CIEKAWOSTKI KULINARNE
- Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
- Posty: 1187
Były sposoby perfekcyjnej Pani domu,
a teraz ciekawią mnie Wasze sposoby, pomysły w kuchni przy gotowaniu..
Jakie ciekawostki znacie ?
Wczoraj gotowałam makaron i taką ciekawostką jest to (pewnie wszyscy znacie), że do gotującej się wody dolewam trochę oleju, oliwy aby makaron się nie sklejał i nie przywierał do dna :) - SPRAWDZA SIĘ W 100 % :)
dzielcie się POMYSŁAMI
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
- Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
- Posty: 1187
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
to może ktoś Nam trochę podpowie :D ja lubię gotować i eksperymentować w kuchni :D
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
to może ktoś Nam trochę podpowie :D ja lubię gotować i eksperymentować w kuchni :D
z męzem
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta
Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...
Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
- Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
- Posty: 1187
Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta
Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne
dobrze wiedzieć o tych kotletach spróbuję bo na roczek synka będę robiła :D
ja oprócz tego do jajka dodaję mleka wtedy są mleczne kruche i soczyste :P
a do naleśników dodaję wodę gazowane wtedy placki są bardziej puszyste :P
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
Suuuper...
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta
Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne
dobrze wiedzieć o tych kotletach spróbuję bo na roczek synka będę robiła :D
ja oprócz tego do jajka dodaję mleka wtedy są mleczne kruche i soczyste :P
a do naleśników dodaję wodę gazowane wtedy placki są bardziej puszyste :P
ooo wlasnie ja tez mleka dodaje :)
- Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
- Posty: 1187
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
100 gram drożdży
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
kilogram mąki pszennej typ 450
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek
Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..
- Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
- Posty: 1187
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
100 gram drożdży
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
kilogram mąki pszennej typ 450
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek
Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..
ślina mi cieknie -
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
100 gram drożdży
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
kilogram mąki pszennej typ 450
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek
Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..
ślina mi cieknie -
mi tez :)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...
Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...
Wtedy się nie skleja:) Tez tak robię;)
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...
Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...
Wtedy się nie skleja:) Tez tak robię;)
moj maz to w ogole nic nie dodaje a potem sie dziwi ze to niejadalne :D