Robicie własne lody ?
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Kochane robicie wlasne lody domowe czy wolicie kupic ? :)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Tu znalazłam fajny przepis...
Domowe lody czekoladowe w rożkachSkładniki na 4 porcje:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g słodkiej śmietany 36 proc.
- garść orzechów do posypania
Sposób przygotowania:
1. 50 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia. Pozostałe 50 g czekolady posiekaj na małe kawałki.
2. Mleko przelej do miski, dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Kolejno dodawaj chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Starannie wymieszaj na jednolitą masę.
3. Osobno ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do miski z mlekiem skondensowanym. Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki, wymieszaj. Na końcu dodaj kawałki czekolady.
4. Gotową masę przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Po wierzchu posyp pokruszonymi orzechami. Przykryj z góry folią i wstaw do zamrażalinika na noc lub przynajmniej na 5-6 godzin.
Czas przygotowania: ok. 50 minut
interia.pl
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Tu znalazłam fajny przepis...
Domowe lody czekoladowe w rożkachSkładniki na 4 porcje:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g słodkiej śmietany 36 proc.
- garść orzechów do posypania
Sposób przygotowania:
1. 50 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia. Pozostałe 50 g czekolady posiekaj na małe kawałki.
2. Mleko przelej do miski, dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Kolejno dodawaj chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Starannie wymieszaj na jednolitą masę.
3. Osobno ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do miski z mlekiem skondensowanym. Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki, wymieszaj. Na końcu dodaj kawałki czekolady.
4. Gotową masę przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Po wierzchu posyp pokruszonymi orzechami. Przykryj z góry folią i wstaw do zamrażalinika na noc lub przynajmniej na 5-6 godzin.
Czas przygotowania: ok. 50 minut
interia.pl
ale super sprobuje !
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Ja mam ochotę na domowy sorbet. Czekam na wiśnie.
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ja mam ochotę na domowy sorbet. Czekam na wiśnie.
a jak robisz ? :)
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Wiadomo, że domowe lody są smaczniejsze, bo robione samemu.
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Wiadomo, że domowe lody są smaczniejsze, bo robione samemu.
i najzdrowsze ! :)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Dzisiaj zrobiłam lody.
4 żóltka utarłam na puch z 4 łyżkami cukru pudru. Oddzielnie ubiłam 330g śmietanki 30% z 2 łyzkami cukru pudru. Wymieszałam. 2 banany zmiksowalam, 10 dużych truskawek zmiksowałam. I partiami wlałam do pojemnika. Lekko przemieszałam. I mroziłam. Już nie mogłam się doczekać.
Nałózyłam sobie do pucharka , udekorowałam pokrojoną morelą i listkami świeżej mięty ( mam w skrzynce za oknem).
Nie ma porównania do innych lodów. Nawet Grycan odpada w przedbiehach. Bo ja mam lody w 100% naturalne.
Mogłyby być bardziej zmrożone. Ale już nie wytrzymywałam.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
WANDECZKO ale narobiłaś smaka... ja w sklepie kupiłam i na jutro będziemy mieli...