca 2013, 07:09 | ID: 979451

    Co dajecie swoim dzieciom : masło czy margarynę?

    Ja daję raczej margarynę,gdyż zawsze uważałam,że tłuszcze roślinne są zdrowsze. W dodatku zawsze się rozsmaruje po wyjeciu z lodówki.

    Ostatnio akurat wpadły mi w ręce różne artykuły na ten temat,gdzie były różne opinie: raz pisano,że lepsze masło,innym razem-margaryna.

    A co Wy na to?

    Avatar użytkownika Waleriana94
    Waleriana94Poziom:
    • Zarejestrowany: 16.04.2014, 19:27
    • Posty: 22
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 września 2017, 14:50 | ID: 1396101

    lepiej przejsc na masło zwłaszcza teraz kiedy w cenie tak naprawde nie widac wielkiej róznicy a margaryna to zwykly smalec. Masło jest smaczne i zdrowe tym bardziej takie organiczne, ja kupuje ostatnio takie w promocji z {wymoderowano} jest masło po jakiej 7 zl a ma certyfikat eko ten unijny zielony listek 

    Ostatnio edytowany: 13.09.2017, 16:02, przez: Stokrotka
    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 września 2017, 16:01 | ID: 1396105

    Ja ostatnio stosuję do smarowania olej kokosowy, bardzo mi smakuje

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 września 2017, 16:26 | ID: 1396132
    Stokrotka (2017-09-13 18:01:50)

    Ja ostatnio stosuję do smarowania olej kokosowy, bardzo mi smakuje

    U mnie nie chcą... 

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 września 2017, 16:31 | ID: 1396135
    Sonia (2017-09-13 18:26:44)
    Stokrotka (2017-09-13 18:01:50)

    Ja ostatnio stosuję do smarowania olej kokosowy, bardzo mi smakuje

    U mnie nie chcą... 

    U na ogólnie różne smarowidła.. często robię różne pasty do kanapek

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    25
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 września 2017, 01:04 | ID: 1396173

    Coś ważnego o oleju kokosowym...

    Olej kokosowy nie taki zdrowy

    Olej kokosowy nie taki zdrowy

    Czy olej kokosowy faktycznie jest taki zdrowy? Okazuje się, że nie do końca.

    Od jakiegoś czasu trwa moda na olej kokosowy. Uważany jest za bardzo zdrowy. Wiele osób zaczęło więc na nim smażyć potrawy. Jednak okazuje się, że niekoniecznie jest on taki zdrowy.

    Winne tłuszcze nasycone

    Według stowarzyszenia American Heart Association (AHA) olej kokosowy jest niezdrowy, podobnie jak masło i smalec. Okazało się, że olej kokosowy w 82 procentach składa się z tłuszczów nasyconych, które podwyższają "zły" cholesterol LDL, który z kolei powoduje wzrost ryzyka ataku serca. Dla porównania, masło zawiera 63 proc. tłuszczów nasyconych, a oliwa z oliwek - 14. W związku z tym, AHA odradza używanie oleju kokosowego.

    Dieta jest bardzo ważna, jeśli chodzi o ryzyko zawału serca i choroby sercowo-naczyniowe. Warto wyeliminować z diety tłuszcze nasycone i zamienić je na tłuszcze nienasycone, np. oliwę z oliwek, czy olej lniany. Taka zmiana obniży ryzyko tych schorzeń  o 30 proc.

    Olej kokosowy ma jednak dobry wpływ na naszą urodę, warto używać go zewnętrznie, na skórę i włosy. Przydaje się w leczeniu egzemy, łuszczycy i poparzenia słonecznego. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i wzmacniającym tkankę łączną, nadaje skórze sprężystości.

    z internetu

    Ja oleju kokosowego nie używam, może i... dobrze...

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    26
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 września 2017, 18:04 | ID: 1396273

    Zdecydowanie masło. Ale kiedyś jedliśmy Ramę. 

