Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Wśród osób, które przeżyły udar, około 70 proc. pozostaje niepełnosprawnymi, przy czym 50 proc. wymaga pomocy i opieki innych osób z powodu upośledzonej sprawności fizycznej i psychicznej. Jak rozpoznać Udar nie pozwala się uśmiechnąć...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Dr med. Jolanta Wasilewska, III Klinika Chorób Dzieci, Uniwersytet Medyczny, Białystok
Proces adopcyjny rozpoczyna się od niewinnego telefonu, w czasie którego rodzina umawiana jest na rozmowę wstępną do ośrodka. Rozmowa odbywa się pod czujnym okiem specjalistów. Ośrodek adopcyjny wnikliwie sprawdza, jacy są kandydaci na rodziców,...
Taki wariant męskiego zachowania potwierdzają dane statystyczne (ponad połowa mężczyzn po stosunku zasypia). Odwrócony plecami, odpływający w błogi sen partner pozostawia kobietę niezaspokojoną, z mętlikiem i tysiącem pytań w głowie. Zaczyna się ona zastanawiać, co jest nie tak, jej irytacja jest...
Zapalenie ucha środkowego to jedna z najczęstszych chorób, które pojawiają się u naszych pociech szczególnie w...
Żółta febra, zwana inaczej żółtą gorączką, to choroba wirusowa rozprzestrzeniona w strefie okołorównikowej w Afryce oraz Ameryce Południowej. Wywoływana jest przez flawowirusy, przenoszone głównie przez komary. Może mieć przebieg łagodny, ale...
Jest stosunkowo powszechnie występującym schorzeniem grudkowo-złuszczającym, atakującym skórę, błony śluzowe, paznokcie i włosy. Nie towarzyszą mu zmiany narządowe.Choroba może pojawić się w każdym wieku, najczęściej jednak występuje między...
Mononukleoza jest ostrą chorobą zakaźną wywołaną przez wirus Epsteina – Barr. Znajduje się on w ślinie i przenosi się w wyniku bezpośredniego, bliskiego kontaktu z zakażonym....
Na co zwykle chorujemy jesienią i zimą? Za zdecydowaną większość infekcji sezonowych odpowiadają wirusy, np. grypy, paragrypy, adenowirusy, rinowirusy i koronawirusy. Bardzo łatwo przenoszą się pomiędzy kolejnymi osobami drogą kropelkową lub poprzez bezpośredni kontakt z chorym. Czasem zamiast...
Potas i jego najważniejsze funkcje Potas jest dla roślin niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Bierze udział w wielu zachodzących w nich procesach. Przede wszystkim odpowiada za gospodarkę wodną, czyli za efektywne pobieranie wody z gleby i utrzymanie jej w komórkach liści. Co więcej,...
Dlaczego troska o trawę latem jest ważna Znaczenie letniej pielęgnacji trawy jest nie do przecenienia. Trawnik, który jest odpowiednio pielęgnowany w sezonie letnim jest zdrowy, bujny i zawsze gotowy do gry w piłkę nożną lub na piknik na świeżym powietrzu. Z drugiej strony,...
Wakacje z dziećmi – jak zaplanować? Planowanie wakacji z dziećmi zacznijmy od przejazdu. Niezależnie od tego, jaki środek transportu wybieracie – pociąg, samochód czy samolot, zadbaj o to, by dzieci nie nudziły się podczas podróży. Zapakuj ulubione zabawki, tablet lub telefon z grami i bajkami,...
Konflikt serologiczny – co to jest? Grupy krwi dzieli się na podstawie obecnych w nich cząsteczek, czyli antygenów (Rh). Antygeny to białka, które znajdują się na krwinkach czerwonych. W konflikcie serologicznym najważniejszy jest antygen D. Osoby, które mają to białko, mają grupę krwi Rh+. ...
Ból zatok to wyjątkowo uciążliwa dolegliwość. Towarzyszy jej ucisk u nasady nosa, katar, uczucie zatkanego nosa, wrażenie drapania w gardle, a niekiedy nawet podwyższona temperatura czy brak apetytu. A to wszystko przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Nic więc dziwnego, że szukasz skutecznego sposobu...
Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów bakterii Salmonella, do najpopularniejszych należą: Salmonella typhi i paradury, Salmonella paratyphi, Salmonella bongori oraz Salmonella...
Naukowcy z londyńskiego King's College twierdzą, że dzieci bardzo rzadko odczuwają długofalowe skutki COVID-19. Najczęściej objawiały się one u nich bólem głowy i zmęczeniem. Według naukowców dzieci lepiej znoszą zarażenie koronawirusem, niż dorośli. Dzieci nie odczuwają długofalowych skutków...