CIEKAWOSTKI KULINARNE - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

CIEKAWOSTKI KULINARNE

40odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 6322
Avatar użytkownika Marietteczka
MarietteczkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
  • Posty: 1187
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 14:30 | ID: 1274030

Były sposoby perfekcyjnej Pani domu,
a teraz ciekawią mnie Wasze sposoby, pomysły w kuchni przy gotowaniu..
Jakie ciekawostki znacie ?

Wczoraj gotowałam makaron i taką ciekawostką jest to (pewnie wszyscy znacie), że do gotującej się wody dolewam trochę oleju, oliwy aby makaron się nie sklejał i nie przywierał do dna :) - SPRAWDZA SIĘ W 100 % :)

 

dzielcie się POMYSŁAMI {#chef} 

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 15:14 | ID: 1274053

ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym{#lol}

Avatar użytkownika Marietteczka
MarietteczkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
  • Posty: 1187
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 15:42 | ID: 1274076
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)

ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym{#lol}

to może ktoś Nam trochę podpowie :D ja lubię gotować i eksperymentować w kuchni :D

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 17:05 | ID: 1274122
Marietteczka (2016-01-16 16:42:57)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)

ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym{#lol}

to może ktoś Nam trochę podpowie :D ja lubię gotować i eksperymentować w kuchni :D

z męzem {#naughty}

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:01 | ID: 1274162

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:01 | ID: 1274163

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:01 | ID: 1274164

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:02 | ID: 1274165

{#lol}

Avatar użytkownika Joaśka35
Joaśka35Poziom:
  • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
  • Posty: 8329
8
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:22 | ID: 1274180

Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta 


Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne 

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
9
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:25 | ID: 1274182
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)

ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym{#lol}

I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...

Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
10
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:27 | ID: 1274183
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)

Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...{#lang_emotions_tongue_out}

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
11
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:31 | ID: 1274184
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)

Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...{#lang_emotions_tongue_out}

my dalej w domku robimy :)

Avatar użytkownika Marietteczka
MarietteczkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
  • Posty: 1187
12
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:35 | ID: 1274187
Joaśka35 (2016-01-16 19:22:08)

Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta 


Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne 

dobrze wiedzieć o tych kotletach spróbuję bo na roczek synka będę robiła :D {#thumbsup}

ja oprócz tego do jajka dodaję mleka wtedy są mleczne kruche i soczyste :P

 


a do naleśników dodaję wodę gazowane wtedy placki są bardziej puszyste :P

Ostatnio edytowany: 16.01.2016, 18:35, przez: Marietteczka
Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
13
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:37 | ID: 1274188
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)

Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...{#lang_emotions_tongue_out}

my dalej w domku robimy :)

Suuuper... {#thumbsup}

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
14
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:38 | ID: 1274190
Marietteczka (2016-01-16 19:35:19)
Joaśka35 (2016-01-16 19:22:08)

Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta 


Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne 

dobrze wiedzieć o tych kotletach spróbuję bo na roczek synka będę robiła :D {#thumbsup}

ja oprócz tego do jajka dodaję mleka wtedy są mleczne kruche i soczyste :P

 


a do naleśników dodaję wodę gazowane wtedy placki są bardziej puszyste :P

ooo wlasnie ja tez mleka dodaje :)

Avatar użytkownika Marietteczka
MarietteczkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
  • Posty: 1187
15
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:39 | ID: 1274192
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)

Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...{#lang_emotions_tongue_out}

my dalej w domku robimy :)

PRZEPIS PROSZĘ :)

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
16
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:41 | ID: 1274194
Marietteczka (2016-01-16 19:39:04)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)

Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...{#lang_emotions_tongue_out}

my dalej w domku robimy :)

PRZEPIS PROSZĘ :)

100 gram drożdży 
2 łyżeczki cukru 
2 szklanki mleka 
kilogram mąki pszennej typ 450 
4 jajka 
4 łyżki masła 
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek


Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..

Avatar użytkownika Marietteczka
MarietteczkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.06.2015, 17:53
  • Posty: 1187
17
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:45 | ID: 1274197
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:41:41)
Marietteczka (2016-01-16 19:39:04)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)

Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...{#lang_emotions_tongue_out}

my dalej w domku robimy :)

PRZEPIS PROSZĘ :)

100 gram drożdży 
2 łyżeczki cukru 
2 szklanki mleka 
kilogram mąki pszennej typ 450 
4 jajka 
4 łyżki masła 
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek


Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..

ślina mi cieknie - {#drool}

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
18
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 18:46 | ID: 1274199
Marietteczka (2016-01-16 19:45:01)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:41:41)
Marietteczka (2016-01-16 19:39:04)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)

Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...{#lang_emotions_tongue_out}

my dalej w domku robimy :)

PRZEPIS PROSZĘ :)

100 gram drożdży 
2 łyżeczki cukru 
2 szklanki mleka 
kilogram mąki pszennej typ 450 
4 jajka 
4 łyżki masła 
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek


Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..

ślina mi cieknie - {#drool}

mi tez :)

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
19
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 19:33 | ID: 1274247
oliwka (2016-01-16 19:25:55)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)

ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym{#lol}

I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...

Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...

Wtedy się nie skleja:) Tez tak robię;)

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
20
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 stycznia 2016, 21:11 | ID: 1274274
Sonia (2016-01-16 20:33:06)
oliwka (2016-01-16 19:25:55)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)

ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym{#lol}

I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...

Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...

Wtedy się nie skleja:) Tez tak robię;)

moj maz to w ogole nic nie dodaje a potem sie dziwi ze to niejadalne :D