    Ostatnio czytałam artykuł o zdrowych tłuszczach. I okazuje się, że najzdrowsze jest prawdziwe masło i smalec. A z roślinnych te najmniej przetworzone i najmniej wzbogacane o aromaty i inne związki nadające klarowność. Ale one są niesmaczne. 

    A o tym który tłuszcz jest najzdrowszy nie decydują konsumenci ani zywieniowcy, ale producenci i ich lobby. 

    Ja już przeżyłam okresy "najlepszej margaryny", "najlepszych olejów" różnej maści i masła. Podobnie rzecz się ma z mięsem kurczęcia, wołowiny, wieprzowiny. 

    Ostatnio edytowany: 14.09.2017, 18:11, przez: Dunia
    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    27
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 września 2017, 18:22 | ID: 1396292

    Ja tam myslę że w umiarkowanych ilościach wszytsko jest potrzebne

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    28
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 września 2017, 18:44 | ID: 1396310

    U mnie masla nie lubią... 

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    29
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 września 2017, 18:50 | ID: 1396312

    Zawsze sie coś znajdzie..

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    30
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 września 2017, 18:50 | ID: 1396313

    Nawet smalec z gęsi ostatnio próbowaliśmy 

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    31
    • Zgłoś naruszenie zasad
    15 września 2017, 03:21 | ID: 1396340

    Ja tak po prawdzie to mało masła używam, mało smaruję bo i mało kanapek jadam a czasami jak jem to nie smaruję niczym, już tak mam -  wędlinka, serek, pomidorek, ogóreczek lub "pętko" kiełbaski i ciut chlebusia lub bułeczki z ziarnami... Masło kupuję dla mężusia bo on używa i lubi smarować nawet chleb do zupy...{#lang_emotions_wink} Ja jadam bez chleba... Smalcu u nas w domu nie używamy - tak jakoś jest... Używaliśmy jak mieliśmy mięso od teściów lub siostry męża to wtedy topiliśmy swój smalczyk, sklepowego nie kupowaliśmy...

    Ostatnio edytowany: 15.09.2017, 03:23, przez: oliwka
    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    32
    • Zgłoś naruszenie zasad
    15 września 2017, 16:31 | ID: 1396443

    Zrobiłam masło!!!

    Ze śmietanki 30% . Z kubełka 330 ml wyszło mi 138g masła. Ta ilość kosztowała 3,25. W przeliczeniu na kostkę masła - 4,70. I jeszcze mam maślankę. 


    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    33
    • Zgłoś naruszenie zasad
    15 września 2017, 17:37 | ID: 1396452
    Dunia (2017-09-15 18:31:40)

    Zrobiłam masło!!!

    Ze śmietanki 30% . Z kubełka 330 ml wyszło mi 138g masła. Ta ilość kosztowała 3,25. W przeliczeniu na kostkę masła - 4,70. I jeszcze mam maślankę. 


    O to jest pomysł! Kiedyś mama pamiętam też takie robiła. Było wyśmienite

    Avatar użytkownika katarzyna92
    katarzyna92Poziom:
    • Zarejestrowany: 19.10.2017, 08:42
    • Posty: 6
    34
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 października 2017, 08:49 | ID: 1401206

    U mnie tylko masło, staram się podawać córce tylko naturalne składniki

    Avatar użytkownika susanna
    susannaPoziom:
    • Zarejestrowany: 19.10.2017, 10:53
    • Posty: 12
    35
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 października 2017, 11:05 | ID: 1401218

    A ja nawet nie ze względu na własciwosci zdrowotne tylko na smak kupuje masło, bo wole.

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    36
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 października 2017, 13:30 | ID: 1401255

    Zawsze co naturalne to zdrowe i smaczne

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    37
    • Zgłoś naruszenie zasad
    20 października 2017, 16:41 | ID: 1401543

    U mnie masło teraz jemy..

