Przetwory i zapasy na zimę - rok 2018
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ja dzisiaj zapasteryzowałam drugi raz 18 słoików fasolki. I ugotowałam ketchup. Teraz przegryza się, a jutro posmakuję, może doprawię i zapasteryzuję. Dzisiaj jeszcze włożę do słoików ogóreczki. Będą w occie . Jabłkowym oczywiście. Jeszcze nioe wiem ile ich będzie, bo odpoczywam. Jeśli chodzi o mnie, to codziennie tyle ogórków mi wystarczy. Pomalutku zrobię z nich zapasik. A przecież pojeść na bieżąco też trzeba.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Mam 4 słoiki 3/4 l ogórków. Oby tak dalej, to zapasik na zimę będzie.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Mam 4 słoiki 3/4 l ogórków. Oby tak dalej, to zapasik na zimę będzie.
I troszkę sosu z cukinii. To pierwsza partia . Jeszcze muszę zrobić łagodny sos,
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Dzisiaj zapasteryzowałam sos z warzywami. A Majusia pomagała mi stroić słoiki.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Dzisiaj zapasteryzowałam sos z warzywami. A Majusia pomagała mi stroić słoiki.
Piękna Maja i ładne słoiczki... BRAWO !!! Ale ona wyrosła...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
A ja dzisiaj skladałam ogórki, które z działki przyniosłam... Musiałam jeszcze skoczyć do sklepu po gorczycę i czosnek oraz do piwnicy po słoiki... Chrzan mąż mi wcześnij ukopał...
Wyszło 10 słoików - początek już jest...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Dzisiaj zapasteryzowałam sos z warzywami. A Majusia pomagała mi stroić słoiki.
Piękna Maja i ładne słoiczki... BRAWO !!! Ale ona wyrosła...
Jaki to przyjemny widok! Jak z obrazka!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A ja dzisiaj skladałam ogórki, które z działki przyniosłam... Musiałam jeszcze skoczyć do sklepu po gorczycę i czosnek oraz do piwnicy po słoiki... Chrzan mąż mi wcześnij ukopał...
Wyszło 10 słoików - początek już jest...
Ja dopiero zerwałam, jutro będę robić na kiszone..
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Dzisiaj zrobiłam 2 słoiki ogórków konserwowych. I 4 słoiki jabłek na szarlotkę ( a jeden pękł). I zamrożę młodą zblanszowaną marchewkę i nastepne woreczki groszku.
Mam juz 18 sloikow ogorkow w occie. Zrobie jeszcze kilka a potem kiszone bede robic.
Szukam pomyslu na salatke do sloikow...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Przed niedzielą zrobiłam kolejne 10 słoików ogórków i 9 słoików sałatki warzywnej...
Dzisiaj zerwałam kolejne 10-litrowe wiadro ogórków i miskę fasolki szparagowej, którą zamrożę...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Mam juz 18 sloikow ogorkow w occie. Zrobie jeszcze kilka a potem kiszone bede robic.
Szukam pomyslu na salatke do sloikow...
U nas idą kiszone - mam juz 20 słoików ale w tym roku zrobię też korniszony...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Kolejne 4 słoiki ogórków konserwowych zrobione. I zakisiłam swój gar ogórków na przecier. I mam jeszcze 3 słoiki jabłek na szarlotkę. A jutro będę bawić się w sałatkę z buraczków , papryki i cebuli. Buraczki już mam ugotowane i obrane.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
I ja kolejne 8 słoików mam zrobionych ogórków... w zimie się przydadzą...
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Nie jestesmy smakoszami ogórków, więc 25 słoików z ogórkami w różnej postaci nam wysracza,a tyle już mam. Muszę jeszcze trochę zrobic na "eksport".Pomidory masowo dojrzewają to po niedzieli będzie - akcja pomidory.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja jutro będę robiła korniszony, dzisiaj zebrałam takie małe w sam raz na korniszonki, fasolkę będę mroziła i natkę pietruszki - robota na jutro jest...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Rozpoczęłam etap sałatek z buraczków. Dzisiaj zrobiłam z papryką i cebulą.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Rozpoczęłam etap sałatek z buraczków. Dzisiaj zrobiłam z papryką i cebulą.
Ładnie wyglądaja to i na pewno smaczne są...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
A jak robicie fasolkę szparagową do słoików, może bym kilka zrobiła...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Oczyszczoną z obciętymi końcówkami fasolkę wrzucam na gotującą się wodę. I trzymam do momentu gdy zacznie wrzeć. Wylewam na sito. A potem wkładam do słoików i zalewam soloną przegotowaną wodą w proporcji 1 łyżka soli do przetworów bez jodu na 1 litr wody. Nie dodaję ani cukru ani octu lub soku z cytryny. Pasteryzuję dwa razy przez dwa dni. Gdy dodawałam cukier i ocet , to i nie smakowała nam i z czasem zepsuła się.