    Avatar użytkownika MamTosi
    MamTosiPoziom:
    • Zarejestrowany: 26.10.2017, 08:39
    • Posty: 7
    38
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 października 2017, 09:15 | ID: 1402980

    A ja kiedyś zbadałam szczegółowo cały temamt odnośnie tłuszczów bo pisałam na ten temat artykuł i powiem tak, margaryna raczej nie na kanapki, masło tak, według mnie ale można samemu wyciągnąć wnioski. Trzeba tylko chcieć.

     


    Wrzucam, może kogoś moje poszukiwania odpowiedzi zainteresują.

     
    najpierw to 
     
    sprawdzałam czy piszą prawdę, trafiłam na to
     
    faktycznie smalec ma 40% kwasów nasyconych ale w nich jest 13 % dobrych kwasów, czyli niby tych złych jest 27%, ale okazuje się, że wcale nie muszą być złe, bo czytając to:
     
     
    kolejne potwierdzenia na to, że cholesterol jest bardzo ważny:
     
    Ciekawe jest to, że mówi się że smażenie jest złe, zależy na jakich tłuszczach, bo smażenie na smalcu może być zdrowsze dla układu krwionośnego niż smażenie na olejach roślinnych + kolejny fakt, który pokazuje, że wyeliminowanie cholesterolu z diety nie spowodowało zmniejszenia ilości zawałów serca
     
    "Badania naukowców dowodzą, że większość osób, które przeszły zawał serca miały prawidłowy poziom cholesterolu we krwi."
     
    Tutaj Pani Eliza powołuje się na sporo źródeł, ja już nie raz trafiłam na artykuł, który mówił, że cholesterol nie jest zły według najnowszych badań, bez wnikania w szczegóły.


    Więc z mojego śledztwa wynika, że oleje roślinne są dobre jeżeli ich nie utleniamy np. smażąc, natomiast do smażenia idealny jest smalec, przy okazji, ma sporo zdrowego i potrzebnego do funkcjonowania organizmu cholesterolu.
     
    Tutaj badanie na 35,5 tyś osób z którego wynika, że osoby z rakiem prostaty i z jego najbardziej złośliwą odmianą miały wysokie stężenie w organizmie kawasów omega 3, które uważane były do niedawna za najbardziej anyrakowe, do 2x większe niż osoby nie mające raka
     
     
     
    I teraz tak, po każdym takim temacie, który przebadam dochodzę do wniosku, że nie ma co na siłę szukać wartości odżywczych w produktach i wybierać pewną grupę produktów do spożywania, która ma "podobno" najlepszy wpływ na nasze zdrowie bo czas pokazuje, że to nie prawda. Tak samo z pomidorami, przetworzonymi pomidorami, nigdy nie wykazano związku że  ich duże spożywania uchroniło kogoś od raka.
     
    Najlepiej żywić się według mnie na logikę. Czyli dużo produktów pochodzenia roślinnego, naturalnego, faktycznie nie przetwożone, zróżnicowana dieta, umiarkowanie mięsa, bo prawdopodobnie każdy produkt pochodzenia roślinnego uznany za jadalny ma dobroczynny wpływ na nasz organizm w połączeniu z innymi produktami jadalnymi. 
     
    Nie ma co pisać dalej, ogólnie zróżnicowana dieta chyba jest najważniejsza + sport, natomiast trzeba bać się wynalazków, nie starać  się spożywać tylko tego co ma najwięcej antyrakowych substancji, bo może się okazać, że przez taką dietę w organiźmie brakuje np. cholesterolu który jest niezbędny:)
     
    Avatar użytkownika Kangurka
    KangurkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 08.08.2020, 19:35
    • Posty: 56
    39
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 września 2020, 17:10 | ID: 1466906

    Ja kupuję dobrej jakości masło w Carrefurze produkt Jakość z Natury płace dużo mniej niż w innych sklepach i skład dobry.